Kultura / Izložbe

Muzej Slavonije zanimljivim noćnim programom privlači posjetitelje

Muzej Slavonije zanimljivim noćnim programom privlači posjetitelje

Provedite ugodno vrijeme u Noći Muzeja Slavonije, petak 26. siječnja s početkom u 18 sati. Kako se Muzej Slavonije  nalazi na dvije lokacije tako da na lokaciji Trg Svetog Trojstva 6 (zgrada Magistrata) možete pogledati:



STALNI POSTAV – Antika
U Lapidariju Muzeja Slavonije izložena je zbirka kamenih spomenika, jedna od najbogatijih zbirki Antičkog pododjela Muzeja Slavonije. Zbirka obuhvaća razdoblje od polovine 1. do kraja 3. stoljeća.

AKTUALNA IZLOŽBA – Tvrđa u Osijeku
Pored „140 godina poslije“ Muzeja Slavonije, povijest Tvrđe prikazana je kroz niz zanimljivih tematskih cjelina, ali sa željom da se već poznati događaji i osobe isprepliću sa svakodnevnim životom i manje poznatim događajima i muzejskim predmetima. Nakon prikaza Tvrđe i brojnih arheoloških istraživanja, kroz dokumente, predmete i portrete slijede cjeline posvećene izgradnji i rušenju Tvrđe, odnosno poznatoj 78. osječkoj pukovniji i ostatcima tvrđavskog groblja.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

AKTUALNA IZLOŽBA – 105 godina kina Urania 1912. – 2017.
Projektant monumentalne secesijske zgrade kina Urania i visokoprizemne Lože bio je osječki arhitekt i slobodni zidar Viktor Axmann. Kino Urania bilo je slobodnozidarsko sjedište od 1912. do 1924. godine kada je preseljeno na Trenkov trg. Zgrada kina Urania spada među najznačajnija secesijska ostvarenja u Hrvatskoj i nezaobilazan je primjer u povijesnoumjetničkim pregledima ovog umjetničkog razdoblja.

AKTUALNA IZLOŽBA - Zastave iz fundusa Muzeja Slavonije
Izložbom je predstavljena zbirka zastava Muzeja Slavonije, koja je brojem predmeta mala u odnosu na ostale zbirke, ali unikatnošću većine primjeraka vrlo vrijedna. Zbirka zastava Muzeja Slavonije druga je najznačajnija zbirka ove vrste u Hrvatskoj. Na izložbi su izložene unikatne zastave osječkih cehova i udruga kroz koje se ogleda gospodarska, društvena i kulturna povijest Osijeka u razdoblju od 1800. godine do Drugog svjetskog rata.

Na lokaciji Trg Svetog Trojstva 2 (zgrada Glavne straže) osim stalog postava Prapovijest i Seoba naroda i srednji vijek postavljena je izložba Beketinci – Bentež na kojoj su predstavljeni rezultati zaštitnih arheoloških istraživanja Autorstvo postava izložbe potpisuju prof. Zvonko Bojčić i dipl. arh. Dragana Rajković.

U prizemlju zgrade može se pogledati izložba „500 godina reformacije povijesni tragovi i baština osječkih evangelika – luterana” koja je otvorena povodom 500 godina reformacije povijesni tragovi i baština osječkih evangelika – luterana. Na izložbi mogu se pogledati neke od predmeta vezanih za reformaciju koje čuva Muzej Slavonije, ali i po prvi puta baštinu koju čuva Evangelička crkvena općina Osijek.

Izuzetno zadovoljstvo nam je najaviti kako je Arheološki muzej Osijek - ponovno s vama! u Noći muzeja i dalje u 2018. godini. Doživite djelić onoga što vas očekuje u skorijoj budućnosti. Samo u ovoj noći možete pogledati maketu rimske promatračnice izrađene za budući stalni postav „Antika“ te rimske freske pronađene u arheološkim istraživanjima na Trgu bana Josipa Jelačića u Osijeku, Multimedijalna dvorana, Atrij Glavne straže.
U vremenu od 18 do 21 za djecu i mlade osmislili smo prigodan program na temu „Antika“ u prostoru Atrija zgrade Glavne straže.

Radno vrijeme Muzeja Slavonije u petak 26. siječnja biti će od 18 do 1 sat iza ponoći. Posjetitelji će moći kupiti publikacije po promotivnim cijenama.

NOĆ U MUZEJU SLAVONIJE

Izložbe u tijeku:

• Zgrada Magistrata (Trg Sv. Trojstva 6):
1. Tvrđa u Osijeku
2. Zastave iz fundusa Muzeja Slavonije
3. 105 godina kina Uranija 1912. – 2017.

• Zgrada Glavne straže (Trg Sv. Trojstva 2):
1. 500 godina reformacije povijesni tragovi i baština osječkih evangelika - luterana
2. Beketinci – Bentež

Stalni postav:

• Zgrada Magistrata (Trg Sv. Trojstva 6):
Lapidarij - zbirka antičkih kamenih spomenika

• Zgrada Glavne straže (Trg Sv. Trojstva 2):
Prapovijest
Seoba naroda i srednji vijek

Događanja:

• Zgrada Glavne straže (Trg Sv. Trojstva 2):
od 18 do 01 sat
Arheološki muzej Osijek - ponovno s vama!
Po prvi puta posjetitelji će moći pogledati maketu rimske promatračnice izrađene za budući stalni postav „Antika“ te rimske freske pronađene u arheološkim istraživanjima na Trgu bana Josipa Jelačića u Osijeku, Multimedijalna dvorana

• Promotivna prodaja publikacija Muzeja Slavonije

• Program za djecu od 18 do 21 sat – tema „Antika“, Atrij Glavne straže

    


Izdvojeno

Reci što misliš!