Kultura / Kazaliste

Heroine u rujnu ponovo u Barutani

Heroine u rujnu ponovo u Barutani

Sa zadovoljstvom vas obavještavamo da će predstava "Heroine", nastala u produkciji Umjetničke akademije u Osijeku i praizvedena u sklopu Osječkog ljeta kulture 2013., zbog iznimno velikog zanimanja gledatelja u rujnu biti ponovno izvedena u Barutani na lijevoj obali Drave!

Podsjetimo, na osnovu teksta Marijane Nole, redatelj Robert Raponja na scenu je postavio ovaj satiričan scensko-glazbeni igrokaz u stilu vodvilja, u kojemu se na energičan, živahan i zabavan način iznose dokazi o tome da je uloga žene u društvu, iako od prapočetka degradirana, zapravo dominantna i odlučujuća. Četiri sjajne mlade studentice glume i lutkarstva – Daria Karić, Marijana Matoković, Selma Mehić i Sara Moser – utjelovljuju niz jakih žena i heroina kroz povijest i "iživljavaju" se na muškim predstavnicima, u izvedbi također studenata Jana Novosela i Vanje Jovanovića, koji su ciljano svedeni na minorizirane i sporedne funkcije.

Ovaj 'konstruktivni interaktivni tečaj za žene' u obje je večeri (praizvedba 7. srpnja i repriza 8. srpnja), unatoč nekim paralelnim događanjima, relativno lošem vremenu i velikom broju komaraca, nakrcao gledalište Barutane mlađim i starijim posjetiteljima - i to ne isključivo ženskog spola! - koji su čak i stojeći (sva sjedeća mjesta bila su zauzeta još pola sata uoči izvedbi!) željeli pogledati što je to izabrano kao prvi matični naslov novog Kazališnog inkubatora Barutana – Scene za mladu publiku.

Unatoč ponekoj kritici na navodnu provokativnost i pretjeranost teksta, dugotrajne ovacije i klicanje posjetitelja na završetku obje izvedbe pokazale su kako je Osijek očito dobio novi kazališni hit, i to prvi unatrag posljednjih desetak godina koji je ciljano usmjeren mlađoj populaciji.
Budući da su nakon druge izvedbe dobili niz upita i prijedloga za ponavljanjem predstave, a zbog zauzetosti aktera više nije bilo pogodnih ljetnih termina, članovi autorskog i producentskog tima dogovorili su kako će nove izvedbe "Heroina", ovaj put uz naplatu ulaznica (po povoljnim cijenama), biti organizirane 10. i 11. rujna, također u Barutani.

O svim detaljima o vremenu početka prodaje ulaznica i njihovoj cijeni javnost će biti pravodobno obaviještena, a svi akteri "Heroina" zahvaljuju se osječkoj publici na tolikom interesu i pohvalama za predstavu koja će očito promovirati nove mlade glumačke zvijezde.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Foto: Davor Kibel


Izdvojeno

Reci što misliš!