Kultura / Kazaliste

"Rogonja" u dječjem kazalištu

U petak, 25. veljače 2011. godine, s početkom u 19,30 sati, na sceni Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića, prvi put u Osijeku gostuje odlična komedija "Rogonje" Mire Gavrana, u izvedbi Hrvatskog kazališta Pečuh iz mađarskog grada-prijatelja Osijeka.

Nastavak je to dugogodišnje uspješne suradnje Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića i Hrvatskog kazališta Pečuh, koje je do sada potpisalo niz kvalitetnih i uspješnih naslova. Budući da za ovu hvaljenu predstavu vlada veliki interes, vodstvo Dječjeg kazališta upozorava da je ostalo još malo ulaznica (ukupan kapacitet gledališta je 230 sjedećih mjesta) po više nego prihvatljivoj cijeni od 30 kuna i stoga zainteresirane građane moli da požure s kupnjom, kako ne bi ostali bez svoje ulaznice.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Miro Gavran, kojega zapravo ne treba posebno predstavljati, najizvođeniji je hrvatski kazališni pisac u proteklih petnaestak godina, a djela su mu prevedena na čak 32 jezika. Imao je više od 160 kazališnih premijera širom svijeta, a njegove predstave vidjelo je više od dva milijuna gledatelja. Jedini je živući pisac u Europi koji ima kazališni festival posvećen njemu, a koji od 2003. godine djeluje u Slovačkoj pod imenom GAVRANFEST.

"Svoju autorsku pozornost (energiju) Gavran fokusira na slojevito i uvijek intrigantno područje muško-ženskih odnosa zapletenih u mrežu bračnih i izvanbračnih veza u kojima se raspliću pitanja vjernosti i preljuba. Umjesto uobičajenog (očekivanog) ljubavnog trokuta muž – žena – ljubavnica, Gavran nam u ovoj vrckavoj komediji nudi odnose žene i dva muža koji slučajno saznaju jedan za drugoga te potom zajednički pokušavaju rasplesti novonastalu situaciju. Ipak taj ljubavni kovitlac izmiješanih brakova i života, u vječitoj potrazi za komadićima ljudske sreće, rješava se kroz komediografsku prizmu...", zapisala je Katja Bakija, jezična savjetnica na pečuškom uprizorenju "Rogonja", koje se, naravno, izvode na hrvatskom jeziku.

Valja istaknuti kako je premijera ove predstave izvedena u ožujku 2010. godine, u sklopu programa "Pečuh 2010. - Europska prijestolnica kulture" i do sada je zaslužila mnoge pohvale. Sada prvi put dolazi u Osijek, a posrijedi je i prvo izvođenje ovoga Gavranova naslova na osječkim kazališnim daskama.

Predstavu je stvorila mješovita mađarsko-hrvatska ekipa. Režiju potpisuje iskusni hrvatski kazališni redatelj Želimir Orešković, scenografiju Gabor Kazinczy, kostimografiju Zsuzsa Tresz, za scenski pokret bila je zadužena Eva Balint, a asistent režije je Gyula Beri. U zanimljivim ulogama dva (prevarena) muža i njihove supruge nastupaju Slaven Vidaković (Frici), Stipan Đurić (Šime) i Marica Facsko (Katarina).

Zbog velikoga zanimanja građana za ovo gostovanje, i udruga "Grupa građana" poziva sve zainteresirane da što prije kupe ulaznice na blagajni Dječjeg kazališta, koja je otvorena radnim danom (od ponedjeljka do petka) od 8,00 do 15,00 sati, a subotom od 9,00 do 12,00 sati.

Više informacija možete pronaći na stranici Hrvatskog kazališta Pečuh.


Izdvojeno

Reci što misliš!