Kultura / Ostalo-Kultura

Noć muzeja 2017. u Slavoniji i Baranji [PROGRAM]

Noć muzeja 2017. u Slavoniji i Baranji [PROGRAM]

Večer provedite u muzejima koji su Noć muzeja ove godine posvetili glazbi. Što vas očekuje u muzejiam Slavonije i Baranje, pogledajte u nastavku.

Pod naslovom „Glazba i glazbeni velikani i njihov utjecaj na društvo“, kroz brojna programska događanja najavljena za Noć muzeja 2017., istaknut će se važnost prikupljanja, očuvanja i prezentiranja materijalne i nematerijalne glazbene baštine koju muzeji i druge baštinske ustanove čuvaju u svojim zbirkama, kao i značaj glazbe i njenih stvaratelja u povijesti i u suvremenom društvu.

U Noći muzeja 2017. bit će predstavljanje fundusa zbirki i tematskih izložbi posvećenih glazbi i glazbenicima – skladateljima, dirigentima, pedagozima, izvođačima i drugim stvarateljima, kao i ukazivanje na utjecaje pojedinih glazbenika na društvena događanja u povijesti i u suvremenosti.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Tijekom proteklih godina glazba je bila dio programa Noći muzeja, od etno-napjeva, koncerata klasične glazbe do širokog spektra suvremenih glazbenih izričaja, i uvijek se potvrđivala povezanost glazbe i muzeja.

Usprkos bogatoj glazbenoj baštini i određenim poticajima, u Hrvatskoj još nije zaživio muzej glazbe. Tema Noći muzeja 2017. – Glazba i glazbeni velikani i njihov utjecaj na društvo –svojevrstan je prilog takvim hvalevrijednim nastojanjima.

 /iz programa organizatora, Hrvatskog muzejskog društva/

 

OSIJEK

Muzej likovnih umjetnosti - PROGRAM
17:00 - 01:00 h – GLASAJ ZA NAJBOLJI RAD / ZABAVNI PROGRAM
Biramo najbolji rad po mišljenju publike. Vaša ulaznica je ujedno i glasački listić s kojim sudjelujete u nagradnom izvlačenju – svakih sat vremena možete osvojiti nagradu.
17:00 - 01:00 h – SELFIE SPOT / ZABAVNI PROGRAM
Označi na facebooku svoju lokaciju – Muzej likovnih umjetnosti!
17:00 - 01:00 h – SUDJELUJ U NASTANKU ZAJEDNIČKIH RADOVA / RADIONICA
Pozivamo sve posjetitelje da sudjeluju u kreativnim radionicama. Stvarajte s nama Drvo želja, Zastave ili otisnite svoju grafiku u suradnji sa Športskom udrugom slijepih „Svjetlost“.
17:00 - 18:00 h – DJEČJA NOĆ MUZEJA / RADIONICA
Pozivamo djecu da sudjeluju na radionicama organiziranim posebno za njih.
17:00 - 17:15 h – OTVORENJE NOĆI MUZEJA / DRUŽENJE
Članovi Izviđačkog kluba „Javor“ simboličnim činom paljenja svijeća otvorit će Noć muzeja
18:00 - 22:00 h – RADIONICA UMJETNIČKE ORGANIZACIJE FORMAT C / RADIONICA
Pozivamo Vas na sudjelovanje u radionici koja prati "Pivilion: ~ co-op ~", otvorenu darknet izložbu vizualne digitalne umjetnosti predstavljenu u selekciji "25. slavonskog biennala - Granice vidljivosti", u Muzeju likovnih umjetnosti, Osijek. Za radionicu je potrebno: - vlastito računalo s instaliranim Virtualbox sustavom za virtualizaciju (otvoren i besplatan softver - https://www.virtualbox.org/wiki/Downloads) ili - Raspberry Pi računalo s odgovarajućom SD karticom od 8 ili više GB (u slučaju Rpi modela 1, potrebno je ponijeti i USB wifi dongle - http://elinux.org/RPi_USB_Wi-Fi_Adapters) Polaznici s radionice odlaze s potpuno funkcionalnim Pivilion sučeljem instaliranim na vlastito računalo ili Raspberry Pi. http://pivilion.net/ Voditelji radionice: Dina Karadžić, Vedran Gligo, "Format C" više informacija na: https://www.facebook.com/events/657569107747956/

