Kultura / Kazaliste

Belomanastirsko kazalište na gostovanjima

Belomanastirsko kazalište na gostovanjima

U Kaštel Lukšiću održavaju se 4. Dani kaštelanskog kazališta, a među 11 predstava našlo se i belomanastirsko kazalište. Svoj grad će kazalištarci predstaviti na mini turneji već u petak, 09.s vibnja kada će u 19 sati predstavu „Put po svijetu“ namjenjenu djeci prikazati publici u Vitezu (Bosna i Hercegovina) u organizaciji Gradskog kazališta mladih Vitez.

U subotu i nedjelju boravit će u Kaštel Lukšiću, kamo će u Pastoralnom domu u 18h istu predstavu igrati i dalmatinskim mališanima. 4. Dani kaštelanskog kazališta ugostili su ove godine 11 kazališta iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine i Obale Bjelokosti, a u „društvu odabranih“ našli su se belomanastirski glumci koji su se također ove godine po prvi puta od 175 predstava iz cijele Hrvatske, našli na popisu 18 najboljih u cijeloj državi. Belomanastirsko kazalište izabrao je državni selektor, kazališni kritičar iz Zagreba, Igor Ružić. Svoje glumačko umijeće pokazat će 31.svibnja u Slavonskom Brodu na 54. Festivalu hrvatskih kazališnih amatera s monodramom „Ispovijed“.

„Put po svijetu“ avanturistička je priča za djecu i mlade puna doživljaja tri mališana, koji na romobilu, sa svojim putujućim kazalištem, odlaze na put oko svijeta. Obilaskom raznih zemalja susreću se s Alibabom i Aladinom, indijanskim poglavicom "Bikom koji stoji", Romeom i Julijom, karatašima, Billyjem Kidom... Mladi glumci u jednosatnoj predstavi obilaze sedam zemalja svijeta i mjenjaju 12 kostima i uloga, uz songove i svjetlosne efekte na koje su tijekom premijere i reprize predstave djeca uživala, pljeskala, pjevala, smijala se, "navijala" i komunicirala s glumcima. Poruka predstave je da dječja mašta može pokrenuti brda i okrenuti svijet, a govori i o važnosti pravoga prijateljstva. U predstavi čiji tekst potpisuje Tode Nikoletić, režiju Daniela Taslidžić Herman, a svjetlosne i glazbene efekte izabrao Zoran Herman, glume: Dunja Vlahek, Nebojša Šimić i Biljana Marušić.

Ujedno, kazalištarci ne miruju pa uz brojna gostovanja i ove godine svojim najmlađim sugrađanima organizirali 3. Dječji kazališni festival Beli Manastir 2014., i to od 26. do 30. svibnja. Sve predstave počet će u 18 sati, a ulaz je besplatan!


Izdvojeno

Reci što misliš!