Kultura / Kazaliste

Heroine sutra gaze muškarce u Barutani

Heroine sutra gaze muškarce u Barutani

Muškarcima koji se u nedjelju i ponedjeljak navečer (7. srpnja i 8. srpnja) u 22 sata zateknu u gledalištu Barutane na lijevoj obali Drave sigurno neće biti lako, jer bi ženska snaga i energija s njima lako mogle pomesti pod!

Naime, u tom terminu zakazane su praizvedba i repriza predstave "Heroine", u produkciji Umjetničke akademije, u kojoj se autorica teksta Marijana Nola uz pomoć jakih žena kroz povijest nemilosrdno obračunala s muškim rodom. Kroz ovaj satiričan i zabavan scensko-glazbeni igrokaz u stilu vodvilja, koji je na scenu postavio redatelj Robert Raponja, iznosi dokaze o tome da je uloga žene u društvu, iako od prapočetka degradirana, zapravo dominantna i odlučujuća. Četiri sjajne mlade studentice glume i lutkarstva – Daria Karić, Marijana Matoković, Selma Mehić i Sara Moser – utjelovljuju niz heroina kroz povijest i iživljavaju se na muškim predstavnicima, u izvedbi također studenata Jana Novosela i Vanje Jovanovića, koji su ciljano svedeni na minorizirane i sporedne funkcije.

"Podnaslov ove komedije je 'konstruktivni interaktivni tečaj za žene', a njezin glavni cilj je dokazati kako su Evine nasljednice od neizostavne i presudne važnosti za postanak i opstanak čovječanstva. 'Heroine' također žele potaknuti žene da podignu svoje samopouzdanje te probude svijest o ženskoj moći i nadmoći te njihovoj seksualnosti i mudrosti", kaže autorica Nola.

"Heroine", koje upućeni već smatraju budućim kazališnim hitom, pak ujedno su prva praizvedba ovogodišnjeg 13. Osječkog ljeta kulture i prva matična predstava novog Kazališnog inkubatora Barutana – Scene za mladu publiku.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

heroine

Uz autoricu teksta Nolu, redatelja Raponju i glumice/glumce, još je niz osoba zaslužno za stvaranje i promidžbu "Heroina". Vizualni identitet predstave, s naglaskom na kostimografiju i scenografiju, potpisuje Jasmina Pacek, koreografije Selma Mehić, a obradu glazbe Tin Tonković. Producent "Heroina" je Tomislav Levak, inače sveučilišni prvostupnik kulturologije i novinar Glasa Slavonije, a koordinatorica projekta je Barbara Balen Domazetović. Suradnici na predstavi su Nemanja Mutić, Ivan Pokupić i Anamarija Jurišić, a asistentica kostimografije Zdenka Lacina, koja je s Katicom Siler i izradila kostime. Grafički dizajn potpisuje Krešimir Levak, a promotivne fotografije Davor Kibel.

Sponzori i pokrovitelji su: Ministarstvo kulture RH, Hypo-Alpe-Adria Bank, Vodovod Osijek i Club galerija Magis.

Ulaz je slobodan, a zanimanje je već sada toliko, da sigurno niti dvije izvedbe neće biti dovoljne da svi zainteresirani pogledaju "Heroine". Zato organizatori napominju kako se vrata Barutane za posjetitelje otvaraju već 45 minuta prije zakazanog termina izvedbe, dakle u 21,15 sati.

I za kraj važno upozorenje: Gledanje ove predstave ne preporučuje se pripadnicima muškoga roda i onima koji se takvima osjećaju, sa slabijim srcem, živcima i/ili karakterom!

heroine 1

heroine 3

heroine 4

heroine 5

Foto: Davor Kibel


Izdvojeno

Reci što misliš!