20:00 - 24:00 h – KONCERTNI PROGRAM / GLAZBENI PROGRAM
20:00 Koncert Dječjeg zbora Brevis Dirigentica: Anja Papa Klavirska pratnja: Davor Dedić 20:30 – 21:30 Koncerti studenata Umjetničke akademije u Osijeku, Odsjeka sveučilišnog studija Glazbene pedagogije, sveučilišnog studija Klavira i sveučilišnog studija Pjevanja. 22:00 Koncert Vokalnog ansambla Brevis Dirigentica: Antoaneta Radočaj – Jerković Klavirska pratnja: Davor Dedić
22:30 – 23:00 Koncert studenata Umjetničke akademije u Osijeku, Odsjeka sveučilišnog studija Glazbene pedagogije, sveučilišnog studija Klavira i sveučilišnog studija Pjevanja.

Muzej Slavonije Osijek

U Muzeju Slavonije, zgrada Glavne straže u 19 sati održat će se promocija kataloga izložbe „Osječko!“. Uz autore kataloga dr. sc. Marinu Vinaj, knjižničarsku savjetnicu i Antu Grubišića, višeg kustosa Muzeja Slavonije, katalog će predstaviti dr. sc. Zlata Živaković-Kerže (Hrvatski institut za povijest, Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje u Slavonskom Brodu). U 21 sat na istoj adresi bit će predstavljen katalog izložbe „Osječki velesajam“. Katalog i priču o Osječkom velesajmu predstavit će autor kataloga i izložbe Grgur-Marko Ivanković, viši kustos Muzeja Slavonije.

U Noći muzeja, Muzej Slavonije otvorit će vrata novouređene suvenirnice Muzeja, pri čemu će prvi kupci biti nagrađeni tijekom večeri.

Pored navedenih događanja u zgradi Magistrata posjetitelji će moći pogledati izložbe: „Osječko“, „Osječki velesajam“ i „Treska“, dok će u zgradi Glavne straže moći pogledati stalni postav „Prapovijest“, „Seoba naroda i srednji vijek“ te izložbu „Beketinci – Bentež“.

Ugođaj Noći muzeja na obje lokacije upriličit će učenici Glazbene škole Franje Kuhača Osijek.

Program

Zgrada Magistrata, Trg Svetog Trojstva 6, Osijek

Izložbe 18:00 – 01:00

Osječko!
Osječki velesajam na fotografijama iz fundusa Muzeja Slavonije
Treska

Zgrada Glavne straže, Trg Svetog Trojstva 2, Osijek

Izložbe 18:00 – 01:00

Stalni postav – Prapovijest
Stalni postav – Seoba naroda i srednji vijek
Beketinci – Bentež
Događanja

19:00 Predstavljanje kataloga „Osječko!“ (dr. sc. Zlata Živaković Kerže, Ante Grubišić, dr. sc. Marina Vinaj)
20:00 Svečano otvorenje novouređene suvenirnice Muzeja
21:00 Osječki velesajam na fotografijama – projekcija (Grgur-Marko Ivanković)

 

Gradske galerije Osijek - Galerija Waldinger

Izložba: „NOORDUNG REDUX“, skupna izložba; autorica koncepcije: Branka Benčić - izlažu: Fabio Mauri, Antun Motika, Ibro Hasanović, Tomislav Brajnović, Matija Debeljuh, Noel Mirković, Davor Sanvincenti, Damir Očko, Rimas Sakalauskas, Marko Tadić, Magda Tothova, Kosmoplovci

18h – 19.30h – „WALDINGERIONICA – UŽIVO“ – pozivamo svu zainteresiranu djecu da nam se pridruže u prvoj večernjoj likovnoj radionici na temu: „Moj Svemir“ (Što je svemir? Što su planete? Kako je nastala zemlja? Čovjek na Mjesecu… Mliječna staza. Kako izgleda moja planeta iz mašte? Kako je nazvati? Svemir – planete iz zviježđa iz mašte; izvanzemaljci. Inspirirajmo se postavljenom izložbom - rakete od slamki, letjelice od roli papira, crtanje sa soli, izrada mjesečevog kamenja, vulkani.

