Rasprodane ''Heroine'' doživjele ovacije pune Barutane

Rasprodane ''Heroine'' doživjele ovacije pune Barutane

heroine barutana

Sa zadovoljstvom Vas obavještavamo kako su "Heroine", predstava nastala u produkciji Umjetničke akademije u Osijeku koja je svoju uspješnu praizvedbu doživjele u srpnju na osječkom ljetu kulture 2013., i u utorak navečer (10. rujna) dokazala kako je posrijedi zbilja veliki hit, ponajprije usmjeren mlađoj publici.

Naime, nakon što je na dva uprizorenja (praizvedba i repriza) na OLJK-u doživjela prave ovacije i mahom velike pohvale publike u krcatom prostoru Barutane na lijevoj obali Drave, jednako se dogodilo i na ovoj rujanskoj izvedbi, prvoj na kojoj su se ulaznice naplaćivale. No, sve su bile rasprodane i Barutana je ponovno bila puna, a brojne posjetiteljice i posjetitelji su velikim pljeskom i klicanjem opet na kraju pozdravili sve aktere: četiri heroine, sjajne mlade studentice glume i lutkarstva – Dariju Karić, Marijanu Matoković, Selmu Mehić i Saru Moser te dva studenta, Vanju Jovanovića i Jana Novosela.

Pritom valja istaknuti kako je Sara Moser, unatoč tome što je na dan predstave zbog upale glasnica gotovo izgubila glas, hrabro i odlično odigrala svoju zahtjevnu ulogu, a kolegice i kolege su uskakale kada je god trebalo, ponajprije u pjevačkim dionicama. Za to su svi nagrađeni dodatnim zasluženim pljeskom.

Podsjetimo, na osnovu teksta Marijane Nole, redatelj Robert Raponja na scenu je postavio ovaj satiričan scensko-glazbeni igrokaz u stilu vodvilja, u kojemu se na energičan, živahan i zabavan način iznose dokazi o tome da je uloga žene u društvu, iako od prapočetka degradirana, zapravo dominantna i odlučujuća. Četiri studentice utjelovljuju niz jakih žena i heroina kroz povijest i "iživljavaju" se na muškim predstavnicima, koji su ciljano svedeni na minorizirane i sporedne funkcije. Inače, ovo je i prvi matični naslov novog Kazališnog inkubatora Barutana – Scene za mladu publiku.

Uz to, autorski i producentski tim predstave odlučio je dio prihoda ostvarenoga prodajom ulaznica usmjeriti za pomoć osječkoj djevojci Eni Šarac i njezinoj obitelji. Naime, još uvijek su ostali nemali troškovi odlaska Ene i roditelja na redovite liječničke kontrole u Muenchen, a potrebna im je i financijska potpora za obnovu kuće u kojoj žive. Stoga će, u dogovoru s osječkom humanitarnom udrugom "Od mene za tebe", dio prihoda od ulaznica za "Heroine" biti usmjeren Eni. Inače, ona se kratko, kao prava osječka heroina, nakratko i pojavljuje u projekciji u predstavi "Heroine".

Na koncu treba istaknuti i kako "Heroine" sada kreću na obilazak drugih gradova i scena. Sredinom listopada gostovat će u Zagrebu, a nakon toga i u Đakovu. Zbog velikog interesa planirane su i njihove skore izvedbe i u drugim hrvatskim gradovima te u susjednim zemljama – Bosni i Hercegovini, Sloveniji i Srbiji - a o tome ćete biti pravodobno obaviješteni.

Zbog zgusnutog rasporeda obveza (u prvom redu studentskih) aktera "Heroina", naknadno će se utvrditi i termin nove osječke izvedbe, za što su već pristigli brojni upiti onih koji žele uživo pogledati novu hit predstavu.

heroine2 barutana
Pratite SiB.hr bilo kad i bilo gdje! Posjetite naš mobilni portal m.sib.hr

Najave događaja