Kultura / Izložbe

VIDEO: Kasnoantička nekropola u Zmajevcu

VIDEO: Kasnoantička nekropola u Zmajevcu

Zamišljena sasvim drukčija od ranijih u ovom muzejskom prostoru, ova je izložba izazvala veliko zanimanje posjetitelja. To je i bila želja onih koji su cijeli projekt vodili – pokazati nalaze 10-godišnjih iskapanja i istraživanja što većem broju posjetitelja – od onih najmlađih, osnovnoškolaca, do stručnjaka arheologa. Želja je voditeljice projekta, Slavice Filipović, da izložbu vidi, prije svega, što više Baranjaca, koji su, za godina iskapanja, pokazali veliku ljubav prema svojoj povijesti i razumijevanje za one koji su radili na njezinu istraživanju.
Nalazi su to iz nekropole, tj. kasnoga antičkoga groblja, koje je sasvim slučajno otkriveno u Zmajevcu 1998. godine. Oni prvi puta u povijesti daju podatke o životu na području dunavskoga limesa, granice Rimskoga carstva o kojoj se do sada ponešto znalo samo na temelju pisanih tragova. Izložba je to koju oni što su radili na iskapanjima i istraživanjima sanjaju od 2003. godine.
Teško je bilo između 175 istraženih grobova odabrati one iz kojih će nalazi biti izloženi oku javnosti. Svi su ovi su nalazi pomno očišćeni, nacrtani i konzervirani, a oni su tek temelj budućih istraživanja.
Izložbu je otvorio gradonačelnik Osijeka Krešimir Bubalo koji je, još kao osječko-baranjski župan, pratio iskapanja u Zmajevcu te mu je, kako je rekao, posebno zadovoljstvo i čast bilo doći na otvorenje te velike i za arheologe važne izložbe.
No, postavljanjem izložbe priča o nekropoli u Zmajevcu ne završava. Ona je, zapravo, tek uvod u izdavanje velike monografije projekta, a ni nekropola još nije do kraja istražena. Za nastavak prikupljanja novih podataka, naravno, nedostaje novca. Dosadašnji su projekt, uz sam Muzej Slavonije, financijski pomogli Ministarstvo kulture i Županija osječko-baranjska. Izložba će, očekuje se, cijeloga studenoga biti u ovom prostoru, a onda bi trebala krenuti na put po hrvatskim gradovima, koji su već pokazali veliko zanimanje za nju.
Budući da je izložba najavljena kao događaj u kojemu će sva čula uživati, sve je začinjeno ponudom jela i vina kojima se pokušao oživjeti duh Rimskoga carstva i života u 4. stoljeću.

VIDEO:
{youtube}{/youtube}

 


Izdvojeno

Reci što misliš!