19.30h - Otvorenje izložbe: „MOJ SVEMIR“, polaznika Waldingerionice (edukativna likovna radionica, pričaonica i igraonica za djecu od 6-12 godina)

Izložba je nastala u „dijalogu“ s trenutno postavljenom izložbom, iz redovitog godišnjeg programa, „Noordung Redux“ i svojevrsna je „izložba u izložbi“.

Od 21 sat, možete uživati u koncertu ARGUS JAZZ BANDA iz Osijeka.

A prije i poslije koncerta u gallery-homemade toplom čaju i kuhanom vinu!

O IZLOŽBAMA:

„NOORDUNG REDUX“:

Projekt se formira se na tragu sjećanja na Hermana Potočnika Noordunga, pionira kozmonautike, istraživača tehnologije leta u svemir. Izložba NO-ORDUNG, Asteroid 19621 mjesto je susreta različitih narativa. Usmjerena prema budućnosti, okreće se prošlosti, putovanju, istraživanju… otvarajući puteve imaginacije, istražuje mjesta - postojeća i nepostojeća, vidljiva i nevidljiva, radovima koji komuniciraju znatiželju umjetnika, poput znanstvenika ili istraživača, u namjeri stvaranja ili pronalaženja novih prostora, razlažući različite priče, pripovijesti ili povijesti, kroz fragmente stvarnosti ili fikcije, ikonografiju znanstvene fantastike, poduhvate i ekspedicije. Na taj način, radovi nam se često razotkrivaju kao mjesta “nemogućih susreta”, susreta sa prošlim. Ostvaruju specifičan odnos prema prošlosti, gdje istodobno supostoje romantizirani narativi i elementi nostalgije. Izložba predstavlja različite umjetničke pozicije i prakse, okuplja radove umjetnika različitih generacija, porijeklom iz različitog kulturnog konteksta. Okuplja kolaže, fotografije, video radove, crteže, instalacije, umjetnike koji u svom radu, putem umjetničke imaginacije ili istraživanja problematiziraju ideju potrage i putovanja, prostranstvo svemira, utjecaj i imaginarij zvjezdanog neba, njegovo nepoznato prostranstvo, tehnološka dostignuća čovječanstva, propale utopije, odnose čovjeka i prirode, potrebu za eksperimentom, radovima koji su bajkoviti, bliski znanstvenoj fantastici, koji stvaraju imerzivne ambijente, vizualne i auralne prirode, na tragu senzornih i optičkih istraživanja, ili angažiraju found footage kroz video i kolaž, kako bi nam približili elemente dokumenta, arhiva, memorije, atmosferu svemirskih istraživanja i prvih letova u svemir upisanu u našu kolektivnu memoriju.


„MOJ SVEMIR“:

Gradske galerije Osijek i u 2017. nastavljaju sa svojim programom namijenjenom djeci i mladima pod nazivom „Waldingerionica“. Cilj programa je potaknuti djecu i mlade na aktivnije uključivanje u kulturne programe grada Osijeka; stvoriti naviku posjećivanja muzeja i galerija, kao mjesta na kojima će se ugodno osjećati. Nadalje, želimo potaknuti njihovu kreativnost u umjetničkom izražavanju, a ujedno ih naučiti nečemu novom – o umjetnosti i o svijetu u kojem odrastaju, a sve to u svrhu što kvalitetnijeg i raznovrsnijeg provođenja slobodnog vremena.

Prva tema, u našem ovogodišnjem programu govori o Zemlji i o Svemiru. Zajedno smo otkrivali što je to Svemir, gdje se u tom svemiru nalazi naš planet Zemlja, a gdje ostali planeti i kako izgledaju; tražili smo ih po nebu i otkrivali na zvjezdanoj karti; crtali smo ih i kaširati. Osmislili smo vlastito svemirsko putovanje i za njega izradili letjelice, astronautske kacige i odijela. A izmislili smo i neke nove, vlastite planete. Posjetili smo i Maloga Princa na njegovom Asteroidu B612. I još puno, puno toga!

