Kultura / Kazaliste

Spušten zastor na belomanastirskom festivalu

Spušten zastor na belomanastirskom festivalu

Proteklog vikenda spušten je zastor u belomanastirskom kazalištu. Završen je 6. Međunarodni kazališni festival koji je trajao cijeli listopad.

Festival koji je važan kulturni događaj ovog grada okupio je 12 najboljih kazališnih kuća iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Uz festivalske nagrade, posebna priznanja dobili su Ivica Koprivnjak iz Amaterskog kazališta Belišće za 50 godina uspješnog rada u kazališnom amaterizmu, te nagradu za najboljeg glumca festivala, te posthumno Marko Pranjić (Kazalište Mika Živković, Retkovci) za poseban doprinos u ravoju kazališnog amaterizma, koji je preminuo u lipnju ove godine. Belomanastirsko kazalište uspješno je surađivalo s retkovačkim, a Pranjoć je u Beli Manastir dolazio od 2010.godine. Sudjelovao je i u zabavnim programima, a domaća publika najviše ga je zapamtila kada je obučen u žensko, kao „Ava Karabatić“, zabavljao publiku 2012. u Belom Manastiru. Zanimljivost završnice festivala svakako je bila mogućnost da svi oni koji su iz daleka, i nisu bili u mogućnosti doći, mogli su zajedno s domaćinima i publikom biti uživo putem konferencijskog razgovora na Skypeu. Voditeljski par, Nebojša Šimić i Daniela Taslidžić Herman, nakon predstave KUD-a Primorka iz Krasice, a dok je žiri vijećao, publici su predstavili rad kazališta u posljednih godinu dana, te potom pozivali nagrađivane i obavještavali ih o nagradama. Svakako najmaštovitiju pripremu za javljanje uživo imala je mlada ekipa iz GK Jastrebarsko, koji su uz lik Jockera, odglumili i svećnika koji se „moli za neku od nagrada“, te dobro nasmijali publiku. Molitve su im uslišene, jer su osvojili nagradu za najbolju scenografiju. Srca publike osvojio je Cvetin Aničić iz Šida, koji je rasplakao i šokirao publiku predstavom o borbi protiv raka – „Portret maligne ćelije“, a koja je po izboru publike proglašena najboljom. Po izboru žirija, najbolja predstava je „ 9 najgorih prekida svih vremena“ kazališta PAX iz Samobora. Uz 12 predstava održano je i nekoliko kazališnih radionica, kao i predavanje Odjela za prevencije PU Osječko – baranjske, s kojima kazalište uspješno surađuje.

Dvanaest predstava pogledalo je približno 2.000 posjetitelja, a još su nagrađeni za najbolji dramski tekst Silvio Stilinović (SKM Slavonski Brod – za predstavu „Hamlet u pikantnom umaku“), Zoran Rakočević iz Kolašina, Crna Gora za najbolju režiju predstave „Aviospotting“, Kazalište Mika Živković iz Retkovaca za očuvanje kulturne baštine u predstavi „Žedna ljubavi“, te tuzlanski Draft teatar koji je ponio dvije nagrade (za najbolju glumicu proglašena je Almedina Salčinović, a za najbolju sporednu mušku ulogu, Jasmin Salkić). Nagradu za sporednu žensku ulogu ponijela Karmen Mlacović iz KUD-a Primorka, a najbolju kostimografiju imala je predstava „Ima li pilota u avionu?“ KUD Branko Radičević iz Pačetina. Festival je zatvorio gradonačelnik Ivan Doboš, i već sada poželio sreću domaćini da im i idući, VII. bude jednako uspješan. Kazalištarci ne miruju puno, jer 14. studenog branit će boje Hrvatske, kao jedini predstavnici Lijepe Naše na prestižnom Repasagge festu u Ubu (Srbija) s hit - predstavom „Dnevnik Anne Frank“, a 21.studenog Europska Noć kazališta stiže u Beli Manastir.

   


Izdvojeno

Reci što misliš!