Kultura / Izložbe

VIDEO: Uskoro obnova pročelja Galerije likovnih umjetnosti

VIDEO: Uskoro obnova pročelja Galerije likovnih umjetnosti

Nakon dugih 120 godina, Galerija likovnih umjetnosti u Osijeku napokon će dobiti svoje novo ruho.

Višegodišnje rješavanje potrebnih dozvola i dokumentacije je pri kraju, pa bi se uređenjem pročelja, poručuju u Galeriji, moglo započeti vrlo skoro.

Brojna oštećenja i još uvijek vidljive ratne rane na osječkoj Galeriji, uskoro bi trebali postati prošlost. Zahvaljujući osnivaču – Osječko-baranjskoj županiji, osiguran je novac za izradu konzervatorsko-restauratorskog elaborata pa se sa sanacijom Galerije započeti. Prva faza je zaštita objekta i dekorativnih elemenata od daljnjeg uništenja.

- Dobili smo projekt pa će prva faza biti odrađena i u roku mjesec dana očekujemo kompletan projekt za cjelovito rješavanje ove fasade. Problema je bilo dakako s novcima, međutim sad su se stvari izmjenile. Gradonačelnik je službeno, javno i prijateljski izrazio najbolju moguću volju da i Grad zajedno sa Županijom i ministarstvom sudjeluje u rješavanju tog problema
- ističe ravnatelj galerije Vlastimir Kusik.

Iako se obnova Galerije spominje već dugi niz godina, Kusik ističe kako sve dosad nisu bili stvoreni uvjeti da se s radovima i krene. Najviše komplikacija stvara se oko ishođenja svih potrebnih dozvola.
A na početak uređenja ove poznate osječke kulturne ustanove s nestrpljenjem čekaju svi - i građani, ali i djelatnici Galerije.

- Ako vam kažem da će to biti prva sanacija nakon 120 godina, onda vam je jasno sa koliko volje, interesa i uzbuđenje očekujemo da se i to eto tako skine s dnevnog reda ne samo nas, nego i svih vas koji gledate kuću izvana, pa i nas koji živimo unutra
» - zaključuje Kusik.

Vrijednost radova procjenjuje se na milijun i pol kuna.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

{youtube}ymDDYq5yscE{/youtube}

Tekst: www.stv.hr


Izdvojeno

Reci što misliš!