Kultura / Izložbe

VIDEO: Slavonija iz zraka

VIDEO: Slavonija iz zraka

Nepregledna slavonska ravnica, blato, prašina, polja... iz Božje perspektive izgledaju fascinantno - rekao je Grgur Marko Ivanković na jučerašnjem otvorenju izložbe fotografija Nenada Reberšaka “Slavonija iz zraka”.

Rođeni Splićanin, koji dugi niz godina, kao fotoreporter riječkog Novog lista živi i radi u Zagrebu, Reberšak je “uronio u osebujne slavonske krajobraze, pitome, trome, povučene baš poput nas. Reberšak nam je otvorio oči pa vidimo ljepotu koja nas okružuje”, naglasio je povjesničar umjetnosti Ivanković, ravnatelj Muzeja Slavonije.
I sam je autor priznao da su ga linije “mora” slavonskih polja žita, repice fascinirale. Iako je pokazao mnogo toga, Slavonija ima i krije i više, naglasio je Reberšak, kojega oduševljava što su ta prostranstva u svako doba dana, svako godišnje doba uvijek iznova drukčija i neponovljiva. Slavoncima je njihov kraj prikazao onakvim kakvim ga često ne vide dok se voze od točke A do točke B. Tomu u prilog ide činjenica da je fotografirao iz zraka, često ne birajući “čime” će uzletjeti. No priznao je da sam još ne zna pilotirati, a i bilo bi nemoguće istodobno upravljati zrakoplovom i fotografirati.
Čestitao je Osječanima Dan grada, zadovoljan što je izložba upravo ovdje otvorena, a nada se da će ju vidjeti i ostali krajevi Hrvatske.
Izložbu je otvorio gradonačelnik Krešimir Bubalo, napominjući kako Nenad Reberšak osjeća slavonsku i baranjsku dušu jer na fotografijama ima i Kopačkog rita. Ponosan na ljepotu naše regije, Bubalo je rekao kako često ljepotu onog našeg bolje vide oni koji dođu “sa strane”.

VIDEO:
{youtube}IV1KWX2q_Mo{/youtube}

TEKST: N.Bošnjak, www.glas-slavonije.hr


Izdvojeno

Reci što misliš!