Kultura / Izložbe

Gdje je nestao moj grad?

Gdje je nestao moj grad?

Prazne ulice, stanovi, trgovine, prazni kolodovori, dvorane, prazna su igrališta i trgovački centri, sve je opustošeno... Tek se ponegdje čuje šum vjetra koji raznosi ono malo što je ostalo iza Osječana, iza građana koji su morali pronaći bolje sutra negdje dalje, puno dalje od svoga voljenog grada.

Ne, to nije pjesnička slika, niti početak nekog putopisa, to je priča koju nastoje ispričati studenti Odjela za kulturologiju. Izložba „Gdje je nestao moj grad?“ završni je ispit studenata druge godine diplomskog studija Kulturalnog menadžmenta, pod okriljem kolegija Menadžment muzeja i izložbi, čiji je nositelj doc.art. Anđelko Mrkonjić, a Tomislav Levak asistent.

Kroz ovaj rad želi se potaknuti i osvijestiti javnost o gorućem problemu odlaska mladih iz grada i države. Studenti, kao i velika većina građana, svjesni su ovog problema, a ovom inicijativom žele poslati poruku kako je nužno poduzeti konkretne korake kako bi se ova situacija ublažila. Nit vodilja su im poražavajuće brojke koje iskaču iz svakodnevnih medija te upozoravaju kako se iseljavanje ne nastoji smanjiti. Studenti Kulturalnog menadženta žele, na jedan provokativan način, dobiti rekaciju javnosti, žele potaknuti na razmišljanje, naglasiti ono što je bitno, privući pažnju te makar na trenutak posjetitelje izložbe dovesti u situaciju da se zamisle.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Upravo to žele postići kroz postavljanje futurističke izložbe, točnije kroz prikaz fiktivne 2032. godine, za koju kažu kako je dovoljno daleko da se ovakva situacija s početka teksta ostvari, ali i dovoljno blizu da se o njoj počne razišljati već sada. Svojim izložbenim predmetima i multimedijalnim sadržajem žele postići efekt da se posjetitelji zaista nađu u 2032. godini samim ulaskom u izložbeni prostor, u godini u kojoj je Osijek napustio i posljednji stanovnik.

Otvorenje izložbe očekuje nas 23. veljače u 19 sati, a ono što je do sada bila tajna jest lokacija izložbe. Naime, izložba će biti postavljena na Autobusnom kolodvoru u Osijeku, u prostorijama koje već duže vrijeme bivaju prazne. Ova lokacija predstavlja simboličnu povezanost odlazaka te se nameće kao odlična povezanost s idejnim konceptom studenata. S druge strane, studenti ističu kako su htjeli napraviti odmak od klasičnog okvira institucija kao izložbenih prostora, što je također ostvareno ovim odabirom lokacije.

U organizaciji izložbe sudjeluje ih 11, njihova imena su: Emily Dobutović, Mateja Hećimović, Irena Jurić, Tomislav Jurić, Antonia Jurković, Diana Kotrla, Matea Milinković, Pavao Petrović, Karlo Satinović, Matija Stojaković i Ivan Tenko.

Važno je naglasiti kako ovi studenti ne žele da njihova poruka bude izražena kroz pesimizam, već kao želja i vjera u to da se situacija može promijeniti. Jednako tako naglašavaju kako ne žele i oni doći u poziciju „imigranata“ i postati samo obični stranci u tuđoj zemlji jer, ipak, Osijek je njihov grad i ne žele ga napustiti, nego svojim ostankom, trudom i radom pokušati spriječiti ostvarenje one tužne potencijalne sudbine grada, sudbine na koju ovom izložbom i upozoravaju.

Tekst: I. Jurić/M.Milinković

 


Izdvojeno

Reci što misliš!