Kultura / Kazaliste

Rasprodane ''Heroine'' doživjele ovacije pune Barutane

Rasprodane ''Heroine'' doživjele ovacije pune Barutane

Sa zadovoljstvom Vas obavještavamo kako su "Heroine", predstava nastala u produkciji Umjetničke akademije u Osijeku koja je svoju uspješnu praizvedbu doživjele u srpnju na osječkom ljetu kulture 2013., i u utorak navečer (10. rujna) dokazala kako je posrijedi zbilja veliki hit, ponajprije usmjeren mlađoj publici.

Naime, nakon što je na dva uprizorenja (praizvedba i repriza) na OLJK-u doživjela prave ovacije i mahom velike pohvale publike u krcatom prostoru Barutane na lijevoj obali Drave, jednako se dogodilo i na ovoj rujanskoj izvedbi, prvoj na kojoj su se ulaznice naplaćivale. No, sve su bile rasprodane i Barutana je ponovno bila puna, a brojne posjetiteljice i posjetitelji su velikim pljeskom i klicanjem opet na kraju pozdravili sve aktere: četiri heroine, sjajne mlade studentice glume i lutkarstva – Dariju Karić, Marijanu Matoković, Selmu Mehić i Saru Moser te dva studenta, Vanju Jovanovića i Jana Novosela.

Pritom valja istaknuti kako je Sara Moser, unatoč tome što je na dan predstave zbog upale glasnica gotovo izgubila glas, hrabro i odlično odigrala svoju zahtjevnu ulogu, a kolegice i kolege su uskakale kada je god trebalo, ponajprije u pjevačkim dionicama. Za to su svi nagrađeni dodatnim zasluženim pljeskom.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Podsjetimo, na osnovu teksta Marijane Nole, redatelj Robert Raponja na scenu je postavio ovaj satiričan scensko-glazbeni igrokaz u stilu vodvilja, u kojemu se na energičan, živahan i zabavan način iznose dokazi o tome da je uloga žene u društvu, iako od prapočetka degradirana, zapravo dominantna i odlučujuća. Četiri studentice utjelovljuju niz jakih žena i heroina kroz povijest i "iživljavaju" se na muškim predstavnicima, koji su ciljano svedeni na minorizirane i sporedne funkcije. Inače, ovo je i prvi matični naslov novog Kazališnog inkubatora Barutana – Scene za mladu publiku.

Uz to, autorski i producentski tim predstave odlučio je dio prihoda ostvarenoga prodajom ulaznica usmjeriti za pomoć osječkoj djevojci Eni Šarac i njezinoj obitelji. Naime, još uvijek su ostali nemali troškovi odlaska Ene i roditelja na redovite liječničke kontrole u Muenchen, a potrebna im je i financijska potpora za obnovu kuće u kojoj žive. Stoga će, u dogovoru s osječkom humanitarnom udrugom "Od mene za tebe", dio prihoda od ulaznica za "Heroine" biti usmjeren Eni. Inače, ona se kratko, kao prava osječka heroina, nakratko i pojavljuje u projekciji u predstavi "Heroine".

Na koncu treba istaknuti i kako "Heroine" sada kreću na obilazak drugih gradova i scena. Sredinom listopada gostovat će u Zagrebu, a nakon toga i u Đakovu. Zbog velikog interesa planirane su i njihove skore izvedbe i u drugim hrvatskim gradovima te u susjednim zemljama – Bosni i Hercegovini, Sloveniji i Srbiji - a o tome ćete biti pravodobno obaviješteni.

Zbog zgusnutog rasporeda obveza (u prvom redu studentskih) aktera "Heroina", naknadno će se utvrditi i termin nove osječke izvedbe, za što su već pristigli brojni upiti onih koji žele uživo pogledati novu hit predstavu.

heroine2 barutana


Izdvojeno

Reci što misliš!