Kultura / Kazaliste

Završen šestodnevni 54. festival hrvatskih kazališnih amatera

Završen šestodnevni 54. festival hrvatskih kazališnih amatera

BELI MANASTIR/ SLAVONSKI BROD – Svečanom završnicom i dodjelom nagrada proteklog je vikenda u Slavonskom Brodu završen šestodnevni 54. festival hrvatskih kazališnih amatera – 54. FHKA.

Ovogodišnji FHKA u bogatom je programu obuhvatio 22 najbolje amaterske predstave koje su izvedene u dva grada: Vodicama, 23. – 25. 5. i Slavonskom Brodu, 30. 5. – 1. 6. Nakon uspjeha na 3. Danima kaštelanskog kazališta, belomanastirsko kazalište se po prvi puta plasiralo na nacionalni festival u Hrvatskoj, 54. FHKA, gdje su se predstavili s monodramom „Ispovijed" i pobrali odlične kritike kazališnih stručnjaka na čelu sa Sanjom Nikčević.

Festival koji se održava 54 godine, od 176 prijavljenih predstava, ugostio je 22 najbolje predstave u Hrvatskoj. U „društvu najboljih" u ime Osječko – baranjske županije i svoga grada bilo je i Gradsko kazalište Beli Manastir. Pogledavši sve predstave Festivala, Prosudbeno povjerenstvo u sastavu Zoran Mužić, redatelj, Sanja Nikčević, teatrologinja i kazališna kritičarka i Igor Ružić, kazališni kritičar, odlučilo je o nominacijama i nagradama koje su dodijeljene u nedjelju, 1. lipnja u Kazališno-koncertnoj dvorani „Ivana Brlić-Mažuranić" u Slavonskom Brodu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Nagrade su zaslužnima uručili Vladimir Stojsavljević, pomoćnik Ministrice kulture RH, Danijel Marušić, župan Brodsko-posavske županije, Hrvoje Andrić, zamjenik Gradonačelnika Slavonskoga Broda, spomenuti članovi Prosudbenog povjerenstva i članovi Organizacijskog odbora Festivala: Dražen Jelavić, tajnik Hrvatskog sabora kulture, Mirjana Hržić, predsjednica Odbora kolegija hrvatskih kazališnih amatera u HSK-u i Martina Brumen, stručna suradnica za kazališnu, književnu i likovnu kulturu u HSK-u. Laureati Festivala su članovi Scene Sisak koji su odličnom izvedbom predstave Slawomira Mrožeka "Na pučini" u režiji Tihomira Kosića, zaslužili Nagradu za najbolju predstavu 54. FHKA.Prosudbeno povjerenstvo 54. FHKA dodijelilo je i posebnu pohvalu BRANKU KATALINIĆU za hrabrost suočavanja sa scenom i temom u monodrami

Ispovijed Gradskog kazališta Beli Manastir. Za najbolju glavnu mušku ulogu (najbolji glumac u Hrvatskoj) nominirani su

1. Tihomir Kosić za ulogu Debelog u predstavi Na pučini Scene Sisak
2. Branko Katalinić za ulogu čovjeka u predstavi Ispovijed u izvedbi Gradskog kazališta Beli Manastir
3. Davor Hačić za ulogu Roberta u predstavi Boeing-Boeing u izvedbi Dramske sekcije „Rotonda" KUD-a „Dajla" Novigrad. Nagradu za najbolju mušku ulogu osvojio je Davor Hačić za ulogu Roberta u predstavi Boeing-Boeing u izvedbi

Dramske sekcije „Rotonda" KUD-a „Dajla" Novigrad.

KAŠTEL LUKŠIĆ– Nakon što su zatvoreni 3. Dani Kaštelanskog kazališta, koji su imali i međunarodni karakter, stigli su i rezultati glasanje publike koja je pomno pratila predstave.

Odigrano je ukupno 11 predstava. Kaštelansko kazalište koje je i organizator festivala objavilo je i službene rezultate prema kojima je s ocijenom 4,86 pobjedu odnijelo Amatersko Kazalište „Moreta", Kaštela s predstavom „Ona, kraljica". Belomanastirci su uspješno još jednom predstavili svoj grad i županiju i „zasjeli" na odlično 2.mjesto s predstavom za djecu „Put po svijetu", autora teksta Toda Nikoletića u režiji Daniele Taslidžić Herman. Vesela, zabavna ali i edukativna predstava svidjela se i dalmatinskoj publici, a belomanastirsko kazalište dobilo je ocijenu publike 4,76.

Drugo mjesto „podjelili" su sa Impro Move/Teater od soli – Percepcije pokreta (4,76). Treće mjesto također su podjelili Sinjsko pučko kazalište s predstavom „Priča iz trgovačkog centra" i Yeyo theatre Abidjan – „Snajper" s ocijenom 4,7. Gradski teatar "Mali Princ" iz Omiša, zasjeo je na 4.mjesto s predstavom „Kako je New York dočekao Krista" (4,61), mjesto ispod pripalo je „Kućanicama" iz Mrak teatra Županja (4,6), a s ocjenom 4,2 na šesto mjesto zasjeo je Tuzlanski Draft teatar u monodrami „S čime, s kime u EU?".

Predzadnje mjesto pripalo je Dramskoj amaterskoj družini Vodice u izvedbi predstave „Dvije" (3,9), a poslijednji su bili prema ocijeni publike „Tragičari od nevolje" (3,81) - Satiričko kazalište mladih, Slavonski Brod.

 


Izdvojeno

Reci što misliš!