Kultura / Izložbe

VIDEO: Arheološka izložba u Muzeju Slavonije

VIDEO: Arheološka izložba u Muzeju Slavonije

Kako to obično biva kod velikih otkrića, tako se i ovo u Zmajevcu dogodilo pukim slučajem. U siječnju 1998. godine tijekom radova u vinskom podrumu i uslijed obilnih oborina došlo je do urušavanja lesa na oranici Antala Molnara na Mocsolásu. U nastalom otvoru pojavili su se ostaci tri rimske grobnice s ostacima kostura i grobnim prilozima koji su ukazivali na iznimnu važnost nalazišta. Sustavna zaštitna arheološka istraživanja započela su u jesen 1999. godine i u kontinuitetu potrajala su sve do 2008. godine.
U dosadašnjim opsežnim arheološkim istraživanjima kasnoantičke nekropole u Zmajevcu istražena je površina od oko 1700 m2 na kojoj je pronađeno 175 grobova s brojnim iznimno vrijednim nalazima koji su iznova skrenuli pozornost široke stručne javnosti na bogata arheološka nalazišta u sjeveroistočnom dijelu hrvatske Baranje, onodobnoj granici obrane Rimskog Carstva (dunavski limes).
Ovim iznimnim i u mnogočemu jedinstvenim projektom autorica izložbe i kataloga prezentira rezultate desetogodišnjeg sustavnog zaštitnog arheološkog istraživanja koje se pod njezinim vodstvom provodilo na lokalitetu u Zmajevcu (Baranja).
Autorica Slavica Filipović, jedna od naših zasigurno najaktivnijih terenskih arheologa, misleći na veliko zanimanje struke nije zanemarila širu publiku kojoj će izložba svojim multidisciplinarnim pristupom svakako biti zanimljiva i razumljiva te će zainteresiranima pružiti izvrstan uvid u bogatu arheološku kasnoantičku baštinu Podunavlja.
Kasnoantička nekropola u Zmajevcu je projekt koji će zasigurno oduševiti svakog posjetitelja, jer ju je autorica osmislila kao modernu i multimedijski popraćenu izložbu koja slikom, zvukom i ambijentom uvlači u čaroban i često mističan svijet arheoloških istraživanja koja su u ovom slučaju rezultirala sjajnim i iznimno vrijednim kasnoantičkim nalazima.
Pozivamo Vas na otvorenje ove iznimno zanimljive, vizualno atraktivne i vrijedne izložbe te na predstavljanje pratećeg izložbenog kataloga koji će se održati 29.10.2010. s početkom u 20.00 sati u Muzeju Slavonije Osijek.

VIDEO:
{youtube}E1RoLiG_7fA{/youtube}

TEKST: www.mso.hr

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita


Izdvojeno

Reci što misliš!