Kultura / Izložbe

Rat & rock u GLUO

Rat & rock u GLUO

Od 76 fotografija Zorana Jaćimovića, izvršnog urednika Glasa Slavonije, 12 je snimljeno u Osijeku i Slavoniji tijekom Domovinskog rata, a 64 na koncertima koje je autor, veliki ljubitelj rock-glazbe, pohodio od 1987. do 1999.

Ova se izložba od sutra (četvrtak, 28. rujna, u 19 sati) kao izložba "Rat & Rock 1987. - 1999." može pogledati u Galeriji likovnih umjetnosti Osijek.

"Rat i rock nisu nespojive pojave, dapače. I jedno i drugo izvlači mnogo emocija. Iako, možemo reći da sve u dobroj fotografiji izvlači emocije. Ovo se jednostavno dogodilo jer sam jednu stvar uvijek jako volio snimati, a to su rock-koncerti, a druga, rat, jednostavno me zadesila. Poslije se pokazalo da mi je i rat, koliko god to možda ružno zvučalo, bio jako zanimljiv za snimanje", kaže Jaćimović.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Posebnost izložbe su tekstovi poznatog književnika i znanstvenika Gorana Rema. Uz svaku je fotografiju prozno-poetski "tekstić" (kako kaže Rem), što predstavlja spoj ili duet Slika/Riječ.

Sabina Ostojić dizajnirala je katalog izložbe u dvije verzije, tiskovnu (kraću) i web cjelovitu (odnosno, sve fotografije).

"Želja nam je da jesenji program 2011. obilježi snažna evokacija na rat kao prilog obilježavanju dvadesete godišnjice Domovinskog rata. Uz to, važno i bitno za naš grad kao regionalnu metropolu, našla je svoj neupitni i ultimativni odgovor u stavu, izložba fotografija Zorana Jaćimovića! Pa zar ima što drugo, nego izložba čovjeka s ovim biografskim referencama: Dobitnik je Zlatne kamere, nagrade Hrvatskog novinarskog društva za najboljeg fotoreportera 1991./1992. Ratne fotografije izlagao je u Češkoj, Sloveniji, Austriji, Njemačkoj, Francuskoj i Španjolskoj", ističe Vlastimir Kusik, ravnatelj GLU-a.

[blockquote]Ratni reporter Glasa Slavonije

Zoran Jaćimović (1965., Osijek) s 14 godina postaje član Fotokluba Osijek i do 1990. izlaže na više od 100 skupnih izložbi fotografija. Kao ratni reporter Glasa Slavonije 1991. ranjen je na ulazu u Vukovar. S Darkom Jerkovićem i Delimirom Rešickim od 1994. do 1998. uređivao je rock-časopis "Heroina nova", a od 2005. do 2010. bio je glavni urednik Glasa Slavonije.[/blockquote]

TEKST: Tomislav LEVAK (Glas Slavonije)
FOTO: SiB.hr arhiva  


Izdvojeno

Reci što misliš!