Portret Aurore grofice Pejačević u Osijeku

Portret Aurore grofice Pejačević u Osijeku

galerija osijekJutros je u Galeriji likovnih umjetnosti u Osijeku prvi puta javnosti pokazana slika autora Alesandra Osanija, portret Aurore grofice Pejačević. Slika je nastala 1868. Godine i donacija je doktora Marca Gadanjija iz Italije, kojemu je grofica bila prateta.

 

U posebnoj kutiji, sa zaštitom od vlage, s upozorenjima za oprezno rukovanje stigao je portret grofice Aurore Pejačević iz Italije u Osijek. To je ulje na platnu iza kojega je zanimljiva romantična povijesna priča koja povezuje osječku Retfalu, Belgiju i Italiju. Aurora je bila supruga Aleksandra Pejačevića,koji je umro samo dvije godine poslije vjenčanja. Ona se zatim udala za belgijskoga baruna, a poslije njegove smrti postala je supruga jednoga talijanskoga markiza. Ovaj je portret Galeriji darovao profesor Marko Gadanji iz Trsta.Portret je donedavno stajao na istaknutom mjestu u palači u Firenci, a sve troškove čišćenja slike i prijevoza do Osijeka, koji je stajao 1.700 Eura, platio je sam donator. 

Aurora je bila ugledna žena, a njezina palača središte društvenoga života Firence. Njezina će priči uskoro biti dostupna posjetiteljima Galerije. Tako će ovaj bračni par umjetnošću biti opet povezan u jednu romantičnu i povijesnu priču. 
VIDEO:

TEKST I VIDEO :  www.stv.hr
Pratite SiB.hr bilo kad i bilo gdje! Posjetite naš mobilni portal m.sib.hr

Najave događaja