Premijerom Orašara balet se vratio u HNK Osijek

Premijerom Orašara balet se vratio u HNK Osijek

orasar hnk

Balet se ponovno vratio na scenu Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, i to izvedbom božićnog bajkovitog bijelog baleta "Orašar" Petra Iljiča Čajkovskog.

Najljepša baletna božićna bajka premijerno je izvedena u petak, 22. studenoga u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku. Riječ je o jednom od najvećih i najljepših baleta ikada napisanih. Balet se sastoji od dva čina i četiri slike. Na premijeri je nastupilo oko stotinjak plesača, među kojima je bilo 75-etero djece te ostatak profesionalnih plesača. Od gostiju, tu su bili: Edina Pličanić, prvakinja zagrebačkog baleta i prvak Tomislav Petranović. Riječ je o rekonstrukciji baleta zagrebačkog HNK iz 1970. godine, koji su obradili Dinko Bogdanić i Vuk Ognjenović. Dirigent je Filip Pavišić, koreograf i redatelj Waczlaw Orlykowski, a scenograf Gunther Schneider Siemssen. Osnovno scensko platno i kostimi posuđeni su iz zagrebačkoga HNK, a prilagođeni su osječkome kazalištu.

Lijepa božićna priča ispričana je ovako: djevojčica Klara za Božić dobiva na poklon drvenog orašara. Bivajući očarana svojim poklonom, Klara zaspi s orašarom te sanja san, u kojem se orašar pretvara u princa.

Balet "Orašar" nastao je po noveli E.T.A. Hoffmanna "Der Nussknacker und der Mauseknig", objavljenoj 1889. godine, koju je poslije obradio Alexsandre Dumas sin. Libreto za balet nastao je suradnjom Čajkovskog i Mariusa Petipa, plesača, koreografa i baletnog pedagoga svjetskoga glasa.

Tekst: Marina Ban/Radio Osijek
Pratite SiB.hr bilo kad i bilo gdje! Posjetite naš mobilni portal m.sib.hr

Najave događaja

Srijeda

Četvrtak

Petak