Kultura / Izložbe

VIDEO: "Polarni krug" u The Kavani

VIDEO:

'Polarni krug' naziv je izložbe fotografija otvorene preksinoć u novom osječkom izložbenom prostoru The Kavana u Županijskoj ulici 2. Autori ovih fascinantnih djela su poznati fotografi Mario Romulić i Dražen Stojčić.

Fotografije su nastale prije dvije godine za vrijeme leta iznad Islanda, neposredno poslije poznate erupcije vulkana i, kako su rekli autori, minimalno su 'fotošopirane'.

Dvojica su fotografa 'uhvatila' nevjerojatne pejzaže koji kao printevi na platnu izgledaju poput slika ili crteža na rubu apstrakcije. I opet su, kao i nebrojeno puta do sada, pomaknuli vlastite granice i otkrili nešto novo, ustrajni u rušenju ograničenja koja pred njih stavlja tehnologija.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Inače, Romulić se fotografijom bavi od srednje škole, poznati je hrvatski umjetnik, profesionalac i dugogodišnji snimatelj za brojne svjetske televizijske i novinske kuće.

Stojčić je, radeći kao mladi novinar za jedan dnevni list, igrom slučaja ostao na terenu bez fotografa, pa je sam snimio fotografiju za tekst. Tako je otkrio ljubav prema fotografiji i nadarenost za nju.

Suradnja Marija i Dražena temelji se na prijateljstvu i zajedničkoj strasti prema fotografiji, a započela je prije 5, 6 godina kada je Mario angažirao Dražena u svojoj tvrtki. Samo tri mjeseca poslije zajednički su napravili multimedijalni projekt 'Osijek, jedna ljubavna priča'.

Poslije je bilo još mnogo projekata, a među posljednjima je kratki film o Hrvatskoj kojega su napravili spajajući ljubav prema fotografiji i videu - od 150 tisuća fotografija. Film je izazvao veliku pozornost javnosti, pa će projekt biti nastavljen pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Hrvatske.

Recimo još da su na otvorenju izložbe Polarni krug nastupile su mlade osječke glazbenice Iva Ilakovac i Iva Kolačko, a o fotografijama je govorio Grgur Marko Ivanković, ravnatelj Muzeja Slavonije.

Tekst i video: STV

   


Izdvojeno

Reci što misliš!