Kultura / Izložbe

Chagall to Malevich - učenici Umjetničke u posjeti Beču

Chagall to Malevich - učenici Umjetničke u posjeti Beču

Učenici i profesori Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Osijek u četvrtak su, 14. travnja 2016. godine, posjetili muzej Albertina u Beču gdje je trenutno postavljena izložba naziva „Chagall to Malevich“.



Izložbu su posjetili učenici trećih i četvrtih razreda kojima se ova izložba uklapa u plan i program nastavnog sadržaja stručnih predmeta, a Škola primijenjene umjetnosti i dizajna Osijek već je poznata po nastojanju da svojim učenicima pruži taj, itekako bitan, neposredni kontakt s umjetninama o kojima učenici uče tijekom četiriju godina svog školovanja.

Izložba nas vraća u relativno kratak, ali vrlo plodan period ruske umjetnosti s početka 20. stoljeća koje nazivamo ruska avangarda. U tom razdoblju u Rusiji koegzistiraju vrlo oprečni umjetnički pokreti, ali unatoč tome ruski avangardni umjetnici djelili su ideju napretka i napuštanja zastarjele tradicije. Postav izložbe vrlo vješto prikazuje raznolikost izričaja i evoluciju stilskog oblikovanja te vješto dočarava ozračje u kojem su djela nastajala.

Iako je poprilično naporno u jednome danu prijeći više od 800 kilometara, učenici i profesori pred svoju Školu vratili su se raspoloženi i osvježeni likovnoumjetničkim nabojem koji im je pružila ova kvalitetna izložba, ali i sam Beč koji obiluje mnogim vrijednim arhitektonskim ostvarenjima.

    


Izdvojeno

Reci što misliš!