Kultura / Izložbe

Druga Kusikova izložba u Galeriji u 40 godina stvaralaštva

Druga Kusikova izložba u Galeriji u 40 godina stvaralaštva

Za naše panonske prilike, neobičan se (afrički) zvjerinjak, safari - kod nas, nažalost, zarobljen u zoološkom vrtu, kako kaže autor Branimir David Kusik - “oslobođen” na njegovim slikarskim platnima može razgledati u Galeriji likovnih umjetnosti Osijek (do 31. siječnja 2012.) na izložbi pod nazivom “Bestijarij”.


Nakon 16 godina, Osječanin Branimir David Kusik (1946.) ponovno izlaže u ovoj galeriji i to 32 akrila na platnu, nastala u posljednje dvije godine. Uistinu brojim posjetiteljima na otvorenju (u četvrtak, 8. prosinca) sigurno su za oko zapale kutijice analgetika, novinski članci i slične intervencije na platno, za koje autor kaže da su blaga humoristična komparacija ljudskog i životinjskog svijeta, uz slikarski aspekt.

Iako na osječkoj likovnoj sceni ovaj 65-godišnjak stvara puna četiri desetljeća, ovo mu je tek druga izložba u Osijeku, na što se posebice oštro - kao packu samozatajnom autoru, ali i nemarnoj sredini - osvrnuo ravnatelj GLUO-a (i autorov brat) Vlastimir Kusik. Upravo zbog krvnoga srodstva, Branimir David Kusik odbijao je inicijative za izložbu, ne želeći da javnost misli kako je to upravo zbog toga ili da se on sam - gura.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Prema ocjeni ravnatelja Kusika, ovo je trebala biti šesta ili sedma izložba Branimira Davida Kusika u Osijeku, a ne tek druga u GLUO.
Iako sam se zbog svega toga držao po strani, radili smo temeljito. Po potencijalu i materijalu, ovo je mogla biti i retrospektiva, ali isto tako i monografska izložba po etapama i ciklusima, ili još raskošnija po cijelom izložbenom prostoru galerije”, ocijenio je ravnatelj, istaknuvši umjetnikovu slikarsku volju i moć, unatoč životnoj dobi.
Napraviti izložbu samo radi izložbe nije moj stil, ali ni tempo. Imam nelagodu od izložbi jer je to - pokazivanje sebe, a ja to ne volim”, 'brani' se samozatajni Branimir David Kusik. Izbivanje je stvar isključivo stvaralačke naravi, kaže slikar.

Kustos izložbe Daniel Zec kaže da Kusikovo bavljenje animalističkim motivima počinje 80-ih, a da bi se ispravno tumačili recentni radovi, treba se vratiti više godina unatrag, u vrijeme njegovih Rauschenbergovskih prapočela.
“Na ovim se slikama pojavljuju neki elementi koji su reminiscencije na prve uzore u američkom slikarstvu druge polovine 20. st. Rauschenbergu, Pollocku. Kusik voli istaknuti i Franza Marca, njemačkog ekspresionista, kao svog poticajnog uzora upravo za ovaj svoj animalistički ciklus”, ističe Zec.
Zajedničko radovima slikarova je orijentiranost na formu, dinamiku tijela u pokretu i boja, te estetiku. Sve je to, dodaje Zec, Kusik izrazio kroz ekspresionističku žestinu čistih boja, snažnih poteza kistom i tehnike drippinga (kapanja) koja vodi do Jaksona Pollocka.
“U nekim slikama, kolažnim elementima, inkrustracijama Kusik referira na suvremeni društveno-politički kontekst”, pojašnjava kustos Zec, dok simboliku prepušta svakom gledatelju da ju nađe na svoj način.

VIDEO:

TEKST: Narcisa BOŠNJAK-VEKIĆ

 


Izdvojeno

Reci što misliš!