 

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika - Galerija Kazamat

Izložba radova 5. Međunarodne radionice umjetničke grafike

U petak, 27. siječnja u 20 sati, u sklopu manifestacije „Noć muzeja 2017“ u osječkoj Galeriji Kazamat otvoriti će se izložba radova nastalih na 5. Međunarodnoj radionici umjetničke grafike.
Sudionici: Lejla Bajramović (BiH), Jelena Sredanović (Srbija), Ana Sladetić Šabić, Miran Šabić, Jure Kokeza i Stanislav Marijanović (voditelj radionice) te studenti Ana Beljan, Mirjana Pjevac i Tomaž Jelenc.
5. MEĐUNARODNA RADIONICA UMJETNIČKE GRAFIKE (IWAGO 5) održavala se od 5. do 15. srpnja 2016. godine u Osijeku. Organizator radionice je Hrvatsko društvo likovnih umjetnika u Osijeku u suradnji s Umjetničkom akademijom u Osijeku. Rad se radionice odvijao u prostorijama Likovnog odsjeka Umjetničke akademije u Osijeku. Susret je uglavnom bio posvećen tehnikama dubokog tiska. Na radionici su uz pozvane grafičare sudjelovali i odabrani studenti likovnoga odsjeka Umjetničke akademije u Osijeku. Voditelj radionice je doc.art. Stanislav Marijanović, akademski slikar – grafičar, voditelj Odsjeka za likovnu umjetnost Umjetničke akademije u Osijeku.

 

 

BELI MANASTIR

Grad Beli Manastir po prvi se puta uključuje u manifestaciju Noć muzeja i to uz slogan „Noć muzeja bez muzeja!“. Stoga su programe osmislili na tri mjesta u gradu. U Centaru za kulturu Grada Belog Manastira (Ulica kralja Tomislava 2) i Ettnološkom centru baranjske baštine (Ulica kralja Tomislava 70) od 18 do 22 sata možete razgledati izložba „Baština Baranje“, realizirana u suradnji s Arheološkim muzejom u Zagrebu. Izložen je izbor arheološke građe s lokaliteta istraživanih na trasi buduće autoceste Osijek - Beli Manastir kao i značajnijih istraživanih lokaliteta na prostoru Baranje.
Noć muzeja ove je godine posvećena glazbi pa se u Cafe baru Lymmar (Ulica kralja Petra Krešimira IV 9a) program trajati od 18 do 1 sat. Pozivaju vas na glazbenu slušaonicu i koncert grupe Protokol iz Osijeka, a bit će otvorena i izložba Biljane Smolčić „Glazbeni vremeplov“. Riječ je o crtežima rađenim flomasterima na kojima su prikazani portreti glazbenika ili glazbenih instrumenata, od antičke Grčke i Rima, baroknih i renesansnih skladatelja, pa do rock&roll, blues and jazz glazbenika 20. i 21. stoljeća.


DRENOVCI 

Muzej Cvelferije

18:00 - 19:00 h - Radionica za djecu - Izrada gombica za tambure (u suradnji s Udrugom za očuvanje tradicijskih rukotvorina "Čuvarice", Drenovci)
19:00 - 19:45 h - Predavanje „Tambura u Cvelferiji“, predavač Zlatko Ćosić
20:00 H - Otvorenje izložbe „Tambura i tamburaši u Cvelferiji“, uz sudjelovanje MPS Stanari i TS Pravi put
20:30 h - Promocija nosača zvuka “Pjesme, kola, napjevi i tamburaške izvedbe iz Drenovaca“
21:00 - 01:00 h – glazbeni program TS Pravi put

 

 

