U Galeriji Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Osijek otvorena Izložba slika Marije Adrić Soldo

U Galeriji Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Osijek otvorena Izložba slika Marije Adrić Soldo

marija-adric-soldo-izlozba

U utorak, 6. listopada 2015. godine u 18.00 sati u Galeriji Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Osijek otvorena je izložba slika Marije Adrić Soldo koja je, ujedno, i profesorica u ovoj školi. Izložbi su prisustvovali učenici i gosti kojima se ravnateljica Škole, Ina Marić, odmah na početku zahvalila za pokazani interes.

Marija je izložila ciklus slika relativno velikoga formata u tehnici akrila s tematikom portreta časnih sestara. Autor predgovora kataloga izložbe, profesor Tihomir Taborski, pojasnio je kako su potezi lazurni i senzualni, što često karakterizira žensku ruku. Djela uvijek komuniciraju izravno s promatračem pa svatko može primiti drugačiju poruku. Za profesora Taborskog ovdje je riječ o kontroverznoj i provokativnoj tematici jer nam Adrić Soldo s jedne strane predstavlja časne sestre koje karakterizira odolijevanje tjelesnim žudnjama te okretanje kontemplaciji, a s druge strane, lica ovih redovnica asociraju na sve samo ne na celibat. One zure u promatrača svojim provokativnim pogledom i usnama našminkanim žarko crvenom bojom. Taborski ističe kako Marija koristi ovu društvenu ulogu zbog njene drastičnosti dvojbe između prihvaćanja i potiskivanja prirodnih poriva, ali tema je arhetipski univerzalna jer se odnosi na svakog pojedinca koji se u životu suočava s unutarnjim konfliktom između prirodnih, spontanih želja i žudnji te društvenih konvencija koja nalažu pravila ponašanja na temelju uloge koju igramo. Iz toga razloga, predgovor nosi naslov „Biti ili ne biti“ ono što osjećamo da jesmo.

Izložbu je postavio profesor Nedeljko Čubek koji je istaknuo kako je autorica bivša učenica Škole te svojim primjerom educira buduće likovnjake.

Autorica se zahvalila svima koji su sudjelovali u organizaciji izložbe – ravnateljici Marić, profesorima Čubeku i Taborskom, profesorici Ančici Liović koja je dizajnirala katalog te profesorici Vanji Miškić Srb koja je lektorirala predgovor kataloga.

Izložba je dostupna svim zainteresiranim posjetiteljima od ponedjeljka do petka između 7.00 i 19.00 sati u gornjoj galeriji Škole.

 
Pratite SiB.hr bilo kad i bilo gdje! Posjetite naš mobilni portal m.sib.hr

Najave događaja