Kultura / Izložbe

Otvorenje izložbe "Kako ste dočekali Božić '91?"

Otvorenje izložbe

'Kako ste dočekali Božić '91.?' ptanje je koje postavlja Muzej Slavonije Osijek pripremajući istoimenu izložbu.



Izložba ne prikazuje službenu povijest događaja od prije 20 godina, već želi oživjeti sjećanja. Jer, malo je vjerojatno da će se službena povijest dotaknuti jednog događaja iz rata kao što je Božić 91. godine u Osijeku. Baš su to učinili u Muzeju Slavonije i to uz pomoć maturanata 3. gimnazije Osijek.

Izložba koja će, vjerojatno kao rijetko koja, oživjeti sjećanja, probuditi osjećaje i potaknuti na ponovno gledanje fotografija i predmeta iz vlastite prošlosti – bit će otvorena u petak u 18 sati u Muzeju Slavonije u Osijeku.

Osim toga, priča je oblikovana i od novinskih isječaka iz Glasa Slavonije, ratnih fotografija Marina Topića, arhivskih snimaka HRT-a te sjećanja koje je prikupilo šestoro maturanata III. gimnazije Osijek koji ističu zadovoljstvo što su istraživali vrijeme prije svojega rođenja.

Umjetno božićno drvce iz 1989. godine koje je zaista bilo ukrašeno za Božić '91., vojne odore, oružje, svjedočanstva o tomu kada se i kako išlo na ponoćku, jesu li mirisali božićni kolači, kako je grad bio ukrašen, tko je Božić proslavio u rovu... Sve to dio je ove priče o osječkom Božiću prije 20 godina. Posebnost ove izložbe je što će posjetitelji moći u knjigu upisati svoja sjećanja na Božić '91., što će također biti vrijedan doprinos istraživanju novije povijesti Osijeka i čuvanju sjećanja na ono što je grad doživio i preživio!

bozic91

 

Tekst i video: STV


Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita


Izdvojeno

Reci što misliš!