Kultura / Izložbe

Produžen rok za prijave na Proljetni salon

Produžen rok za prijave na Proljetni salon

Obavještavamo vas da će se od 21. do 24. svibnja 2013. godine, na za sada tajnoj lokaciji/lokacijama na prostoru stare gradske jezgre Tvrđe u Osijeku održati zanimljiv i kreativan umjetnički projekt/izložba radova pod nazivom Proljetni salon, a s današnjim datumom objavljen je poziv zainteresiranim umjetnicima za slanje radova koji je otvoren zaključno s 1. svibnja 2013. godine.

Obavještavamo vas da će se od 21. do 24. svibnja 2013. godine, na za sada tajnoj lokaciji/lokacijama na prostoru stare gradske jezgre Tvrđe u Osijeku održati zanimljiv i kreativan umjetnički projekt/izložba radova pod nazivom Proljetni salon, a s današnjim datumom objavljen je poziv zainteresiranim umjetnicima za slanje radova koji je otvoren zaključno s 1. svibnja 2013. godine (prijave su produžene do 5. svibnja

Projekt je zamišljen kao suradnja studenata Odjela za kulturologiju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i svih građana s područja Osječko-baranjske županije koji se vizualno izražavaju. Suradnja će se realizirati kroz izložbu radova pod nazivom Proljetni salon, po uzoru na seriju izložbi Proljetni salon iz prve polovice XX. stoljeća. Voditelji projekta su studenti 1. godine diplomskog studija Odjela za kulturologiju, uz mentorstvo doc. dr. sc. Vladimira Rismonda.

Proljetni salon svojedobno je bio simbol odmicanja od akademizma i progresivnog stvaralačkog razmišljanja i djelovanja. Na dvadeset i šest izložaba održanih između 1916. i 1928. godine Salon je okupio više od osamdeset umjetnika i obuhvatio najvažnija djela hrvatskoga slikarstva, kiparstva i grafike toga vremena, a kritike tih djela bile su teorija razdoblja u kojemu su nastale. Proljetni salon je omogućavao afirmaciju mladih umjetnika koji su, bez uputa, odredbi i pravila, na taj način svijetu slali svoju poruku. Upravo je ta poruka i ogledalo današnjice.

Ovogodišnji Proljetni salon u prvom redu otvara prostor za mlade kreativce, ali i ostale dobne skupine, jer u krajnjoj liniji zapravo predstavlja generacijski osvrt na današnjicu; okarakteriziranu globalizacijom, velikom snagom medija i medijskom propagandom, gospodarskom krizom i skorim ulaskom Republike Hrvatske u Europsku uniju, neoriginalnošću stvaranja i nedostatkom individualizma...

Postavljen kao takav, daje naslutiti potpuno nove motive, tehnike i dubinu razmišljanja, jer epoha kojoj svjedočimo je, kao što je za vrijeme nekadašnjih proljetnih salona bila, do tada/sada nikada zabilježena, drukčija. Značajka ovogodišnjeg Proljetnog salona pak bit će odmak od tradicionalnih galerijskih prostora.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Upravo zbog cilja generacijskog osvrta, na izložbi mogu sudjelovati SVI ! Svi zainteresirani s područja Osječko-baranjske županije stoga mogu prijaviti prijaviti svoj rad na natječaj, čak i ako se umjetnošću možda bave samo u slobodno vrijeme, možda da to nitko niti ne zna! Prijava je besplatna.

Nema zadane teme niti bilo kakvih uputa, odredbi i pravila vezanih uz same radove pa ni toga kada su nastali. To mogu biti slikarska ili kiparska djela, grafike, fotografije ili druge vrste likovnog umjetničkog izražavanja - organizatorima je svejedno. Jedino je pravilo da svaki autor može prijaviti najviše tri rada, i to svaki u različitoj tehnici, koja do sada nisu bila objavljivana.
Zahtjevan posao izbora radova dodijeljen je stručnom žiriju (čiji će sastav biti ubrzo objavljen), a izabrane uratke posjetitelji će moći vidjeti kroz ugodnu šetnjicu Tvrđom za vrijeme trajanja izložbe od 21. do 24. svibnja 2013.

Dodatne informacije mogu se pronaći na službenoj Facebook stranici ovoga projekta.

Natječaj je otvoren do 1. svibnja 2013., a prijave se mogu poslati na službenu e-mail adresu projekta: projektps.osijek[a]gmail.com

prosljenisalon1

PRIJAVA TREBA SADRŽAVATI:
-osobne podatke autora - ime i prezime autora, datum rođenja i kratki životopis, kontakt telefon i e – mail adresu
-podatke o radu - ime rada, kratak opis i fotografija rada (originali će se organizatorima predavati nakon izbora, a veličina fotografije mora biti minimalno 300 dpi)

Proljetni salon novi logo-1-210413

[blockquote]Također predstavljamo službeni logo i vizualni dizajn ovogodišnjeg Proljetnog salona, a potpisuje ga osječki grafički dizajner Ivan Bašić Ronga. Uz to, ovom prigodom objavljujemo i poziv VOLONTERIMA koji će organizatorima biti na raspolaganju navedena četiri dana (od 21. do 24. svibnja) po nekoliko sati, po rasporedu koji će kasnije biti utvrđen, a njihov zadatak bit će nadziranje izloženih radova na nekoliko lokacija u Tvrđi. Zainteresirani građani mogu se do početka Proljetnog salona javiti na službenu e-mail adresu projekta: [email protected].[/blockquote]


Izdvojeno

Reci što misliš!