Kultura / Izložbe

Otvorena izložba Wittgenstein mantra Josipa Zankija

Otvorena izložba Wittgenstein mantra Josipa Zankija

U prostoru galerije Kazamat s početkom u 20 sati otvorena je izložba Wittgenstein mantra umjetnika Josipa Zankija. Prije samoga otvorenja održan je razgovor s umjetnikom, a posjetitelji su imali priliku vidjeti njegov najnoviji ciklus slika proizašao iz antropološko-umjetničkih istraživanja provedenih u sklopu doktorskog studija, te video instalaciju, čiji je naziv korišten za čitav izložbeni projekt. Izložba je otvorena do nedjelje, 12. studenog 2017. godine.


.
Josip Zanki upoznao se s iskustvom thangka slikarstva (koje je ikonografski i estetski razvijeno u okrilju tradicije tibetanskog budizma između 11. i 15. stoljeća) u tibetanskoj školi Thangde Gatsal u Indiji.  Izrada ovih slika duboko je povezana s meditativnim i kontemplativnim stanjima slikara koji ih izrađuju, a posebno mjesto unutar thangka tradicije zauzima prikaz Buddhina lika.

Video instalacija nastala je na temelju umjetnikove site specific instalacije nastale za vrijeme njegova istraživačkog boravka u McLeod Ganj u Indiji 2011. godine. Sastoji se od tri prizora na zaslonu među kojima je i citat Ludwiga Wittgensteina: „As the things are, there is God; God is as the things are“, koji Zanki smatra svojevrsnom mantrom. Vizualnu predstavu prati glazba Bojana Gagića. Uz Zankija, u video instalaciji Mantra koju je realizirao 2017. godine, sudjelovali su kolumbijski umjetnici Hernando Javier Navarro, Jonathan Stibe Grazon Metamoros, Alejandra Lizeth Capera Ayure, Andres Fabian Dominguez i Aura Mellisa Castillo.

Josip Zanki rođen je 14. ožujka 1969. godine u Zadru. Diplomirao je 1994. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi profesora Miroslava Šuteja, s temom iz teorije Misticizam u umjetničkoj praksi J. Beuysa i eksperimentalnim grafičkim ciklusom Machine nuove, remakeom na istraživanja renesansnog znanstvenika Fausta Vrančića. Od 1986. godine javno sudjeluje na područjima instalacije, performancea, ekspreimentalnog filma i videa, te na području istraživanja grafičkih medija. Za svoj je rad primio više nagrada. Bavi se arheološkim iskopavanjima, te posjeduje 200-tinjak predmeta iz razdoblja prahistorije, antike i srednjeg vijeka dajući poseban naglasak predmetima korištenim u religijskim i mističnim obredima. Također se bavi i istraživanjima fenomena planine Velebit, lokalitetima Mirila, Jame, Vrtače i Sveto brdo. Do sada je realizirao više samostalnih i grupnih izložaba-projekata u Hrvatskoj i inozemstvu.

SiB.hr

 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita


Izdvojeno

Reci što misliš!