Kultura / Kazaliste

Dah Griča i glamur Broadwaya zatvorili OLJK

Dah Griča i glamur Broadwaya zatvorili OLJK

Korak po korak, ili bolje reći, program po program i došli smo do kraja Osječkog ljeta kulture. Prije točno četrnaest dana na Trgu Svetog Trojstva u baroknoj ljepotici Tvrđi, gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić otvorio je 13. Osječko ljeto kulture.

Sinoć je s istoga mjesta pozdravio prisutne i zahvalio se svim posjetiteljima što su svojim prisutstvom uveličali svaki pojedini dan ove kulturne manifestacije, koja slovi kao najveća takva u Istočnoj Hrvatskoj. Gradonačelnik je rekao da se u Ljeto kulture ušlo s velikim očekivanjima,jer je program iz godine u godinu sve bogatiji i raznovrsniji. Istaknuo je da je 28 programnih točaka, brojne koncerte, izložbe, kazališne predstave,premijere u više od tri stotine sati kulturnih sadržaja, posjetilo oko 20 tisuća gostiju.

„Posebno mi je drago istaknuti da je Austrija bila zemlja partner ovogodišnje manifestacije. Osječani znaju da su veze koje je Osijek kroz povijest gradio s različitim narodima i kulturama, posebno jake s Austrijom. Veže nas duga zajednička prošlost, a nadamo se i još uspješnija budućnost u zajednici Europskih država." – rekao je Vrkić.

Također, rekao je i da ćemo ovo "ljeto"pamtiti po ulasku Hrvatske u Europsku uniju i po konačnoj prilici da se Osijek vrati u Europu, jer je zahvaljujući ljudima i svojoj povijesti, grad na Dravi već stoljećima sastavni dio nje. Zahvalio se predstavnicima gradova prijatelja – Pečuha, Tuzle, Subotice, Pforzheima i Nitre, svim umjetnicima, glumcima i predstavnicima Kazališta iz susjednih zemalja koji su svojim perfektnim umijećem upotpunili ovaj kulturni događaj. Zahvalio se i svakom od spomenutih 20 tisuća posjetitelja, kao i onima koji su sinoć nazočili zatvaranju ove manifestacije.

"I dok danas zatvaramo knjigu ljeta trinaestog, već smo na prvom poglavlju ljeta četrnaestog. Vidimo se dogodine!"- završne su riječi prvoga čovjeka grada Osijeka.

Pozornica Osječkog ljeta kulture sinoć je bila pretvorena u kuću. I to ne u "makar kakvu", već u "Crnu kuću- mjuzikl u boji" koji je uprizorio (pred više od tisuću posjetitelja) mladi ansambl, u izvedbi B Glad produkcije iz Zagreba, a kojim je završilo ovogodišnje Ljeto kulture. Riječ je o mjuziklu u dva čina koji na suvremen način progovara o staroj i malo poznatoj zagrebačkoj legendi iz 16. stoljeća, iz vremena borbi između Kaptola i Griča.

Autor teksta Ladislav Prežigalo je rekao da gotovo 90% Zagrepčana ne zna da "Crna kuća" i danas postoji (samo je bijela kao bijeli papir -smijeh!). Ne znaju da je jednom živio biskup kojega su plaćali da ne pusti Turke u Zagreb. Turci su ga uhvatili i tražili otkupninu za njega. Svećenici su i tada bili škrti i nisu željeli platiti. On je promijenio stranu i otišao se boriti protiv Kaptola. Njegove su dvore obojali u crne boje. Prežigalo je naglasio da je 16. stoljeće bilo vrlo zabavno i vrvi mnogim događanjima. Mnogi ne znaju da je najviše (u cijeloj Europi) vještica bilo spaljeno upravo na Kaptolu.

One su Magdalena i Monika, dvije naivne Gričanke koje su, nakon ukidanja »viznog režima«, dotrčale na susjedni Kaptol u šoping i kako bi Magdalena upoznala svog idola, kaptolskog vladara. Nisu ni slutile što ih čeka...

