Kultura / Kazaliste

Gradskom kazalištu iz Belog dvije nagrade u Postojni

Gradskom kazalištu iz Belog dvije nagrade u Postojni

3. F.A.K. (Festival amaterske kulture) u slovenskoj Postojni, nedaleko Ljubljane, rezultirao je čak dvijema nagradama koje je Gradsko kazalište Beli Manastir donijelo u svoj grad.

Od 40-ak prijavljenih predstava za ovaj međunarodni festival, selektor je izabrao 12 najboljih koje su se potom natjecale svaka u svojoj kategoriji.

Tijekom 3 festivalska dana prikazane su sve odabrane predstave na različitim lokacijama od gradskog trga s ljetnom pozornicom, do kulturnog centra i raznih restorana, a između predstavnika Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Italije i Hrvatske, dvije su nagrade zasluženo stigle u Beli Manastir.

Baranjski glumci su u punoj dvorani kulturnog centra u 18 sati odigrali dječju predstavu „Put po svijetu" koja im je donijela nagradu za najbolju predstavu u svojoj kategoriji (dječje predstave), dok je u 21 sat izvodeći „tešku" monodramu „Ispovjed" Branko Katalinić također osvojio nagradu u kategoriji monodrama, ali i uspio rasplakati publiku emotivnim nastupom.

-Odlično je to što ste se upustili u projekt rada s djecom i mladima jer to je jako važno u kazališnom amaterizmu. Predstava je vesela, dinamična, poučna, a ova djeca i mladi itekako imaju što za pokazati u budućnosti. Divno je vidjeti koliko imate pozitivnu enegriju i volju u ova vremena kada zbog krize u Hrvatskoj zasigurno kultura „trpi", istaknuo je Nenad Muždeka u ime organizatora i domaćina, Harlekin teatera.

Uz belomanastirske glumce, na festivalu su se predstavili: Bjelovarsko kazalište, Scena Sisak, Plesni studio Kristalna kocka vedrine Sisak, Pavel Berdon (Italija), Gradsko kazalište mladih Vitez (BiH), Dis teatar Banja Luka (BiH), KUD Podlipa Smrečje (Slovenija), Amatersko pozorište Kragujevac (Srbija), KPC Petrovac na Mlavi (Srbija).

Tijekom dvodnevnog boravka u Postojni, glumci su u predahu između predstava imali vremena i za obilazak kulturnih znamenitosti Postojne, a svakako najpoznatija je Postojnska jama, te imali priliku za stvaranje novih kazališnih suradnji i razmjena.

No mjesta za odmor unatoč kroničnom nedostaku sredstava u kazalištu nema. Iako su jedna od najaktvnijih udruga, njihov je proračun među najmanjima u Gradu, a sponzora više nema pod isprikom krize, ovi vječni optimisti i umjetnici se ne predaju.

-Borimo se kako znamo i nastavljamo dalje raditi. Ljeto nam ostaje radno jer već za vikend igramo predstavu u sklopu „Baranjskog ljeta mladih", a potom nas čekaju gostovanja po Bosni i Hercegovini, odlazak u Dramalj i u Austriju kao i početak 4.festivala, koji nam ove godine starta za malo više od mjesec dana, ističe glumica Anamaria Embreuš. 

bm kazaliste2


Izdvojeno

Reci što misliš!