Kultura / Izložbe

Izložba Dragana Đefrija u Drugoj sceni

Izložba Dragana Đefrija u Drugoj sceni

Minimalizam i geometrijska apstrakcija, naziv je izložbe autora Dragana Đerfija koja će biti postavljena 10.12.2011. u prostorijama udruge Druga scena.

Minimalizam i geometrijska apstrakcija, naziv je izložbe autora Dragana Đerfija koja će biti postavljena 10.12.2011. u prostorijama udruge Druga scena.

Kako bi opisali što očekuje posjetitelje, donosimo i nekoliko rečenica autora izložbe:

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

S obzirom na jednostavnu prirodu vlastitih fotografija, vrlo je jednostavno ono što kroz iste želim postići. S jedne strane želim druge fotografe ohrabriti na svojevrsno eksperimentiranje s fotografijom.

Eksperimentiranje kojim bi se fotografi ne samo maknuli od onih uobičajenih motiva koji se svakodnevno viđaju u fotografijama, već i kojim bi (dodatno) izgradili vlastiti pristup fotografiji te na takav način također počeli razmišljati izvan određenih dotadašnjih okvira, budući da brojni fotografi, posebice početnici te mlađi fotografi, često zaboravljaju na činjenicu kako fotografija nudi znatno više mogućnosti nego što se to obično smatra.

Pod time zapravo želim reći kako se često zanemaruje sloboda koja koja dolazi s fotografijom, a sloboda izražaja je upravo ono što me na prvome mjestu i privuklo fotografiji.

Tu slobodu izražaja ja sam pronašao u motivima koji mi najčešće privlače pažnju, a ti su motivi – bili oni veliki ili mali, šareni ili jednobojni, sa teksturom ili bez nje – uglavnom dio svakodnevnih gradskih prizora. U većini slučajeva, osnovu tih motiva čine boje, pravilne linije te dinamična igra svjetla i sjene. Kada imam prisutne navedene elemente, tada sve što moram učiniti jest samo zabilježiti dio te igre, pri čemu se često događa da mi se motivi sami nameću i to u već gotovoj formi i s već posloženom kompozicijom (npr. raznobojni trokuti formirani uz pomoć sjene te oštrih i pravilnih linija zgrade).

S takvim pristupom nastala je većina mojih fotografija, koje ne predstavljaju ništa drugo nego određene pokušaje eksperimentiranja s kompozicijom, motivima, oblicima, linijama, bojama i svjetlom.

dragan djefri495



Izdvojeno

Reci što misliš!