Naivne Gričanke, igraju afirmirana glumica i dobitnica ovogodišnje Nagrade hrvatskog glumišta Dunja Fajdić (Monika) te Antonija Barišić (Magdalena), talentirana pjevačica koja je zasjala na popularnom showu Supertalent, a prošle je godine za ostvarenje u velikoj mjuzikl uspješnici Footloose bila nominirana za Nagradu hrvatskog glumišta.

"Meni je ovo predivno životno iskustvo. Dokaz je ovo da se entuzijazmom može napraviti jedna velika produkcija. Da se može napisati tekst, okupiti ansambl i veliki kreativni tim. Svatko je od nas doprinjeo na svoj način. Svatko je sam stvarao iz predložaka gospodina Prežigala. Živmo od publike. Koliko budu željeli da "Crnu kuću" igramo za njih, toliko i budemo."- rekla je Dunja Fajdić (glumica koju smo imali prilike već gledati na ovogodišnjem OLJK-u, u predstavi "Glumice i to".)

Kaptolom i sretnim pučanima vladao je dobri biskup Stjepan Orković, ali svu idilu iz grada odnijet će rijeka Sava kad ga turska prijetnja, koja se odvijala na starozagrebačkim prostorima, odvede u rat. Na Stjepanovo mjesto trebao je zasjesti njegov rasplesani i raspjevani brat Juraj (Hrvoje Foretić), kojega su obožavale kumice i kumike, a na kojega je oko bacila zavodljiva Gričanka Monika. Zli biskup Hudi, Kaptol je želio samo za sebe. Pobrinut će se da povijest ode u drugom smjeru.

Pikanterija u ovoj predstavi odigranoj na osječkoj pozornici je što je u ulogu Hudija kojega inače glumi Damir Kedžo, "uskočio" redatelj Igor Barberić kojemu je ovo bilo "vatreno krštenje".

Ovaj urnebesni spektakl, glazbeno scenska poslastica skriva u sebi i pomalo montyphytonovskog humora. U predstavi se javljaju u homorističnom obliku poveznice s današnjim vremenom. Tako npr. u jednom trenutku autor se šali s toliko lošim engleskim "Pipl mast trast as" ili skupljanjem potpisa "U ime obitelji" ili pak popularnim pitanjem (oni koji znaju, znat će!) "A gdje je pečat?".

"Mi smo na šest mjesta ostavili mogućnost da dodamo aktualne stvari, svakodnevno pratimo što se događa i to usput mijenjamo. Svaka predstava je zato nova kreacija. Mjuzikl je forma koja dozvoljava da se kroz glumu, pjevanje i ples to sve tako i može odigrati."- oduševljenje nije skrivao Prežigalo.

Dodao je da je ovdje ekipa talenata, koji tako udruženi u tim, mogu parirati svim mjuziklima svijeta. "Napravili smo glamur koji nas svojom "veličinom" vuče naprijed. Imam osjećaj da ga svaki put, kada ga ponovno gledam, doživim na novi i poseban način i svaki put mi je sve zabavniji. Sretan sam čovjek!"

Ovdje je riječ o sto posto originalnoj hrvatskoj glazbenoj komediji. Svaki je detalj pomno osmišljen. Od svake pojedine riječi u tekstu, šminke glumaca, kostima, scenografije, pjesme, plesnih pokreta, glazbe koja prati tijek radnje – spoj hardcora, ambijentalne glazbe, pop i rock nota.

Osječka je publika ovaj hrvatski mjuzikl koji je unio dašak svjetskog kazališnog doživljaja primila sjajno. Na ovaj su način ispratili dogodine, Osječko ljeto kulture koje je oplemenjeno dahom veselog Griča i glamurom Broadwaya "zapakirano" u izuzetni dvoipolsatni kazališni spektakl pod zvjezdanim nebom.

Foto: Marin Franov/OLJK
Tekst: Martina Družinec/OLJK

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita


Izdvojeno

Reci što misliš!