ĐAKOVO

Muzej Đakovštine

Noć muzeja počinje pričom o glazbalima, kao neizostavnom pomagalu u stvaranju glazbe. Uz domaćeg majstora glazbalara, djeca će ne samo naučiti puno toga o načinima izrade instrumenta i zvanju graditelja glazbenih instrumenata, nego će se i sami okušati u kreativnom radu i izradi glazbala. Uz majstora glazbalara Marinka Žeravicu, radionicu će voditi kustosica Marija Gačić, etnologinja i maturantica Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, Valentina Damjanović.
Uvertirom arheološkom stalnom postavu posjetitelje će uvesti u mistični svijet prošlosti Đakova i njegove okolice, koja će uskoro biti predstavljena dugoočekivanim stalnim postavom arheologije. Uvertirom će ravnati arheologinja Jelena Boras.
Uz likovno-umjetnički program i izložbom slika akademske slikarice Marije Adrić Soldo nastavljamo uspješnu suradnju s lokalnim umjetnicima.
Kako bi večer završila u glazbenom tonu, a u skladu s temom, svoje stvaralaštvo i uistinu posebne interpretacije hrvatske tradicijske glazbe predstavit će Lidija Bajuk. Višestruko nagrađivana književnica, glazbenica i znanstvenica, koja već trideset godina promiče i predstavlja hrvatsku tradicijsku kulturu. Ono što njene izvedbe čini posebnima upravo je činjenica da drugačijim načinom izvedbe nastoji zaživjeti lirske tradicijske napjeve čiji su motivi, značenja i poruke, kao i u svim ženskim tradicijskim napjevima svijeta: ljubav, nježnost, uzajamnost, upornost, ljepota prirode i života.

PROGRAM
18:00 - 01:00 h - Pogodi što nedostaje! / ZABAVNI PROGRAM
Stalni etnološki i kulturno-povijesni postav Muzeja Đakovštine postavljeni su prije više od 10 godine te su uvelike poznati našim posjetiteljima, zato ćemo se u Noći muzeja poigrati s njihovim znanjem. Odabrani predmeti bit će skriveni u svojim vitrinama, a posjetitelji će pogađati što se u vitrini zapravo nalazi, tj. koji predmet nedostaje. Za točne odgovore bit će nagrađeni, a nagrade će sponzorirati lokalni trgovci, obrtnici i proizvođači.
18:00 - 01:00 h - Vodstvo kroz stalni postav / STRUČNO VODSTVO
Etnološki i kulturno-povijesni stalni postav baza su našeg muzeja, a predstavljaju pregled seoske i gradske kulture Đakova i Đakovštine. Kroz stručna vodstva tijekom Noći muzeja posjetitelji će moći saznati brojne zanimljivosti o izloženim predmetima i o načinima života u prošlosti svoga grada i njegove okolice.
18:30 - 19:30 h - Kako nastaje glazba? / RADIONICA
Glazbeni instrumenti omogućuju nam glazbeno stvaranje i izražavanje, ali i uživanje u glazbi. Kako nastaju glazbeni instrumenti, otkrit će nam graditelj glazbala, Đakovčanin, Marinko Žeravica. Priča o zvanju glazbalara, te o tome kako od komada drveta nastaju instrumenti na kojima se stvara glazba, bit će uvodni dio radionice recikliranih glazbala za djecu. Radionica je besplatna.
20:00 - 21:00 h - Uvertira stalnom postavu arheologije / PREDSTAVLJANJE
Stalni arheološki postav Muzeja Đakovštine svoje otvorenje doživjet će ubrzo nakon Noći muzeja, zato će ovo biti prava uvertira. Koliko arheoloških nalazišta postoji u Đakovštini? Što je na njima pronađeno? Kako su živjeli ljudi na prostoru Đakovštine u davnoj prošlosti? Odgovore na pitanja ćemo potražiti pomoću arheološke karte Đakovštine, a bit će to prilika za posjetitelje da saznaju nešto više o predmetima koji će se naći u prvom arheološkom stalnom postavu u muzeju.
21:30 - 22:00 h - OGLEDI O samoPROMATRANJU - Marija Adrić Soldo / IZLOŽBA
Izložba je to devet autoportreta na kojima je autorica trajno pauzirala proces stvaranja, kako bi ostala u njoj najdražoj fazi slikanja. To je trenutak kada crtež više nije samo crtež, a još je rano da ga nazovemo slikom.
23:00 - 00:30 h - San pod stablom - Lidija Bajuk / KONCERT
Tradicijski napjevi s raznih hrvatskih strana svjedoče o mnogostoljetnoj duhovnosti hrvatskog čovjeka i o iznimnoj hrvatskoj tradicijskoj kulturi uopće. Pod okriljem kršćanske misli, njihova slojevita motivika nerijetko odjekuje pretkršćanskim slavenskim, antičkim i predantičkim vremenom. Čovjek pjevajući o svojem mikrokozmosu nastoji razumjeti i tumačiti Sebe i Drugoga u Svijetu. Etnokoncert Lidije Bajuk svojevrsno je metafizičko poetsko-glazbeno putovanje kroz prostor i vrijeme.

