Kultura / Izložbe

VIDEO: Izložba Damir Rajle

VIDEO: Izložba Damir Rajle

Sinoć je u izložbenoj dvorani Waldinger u Osijeku otvorena samostalna fotografska izložba Damira Rajlea pod nazivom 'Iz sutona u svjetlost'.

Izložene fotografije nude jedan sasvim drukčiji doživljaj osječkih groblja, a kako sam autor kaže – njegova je želja i bila na neki način maknuti morbidnu sliku koju, možda, izaziva već sama pomisao na groblja.

Pred oči promatrača donosi detalje koje većina, vjerojatno, vidi prvi puta, premda su kraj njih, možda, već prošli. Na žalost, mnogi od tih detalja polako nestaju, nagriženi zubom vremena, tako da su, možda, spašeni u zadnji tren fotografskim objektivom   Damira Rajlea.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Osijeka Krešimir Bubalo istaknuvši kako bi izložene fotografije lako mogle prerasti u monografiju osječkih groblja, a direktor Ukopa, Damir Lamza je podsjetio da u Osijeku ima 40.000 grobova na kojima je ispisana povijest grada.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Grgur Marko Ivanković, povjesničar umjetnosti  i ravnatelj Muzeja Slavonije, ističe da autor pomno biranim kadrovima otvara nesvakidašnji svijet nadgrobnih spomenika Osijeka, njihovu ljepotu koji mnogi nikada nisu osvijestili dok hodamo grobljima. Zapazio je kako izdvojeni detalji i zračni totali uvlače u magiju ljepote groblja te tjeraju na kajanje što se prema svojemu okruženju odnosimo bezobzirno, ravnodušno, pa i nemilosrdno. Gledajući fotografije, postajemo svjesni koliko su pomno davno pokojni Osječani nastojali za sobom ostaviti svoj trag u budućnosti.

Dodajmo još da su organizatori izložbe Gradske galerije Osijek, Grad Osijek i Ukop, a fotografije se u dvorani Waldinger mogu pogledati do 13. ožujka.

VIDEO:

{youtube}M_VYGEmvCFQ{/youtube}

 

Tekst i video: STV

 


Izdvojeno

Reci što misliš!