Kultura / Kazaliste

VIDEO: Premijera u HNK: "Mala Floramye"

VIDEO: Premijera u HNK:

S oduševljenjem je sinoć u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku publika ispratila premijeru najpoznatije operete hrvatskoga skladatelja Ive Tijardovića – "Mala Floramye".

Ta je opereta praizvedena u siječnju 1926. godine u Splitu i vrlo je brzo postala jedan od zaštitnih znakova toga grada i cijele Dalmacije.

Nema sumnje, dugo će se izvoditi i u Slavoniji, u kojoj je opereta posebno drag kazališni izraz.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Skladatelj Ivo Tijardović napisao je osam opereta, a najpoznatije su – Splitski akvarel i Mala Floramye. Obje dočaravaju ugođaj dalmatinskoga Splita, ali su, redovito, dobro prihvaćene u cijeloj Hrvatskoj. U Osijeku je Mala Floramye prvi puta izvedena 1939. godine, a zadnji puta – sinoć, nakon stanke od 27 godina!

Opereta je to u tri čina koja na pozornicu donosi događaje prija, za vrijeme i poslije Prvoga svjetskoga rata. Osječku, slavonsku Malu Floramye oblikovali su dirigent Mladen Tutavac i redateljica Nina Kleflin. Scenografiju je osmilio Osman Arslanagić, a originalnu je kostimografiju za Osijek prilagodila Marija Šarić Ban. Koreografiju potpisuje Dinko Bogdanić. U opereti pjevaju, pričaju, glume i plešu  – Vesna Baljak i Sanja Toth, Blaženka Targuš, Danijela Božičević,  Barbara Othman, Iskra Stanojević, Tvrtko Stipić, Ladislav Vrgoč i mnogi drugi.

Premijera je izvedena pred punim gledalištem osječkoga HNK, u kojemu su sjedili brojni gosti, pa i oni iz rodnoga grada ove operete – Splita.

Poznavajući kazališnu publiku ovoga dijela Hrvatske, nema sumnje, osječka će priča o Maloj Floramye biti ispričana  još puno puta!

Kako je bilo na premijeri pogledajte u video prilogu.

{youtube}KJj6KwvTkrU{/youtube}

Tekst i video: STV



Izdvojeno

Reci što misliš!