Kultura / Izložbe

Olimpijada kulture mora mjenjati ime?!

Olimpijada kulture mora mjenjati ime?!

U jesen iduće godine u nekoliko hrvatskih gradova, s naglaskom na Osijek, trebalo bi se okupiti više od 1.000 umjetnika iz 40-ak zemalja svijeta na manifestaciji koja se trebala zvati Olimpijada kulture Osijek.

"Trebala" jer će, prema svemu sudeći, zbog reakcije Međunarodnog olimpijskog odbora, organizatori morati hitno promijeniti naziv koji koriste već tri godine! U sjedište Zajednice športskih udruga Osječko-baranjske županije stigao je dopis Hrvatskog olimpijskog odbora, u kojemu ih upozoravaju kako organizatori i autori toga projekta bez ikakve dozvole koriste termin "olimpijada" i kako to treba hitno regulirati.

- Kontaktirali su nas iz Međunarodnog olimpijskog odbora jer su doznali kako osječki organizatori koriste to ime. Tražili su da mjerodavne upozorimo kako su naziv 'olimpijada' i sve njegove izvedenice zaštićeni i kako će biti kažnjeni ako to ne promijene. To smo i učinili, ali naglašavam da je ovo već drugo upozorenje. Prvi put, još u kolovozu 2010., mi smo sami reagirali, nakon što su nam organizatori buduće tzv. Olimpijade kulture poslali zamolbu za pokroviteljstvom. Tada su se oglušili, sada ne bi smjeli, upozorava Josip Čop, glavni tajnik HOO-a.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Autor projekta, predsjednik Udruge Olimpijada kulture Osijek, Peter Pierre Weisz, te izvršna potpredsjednica Jasminka Paunović, potvrđuju da su dobili dopise, ali se čude takvim reakcijama i stavovima.

- Mi u Hrvatskoj želimo napraviti jedan veliki međunarodni kulturni događaj, ali u obliku natjecanja, sa zlatnim, srebrnim i brončanim medaljama za najbolje umjetnike. Zato je naziv 'Olimpijada kulture' najtočniji. Nismo znali da trebamo posebno dopuštenje, a MOO je reagirao nakon što je vidio tekst u Engleskoj, u Croatian Timesu. Poslat ćemo zamolbu da nam naknadno odobre korištenje imena 'olimpijada', a ako nam ne dopuste, promijenit ćemo ime u Svjetski umjetnički susreti. Problem je što ćemo u tom slučaju morati mijenjati i ime udruge i dvadesetak ispostava i ogranaka po cijelom svijetu, ali što je – tu je, kaže Weisz.

Olimpijadi starih športova naziv ostaje?

Čop ne vjeruje kako će MOO udovoljiti zamolbi Osječana. "Oni imaju vrlo stroga pravila. Tim nazivom smiju se koristiti samo Zimske i ljetne olimpijske igre te Olimpijada mladih. Mi smo, recimo, željeli organizirati Olimpijadu dječjih vrtića pa nismo dobili dozvolu. Ne znam ni što je s Olimpijadom starih športova u Brođancima", ističe Čop. No, predsjednik Organizacijskog odbora OSŠ-a, Veljko Gudelj, tvrdi kako problema ne bi smjelo biti. "Ne znam imamo li baš službeni certifikat MOO-a, ali znam da nam je nekadašnji predsjednik MOO-a Juan Antonio Samaranch i pismeno i osobno izrazio potporu. Ne vjerujem da bi to učinio da postoji neki problem", kaže Gudelj. Inače, OSŠ u Brođancima održava se već gotovo 40 godina.

TEKST: Tomislav Levak (Glas Slavonije)



Izdvojeno

Reci što misliš!