Kultura / Izložbe

VIDEO: Szent Istvan u Muzeju Slavonije u Osijeku

VIDEO: Szent Istvan u Muzeju Slavonije u Osijeku

Izložba obuhvaća fotografije te pedestak porculanskih i drugih predmeta s broda, sagrađenog u Rijeci, a potpljenog 10. lipnja 1918. godine ispred otoka Premude kod Zadra. Szent Istvan potopljen je na svom prvom ratnom zadatku u 1. svjetskom ratu.
Izložba u Osijeku otvara se na Dana svetog Stjepana, najvećeg mađarskog kralja i utemeljitelja mađarske države,a trajat će do 11. prosinca.

Bojni brod Austro-Ugarske Monarhije Szent István klase "Tegetthoff" sagrađen je u riječkom brodogradilištu "Ganz & Comp. Danubius A.- G.". Porinut je u more 17. siječnja 1914., a u sastav flote ulazi 18. studenog 1915. godine. U sastavu ratne flote bio je ukupno 937 dana. Posljednji put je isplovio iz pulske luke 9. lipnja 1918. sa zadaćom - uništiti savezničku blokadu Otrantskih vrata. Već sljedećeg dana, u neposrednoj blizini sjeverozapadnog rta otoka Premude, torpeda dvaju torpednih čamaca talijanske ratne mornarice pogodila su bojni brod Szent István i potopila ga.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Pozicija potonuća bojnog broda Szent István utvrđena je godine 1974., u okviru projekta "Tajne Jadrana", Radio-televizije Zagreb. Od 1995. godine provedeno je nekoliko sustavnih istraživanja na zaštićenom podmorskom lokalitetu - S.M.S. Szent István - austrougarski bojni brod klase Tegetthoff. U sklopu istraživanja načinjena je foto i video dokumentacija, demontirana su slova naziva broda, te izvađeno više predmeta iz admiralskog salona koji su potom restaurirani i pohranjeni u Povijesnom muzeju Istre u Puli.


VIDEO:

http://www.youtube.com/watch?v=9F7PhSL7piE

TEKST : Radio Osijek


Izdvojeno

Reci što misliš!