Kultura / Kazaliste

Mala Floramye nakon 27 godina u Osijeku

Mala Floramye nakon 27 godina u Osijeku

Nakon gotovo tri desetljeća, točnije 27 godina, popularna i, prema mišljenju mnogih, svevremena opereta Ive Tijardovića “Mala Floramye” dolazi na scenu osječkog HNK.

U režiji Nine Kleflin, premijera je planirana za petak, 21. siječnja, u 20 sati. U naslovnoj ulozi gledat ćemo i slušati Sanju Toth (i njezinu alternaciju Vesnu Baljak). Nakon nekoliko godina pjevanja epizodnih uloga Sanja Toth sretna je što je ovaj put u glavnoj i to onoj koju je sanjala od malih nogu. U svoje koncertne izvedbe uvijek rado uključi songove iz ove operete koji su ljudima godinama “u uhu”. Iako šarmantna, uloga Mala Floramye izvođački i pjevački nije nimalo laka, jer ima elemente i glume i plesa. Zbog vječnog djeteta u njoj, ova joj uloga dobro leži, kaže Sanja Toth. Na sceni će Engleskinju koja ne govori dobro hrvatski utjeloviti Ljiljana Čokljat, koja jedva čeka premijeru da se može “razigrati”.

Ladislav Vrgoč (i alternacija mu Tvrtko Stipić), igrat će studenta Mirka. Zadovoljan je što ga je dopala uloga pozitivca, iako u “vražjim, izazovnijim ulogama može dati više”. Veseli ga ponovna suradnja s redateljicom Ninom Kleflin i ostalom autorskom ekipom koja je još operom “Orfej u podzemlju” visoko “podignula ljestvicu kvalitete i izvedbe”.

Rođeni Splićanin, maestro Mladen Tutavac, ne krije zadovoljstvo što ravna upravo ovom, prema njegovu mišljenju - najljepšom hrvatskom operetom. Tomu je svakako pridonijela činjenica da je Tijardović bio svestran - skladatelj, dirigent i zborovođa, ali i scenograf i koreograf, što će reći da je kazalište, posebice glazbeno-scenska djela poznavao u pravom smislu te riječi. Popularni napjevi prožeti su duhom Mediterana, jer je na Tijardovića, kaže maestro Tutavac, utjecalo i klapsko pjevanje. Neki od songova izdignuli su se iznad ove, ali i mnogih drugih opereta, kaže Mladen Tutavac, ističući kako nije dio “budimpeštansko-bečkih klišeja”, nego je kupila plesne utjecaje sa Zapada.

Scenograf je Osman Arslanagić, prema originalnoj kostimografiji Ruti Knežević prilagodbu potpisuje Marija Šarić Ban. Koreograf je Dinko Bogdanić, oblikovatelj svjetla Aleksandar Mondecar, a uz zbor (pod ravnanjem Ljubice Vuletić), orkestar i plesnu skupinu nastupaju: Blaženka Targuš, Barbara Othman, Iskra Stanojević, Krunoslav Tuma, Predrag Stojić, Nenad Tudaković/Ljubo Zečević, Vlaho Ljutić, Robert Adamček, Damir Baković, Miroslav Čabraja, Milenko Ognjenović, Jasna Komendanović, Davor Panić, Tomislav Binder, Josip Slam i Claudio Contini.

 

Narcisa BOŠNJAK (Glas Slavonije)

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita


Izdvojeno

Reci što misliš!