Kultura / Izložbe

Otvorena izložba "Kako ste dočekali Božić 1991. godine?"

Otvorena izložba

U Muzeju Slavonije u Osijeku otvorena je  izložba "Kako ste dočekali Božić 1991. godine?"



Danas je možda teško zamisliti kako su Osječani uistinu dočekali Božić 1991. godine u ratnom okruženju, uz bezbrojne detonacije, u vlažnim skloništima, bez kupovine po trgovačkim centrima, bez raskoši blagdanskog stola. Sjećanja i podaci prikupljeni su sa raznih strana, brojnih pojedinaca, iz raznih medija, a posebnu ulogu u svemu imali su učenici Treće osječke gimnazije.

Po zidovima Muzeja Slavonije brojna svjedočanstva, upotpunjena predmetima, ratnim odorama, slikama sumornog, razrušenog grada. Sve je to Osijek od prije 20 godina. Izložba je rezultat je rada Denisa Detlinga, muzejskog pedagoga i vrijednih učenika Matematičke gimnazije koji su više od godinu dana istraživali novinske članke i prikupljali ratna sjećanja Osječana.

I privatni posuditelji te brojni mediji pridonijeli su vjerodostojnijem predstavljanju trenutka osječke stvarnosti od prije 2 desetljeća. Onog vremena kada se živjelo u svakodnevnoj nadi međunarodnog priznanja Hrvatske uz svakodnevna granatiranja.

Ova fragmentarna priča sačinjena je od svjedočanstava sudionika ratnih božićnih događanja, posebice novinskih članaka od 17-og do 28. prosinca.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Za Božić je bilo najviše sirena i pucnjave. Grad nije bio ugrašen zbog zamračenja i nije se vidio duh Božića. Život je bio nesiguran, ali bilo je puno prisutnije međusobno povjerenje i pomaganje – stoji u jednoj od izjava svjedoka. Želje su tog Božića bile jednostavne: mir, priznanje Hrvatske i obitelji na okupu.

Doista da se sjetimo, ne zaboravimo i ne ponovilo se. Izložba se u Muzeju Slavonije može razgledati do veljače.

 

Tekst i video: STV


Izdvojeno

Reci što misliš!