Kultura / Izložbe

Izložba starih televizora

Izložba starih televizora

Već gotovo šest desetljeća mnogima je prvi prozor u širi svijet izvan kućnog praga - televizor.

Iako ga danas uzimamo zdravo za gotovo, kada je počelo prvo emitiranje televizijskog programa u Hrvatskoj prije 55 godina za većinu je televizor bio čudesna naprava.

Duh tog izgubljenog vremena prvih dana televizije od sinoć mogu doživjeti stanovnici grada Županje gdje je u prostorijama Likovne galerije LUŽ otvorena izložba starih televizora.

Prvi televizijski aparati obloženi drvetom i staklom i sličniji antiknim ukrasnim ormarima nego električnim uređajima u Županju su stigli 1956.-e godine. Prvi vlasnik televizora bio je izvjesni veterinar Ričko, a u tadašnje vrijeme program je trajao svaki dan od 19 do 23 sata, osim utorkom kada je bio slobodan dan. Televizore su tada posjedovale ili iznimno bogate obitelji ili mjesne zajednice, a kupovina televizora pretvarala je domove u centre kulturnog života cijelih susjedstava.


Autora izložbe Stanislava Oršolića sjećanje na taj period života ponukalo je prije par godina da počne skupljati stare televizore, koje je tražio po cijeloj Hrvatskoj. Na svojoj izložbi Županjcima ih je pokazao petnaestak, a većina je iz tih prvih dana televizije od 1958.-e do kraja šezdesetih. Izložbu starih televizora Županjci će moći u prostorijama galerije Likovne udruge Županja pogledati do 17. siječnja iduće godine.

 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Tekst i video: STV


Izdvojeno

Reci što misliš!