Kultura / Izložbe

Retfalčani i Belomanastirci alkohol počeli piti prije 5.000 godina

Retfalčani i Belomanastirci alkohol počeli piti prije 5.000 godina

Arheološki muzej Osijek uz stalni postav "Seoba naroda i srednji vijek", od prošlog tjedna svojim posjetiteljima nudi još jedan stalni postav - Prapovijest.

Podsjetimo, postav "Seoba naroda i srednji vijek" sadrži bogatu numizmatičku zbirku, brojne nalaze te animaciju koja prati seobu naroda i nastajanje kneževina i prvih država do 11. stoljeća u Europi.

- Stalni postav Prapovijest prvi je cjelovit postav prapovijesti na prostoru Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema u posljednjih 8.000 godina. Na 370 četvornih metara, kroz 900 izložaka, kronološkim slijedom prezentirane su sve važnije prapovijesne kulture od starijega kamenog doba do antike - kaže Zvonko Bojčić, ravnatelj osječkog Arheološkog muzeja.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kustos Tomislav Hršak, koji je uz kolege Jasnu Šimić, Rajnu Šošoć Klindžić, Domagoja Dujmića i Hermine Göricke Lukić, jedan od autora izložbe, ističe da je naglasak na razvoju čovjeka. Tako posjetitelji mogu vidjeti život ljudi, kroz tehnologiju obrade kamena, bronce, željeza, načine pokapanja pokojnika, nastambe, kao i klimu te reljef u ta pradavna vremena.

- Izradili smo multimedije i animacije različitih kultura i njihov slijed kroz povijest. Napravili smo i rekonstrukciju neolitičke i keltske kuće te lente vremena, koje prikazuju paralelne događaje u svijetu - ističe Hršak.

Kustos Domagoj Dujmić pokazao nam je neke od zanimljivih eksponata. "Izložili smo posude za konzumaciju alkohola, pronađene u Retfali i Belom Manastiru, koje pripadaju badenskoj kulturi. Naime, ta je kultura uvela konzumaciju alkohola u svakodnevni život. Osim toga, može se vidjeti pijuk iz bakrenog doba, težak 18,5 kilograma, statusni simbol toga vremena, kao i vrijedna radionička ostava iz brončanog doba", objašnjava Dujmić.

Uz to, Dujmić nam je pokazao grob iz Vardarca s urnom iz ranog brončanog doba, kao i vučedolsko poimanje svijeta, kroz plašt sa simbolima s najstarijeg indoeuropskog kalendara.

- Jedan od najatraktivnijih izložaka je keltska kaciga iz 1. st. prija Krista. To je tipična keltska ratna kaciga, a izložili smo i kompletnu opremu ratnika kao i pojaseve, fibule, nakit i druge pronađene predmete - ističe Dujmić.

Arheološki muzej otvoren je za posjetitelje svaki dan osim ponedjeljka. Utorkom i srijedom otvoren je od 10 do 18 sati, četvrtkom od 12 do 20 sati, petkom od 10 do 16 sati, a subotom i nedjeljom od 10 do 14 sati. Cijena ulaznice je deset kuna, a za djecu, studente, umirovljenike i grupe pet kuna.

[blockquote]Izložba o pilu Sv. Trojstva

Zavjetni pil Svetoga Trojstva, reprezentativni spomenik baroka u Hrvatskoj, nakon 11 godina obnove, svečano je otvoren prije tjedan dana. Tim povodom u Arheološkom muzeju priređena je izložba pod nazivom Konzervatorsko-restauratorski radovi na pilu Svetog Trojstva u Osijeku. "Uz kratku povijest spomenika, izložba detaljno pokazuje konzervatorsko-restauratorske radove te istraživanja koja su im prethodila. Riječ je o jedinom spomeniku toga tipa u RH, ujedno najvećem, stoga smo u proteklih deset godina surađivali sa stručnjacima iz svijeta", kaže Alen Vlahov, voditelj projekta obnove pila Sv. Trojstva.[/blockquote]

TEKST: Vesna LATINOVIĆ (Glas Slavonije) 
 


Izdvojeno

Reci što misliš!