Popularne 'Heroine' Umjetničke akademije ponovno u Barutani!

Popularne 'Heroine' Umjetničke akademije ponovno u Barutani!

Sa zadovoljstvom vas obavještavamo da će, kao što smo ljetos i najavili, hit predstava "Heroine", nastala u produkciji Umjetničke akademije u Osijeku i praizvedena u sklopu Osječkog ljeta kulture 2013., zbog iznimno velikog zanimanja gledatelja U UTORAK, 10. RUJNA 2013., S POČETKOM U 20,30 SATI biti ponovno izvedena u Barutani na lijevoj obali Drave!

Podsjetimo, na osnovu teksta Marijane Nole, redatelj Robert Raponja na scenu je postavio ovaj satiričan scensko-glazbeni igrokaz u stilu vodvilja, u kojemu se na energičan, živahan i zabavan način iznose dokazi o tome da je uloga žene u društvu, iako od prapočetka degradirana, zapravo dominantna i odlučujuća.

Četiri sjajne mlade studentice glume i lutkarstva – Daria Karić, Marijana Matoković, Selma Mehić i Sara Moser – utjelovljuju niz jakih žena i heroina kroz povijest i "iživljavaju" se na muškim predstavnicima, u izvedbi također studenata Jana Novosela i Vanje Jovanovića, koji su ciljano svedeni na minorizirane i sporedne funkcije.

Ovaj 'konstruktivni interaktivni tečaj za žene' u obje je večeri na OLJK-u (praizvedba 7. srpnja i repriza 8. srpnja), unatoč nekim paralelnim događanjima, relativno lošem vremenu i velikom broju komaraca, nakrcao gledalište Barutane mlađim i starijim posjetiteljima - i to ne isključivo ženskog spola! - koji su čak i stojeći (sva sjedeća mjesta bila su zauzeta još pola sata uoči izvedbi!) željeli pogledati što je to izabrano kao prvi matični naslov novog Kazališnog inkubatora Barutana – Scene za mladu publiku.

Unatoč ponekoj kritici na navodnu provokativnost i pretjeranost teksta, dugotrajne ovacije i klicanje posjetitelja na završetku obje izvedbe pokazale su kako je Osijek očito dobio novi kazališni hit, i to prvi unatrag posljednjih desetak godina koji je ciljano usmjeren mlađoj populaciji.

Budući da su nakon druge izvedbe dobili niz upita i prijedloga za ponavljanjem predstave, a zbog zauzetosti aktera više nije bilo pogodnih ljetnih termina, članovi autorskog i producentskog tima dogovorili su kako će nova izvedba "Heroina", ovaj put uz naplatu ulaznica, biti organizirana 10. rujna, također u Barutani. Svi akteri "Heroina" zahvaljuju se osječkoj publici na tolikom interesu i pohvalama za predstavu koja će očito promovirati nove mlade glumačke zvijezde.

Uz to, autorski i producentski tim predstave odlučio je, čuvši za nove probleme osječke djevojke Ene Šarac, dio prihoda ostvarenoga prodajom ulaznica usmjeriti za pomoć njoj i njezinoj obitelji. Naime, premda je zagrebačka Zaklada Sierra odučila jednoj bolnici u Bruxellesu, u kojoj se liječila Ena, odlučila podmiriti aktualni dug od 7.727 eura, još uvijek su ostali nemali troškovi odlaska Ene i roditelja na redovite liječničke kontrole u Muenchen, a potrebna im je i financijska potpora za obnovu kuće u kojoj žive. Stoga će, u dogovoru s osječkom humanitarnom udrugom "Od mene za tebe", dio prihoda od ulaznica za "Heroine" biti usmjeren Eni. Inače, ona se kratko, kao prava osječka heroina, nakratko i pojavljuje u predstavi "Heroine".

Prodaja ulaznica po cijeni od 25 kuna u Magisu će se odvijati svakoga dana u radnom vremenu od 7,00 do 23,00 sata. Napominjemo kako je kapacitet sjedećih mjesta u Barutani ograničen na samo 140 pa sve zainteresirane pozivamo da što prije kupe ulaznicu za "Heroine".

Ulaznice se mogu kupiti i na ulazu u Barutanu.

Foto: Davor Kibel
Pratite SiB.hr bilo kad i bilo gdje! Posjetite naš mobilni portal m.sib.hr

Najave događaja