Kultura / Izložbe

VIDEO: Izložba slika Mileta Nekića

VIDEO: Izložba slika Mileta Nekića

Osječani su željni kulturnih događanja. Potvrdila je to dupkom puna Galerija Waldinger koja je ugostila Mileta Nekića i štovatelje slika i skulptura ovoga umjetnika.

- Udovoljili smo želji autora, koji je inzistirao da njegova izložba bude otvorena upravo krajem kolovoza te je organizirali unatoč ekstremno visokim temperaturama - rekla je Ljerka Hedl, v.d. ravnateljica Gradskih galerija, institucije koja je ovu izložbu organizirala u suradnji s Gradom Osijekom i Galerijom Waldinger.

A uz zvuke jazz-glazbe u izvedbi (krnjeg) ansambla Argus, posjetitelji su mogli pogledati samostalnu izložbu naslovljenu To je moja zemlja, koja obuhvaća niz slika, skulptura i crteža autora Mileta Nekića.

- Nekićevo stvaralaštvo zaokupljeno je duhovnom prazninom. Prazninom koja nastaje uzastopnim razočaranjima sveukupnim okruženjem. Otuđenost vrišti s njegovih slika, crteža i skulptura - rekao je Grgur Marko Ivanković.

Povjesničar umjetnosti Ivanković naglasio je da na Nekićevim radovima nema mnogo detalja: “Na njegovim platnima ukazuju se simbolični prikazi, motivi koji međusobno ne komuniciraju. Djela na kojima su prikazani ljudi osobito su teška, na njima nema živosti, strasti, samo velika duhovna praznina. Stoga su izložena djela zrcala naše žalosne stvarnosti”.
Jedino zrcalo optimizma može se naći u Nekićevim pejsažima bez ljudskih prikaza. Zasebnu cjelinu predstavljaju dvije izložene skulpture, oličenje teških muka fizičke i duhovne naravi.
Mile Nekić, koji je do sada izlagao na tridesetak samostalnih i skupnih izložbi u Hrvatskoj i svijetu, zahvalio je Odjelu za kulturu Grada Osijeka bez kojih, rekao je, ova izložba ne bi bila realizirana. Ovu iznimno dojmljivu i kolorističku izložbu otvorila je dogradonačelnica Danijela Lovoković.

 

[important title=NEKIĆ: NE ODUSTAJEM OD SVOJIH MOTIVA]
“Ova mi izložba znači mnogo. Odlučio sam se za motive grada Osijeka, prostora i okoline u kojoj živim”, izjavio je nakon otvorenja umjetnik. Dodao je da se trenutačno odmara, a da će novu izložbu pripremiti za dvije do tri godine. Slike, crteži i skulpture bit će novi, ali će motivi ostati isti, jer, oni su, rekao je, odraz prostora u kojem se kreće. Za ovu je izložbu dodan Nekićev rad izložen u Galeriji likovnih umjetnosti u sklopu izložbe Darko Glavan i osječka umjetnička scena.[/important]

[important title=Osijek i Australija]
Mile Nekić rođen je 1947. godine u Tompojevcima, 1969. odlazi u Australiju, gdje se aktivno uključuje u političke aktivnosti stvaranja hrvatske države. Uhićen je 1979. i osuđen na 15 godina zatvora za terorističku aktivnost. Za to vrijeme upisuje umjetničku akademiju u Sydneyju, završava je 1988., kada je pušten na slobodu. U rujnu 1991. vraća se u domovinu i pristupa ZNG-u Osijek, član je Udruge dragovoljaca Domovinskog rata, Hrvatskog društva političkih zatvorenika te dobitnik brojnih odličja.[/important]

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

VIDEO:

 

TEKST: Vesna LATINOVIĆ, Glas Slavonije


Izdvojeno

Reci što misliš!