Kultura / Kazaliste

Izložbama završeni 4. dani austrijske kulture u Osijeku

Izložbama završeni 4. dani austrijske kulture u Osijeku

U Gradskoj galeriji Waldinger u Osijeku svečano je otvorena izložba pod nazivom “Mitgebracht” (donesci ili doneseno). To je putujuća izložba djela mladih suvremenih austrijskih umjetnika, a donosi fotografije, slike, videomaterijale i instalacije 21 umjetnice i umjetnika iz Salzburga.

Izložba je dio programa 4. dana austrijske kulture u Osijeku, a nastala je tijekom inozemnih boravaka umjetnika iz Salzburga u atelijerima i umjetničkim rezidencijama u Berlinu, Budimpešti, Chicagu, Mexico Cityju, Palianu kod Rima, Parizu, Pekingu, na Sardiniji, u Arapskim Emiratima, mjestu Tenno u Trentinu, Vilniusu i Varšavi. Izložba je ostvarena u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom iz Zagreba, čiji je ravnatelj Georg Christian Lack na otvorenju napomenuo da je Osijek prvi grad izvan Austrije koji je ugostio ovu izložbu. Na toj izložbi i cjelokupnom programu zahvalio mu je osječki dogradonačelnik Vladimir Ham. Osječani izložbu mogu pogledati do 17. studenoga.

Inače, ovogodišnji 4. dani austrijske kulture u Osijeku, koji su se održavali od 2. do 5. studenoga u organizaciji Austrijskog kulturnog foruma iz Zagreba i Hrvatsko-austrijskog društva u Osijeku, počeli su svečanim koncertom u Hrvatskom narodnom kazalištu. Grupa Wiener Tschuschenkapelle i HGM jazz orkestar iz Zagreba izvodili su zanimljivu glazbu - mješavinu džeza, bečke popijevke i balkanskih melodija. U kinu Urania tri su dana prikazivani filmovi redatelja Michaela Hanekea, a u klubu Oxygene nastupila je hrvatska grupa Mangroove i bečki DJ Luis Forever.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Na kraju manifestacije u Austrijskoj čitaonici, koja u osječkom GISKO-u postoji od 1995. godine, otvorena je izložba fotografija “Austrijske knjižnice u svijetu”. Na njima su prikazane austrijske knjižnice u 62 grada u 25 zemalja.


Izvor: Glas Slavonije


Izdvojeno

Reci što misliš!