 

 

NAŠICE 

Zavičajni muzej Našice

Često ćete čuti Našičanina koji će reći da su Našice grad glazbe. Gotovo da nema osobe iz Našica koja se barem u jednom životnom razdoblju nije bavila glazbom. Gotovo da nema osobe koja nije držala neki instrument u rukama. Gotovo pa nema osobe iz Našica koja nije u svom životu ne samo reproducirala glazbu, već i stvarala svoju. Našice zaista imaju bogatu povijest glazbene scene. Kada neko spomene Našice, mnogima će prva asocijacija biti prva hrvatska skladateljica Dora Pejačević.
No, postoji jedna našička glazbena scena kojoj do sada nitko nije davao ozbiljnu pozornost niti priznavao dignitet. Domaće kulturne elite iz nekoga su razloga gotovo u potpunosti „zaboravile“ na rock kao dio glazbene kulture. U Hrvatskoj se rock glazbi nikada nije pridavalo dovoljno pažnje niti joj se pristupalo s ikakvom važnošću priznajući rock’n’roll kao dio glazbene umjetnosti i kreativnosti.
Stoga Zavičajni muzej Našice za ovogodišnju Noć muzeja organizira večer posvećenu rock glazbi i njenim velikanima. Izložba “Glazba u jeansu” autora Marijana Slakića predstavit će neke od najvećih i najutjecajnijih glazbenika i sastava iz rock svijeta. Autor kao glavni materijal za izradu radova koristi – “jeans“.
Nakon otvorenja izložbe posjetitelje željne dobre zabave očekuje i “Našički rock maraton” na kojemu će nastupiti neki od najkultnijih našičkih rock sastava: Put na istok, Dora, Soulmate i Lordovi.
Želja je da ova Noć muzeja bude poticaj i motiv nekim novim generacijama za glazbeno, umjetničko i kreativno stvaralaštvo te da svojim radom i nastave zanimljivu našičku rock priču koja je formirala generacije ljudi, koja traje neprekidno već 50 godina. Ovo je priča o rock glazbi i kulturi koja je, ako ne generirala, onda barem artikulirala značajan dio nagomilane energije mladih ljudi. Duh i glavno obilježje rock kulture je propitkivanje samoga sebe, ali i društva u kojemu se živi. Rock je glazba koja nadilazi puku potrebu za zabavom. Rock kultura će zauvijek ostati jedinstveni pokret i ideja koja će se neprestano razvijati kroz nove stilove i uvijek će biti identifikacijska oznaka za mnoge ljude koji iako možda potisnuto, sanjaju jedan ljepši svijet.

Zavičajni muzej Našice - PROGRAM
18:00 - 22:00 h - Razgledavanje stalnog postava Muzeja / IZLOŽBA
Obilazak stalnog postava Zavičajnog muzeja Našice: Galerija predaka obitelji Pejačević, Spomen soba Hinka Juhna, Spomen soba Isidora Kršnjavoga, Spomen soba Dore Pejačević, Povijesni pregled našičkog kraja, Etnografska soba, Seoska kuća našičkog kraja, Ribe našičkog kraja, Lončarska radionica Feričanci, Lovačka soba/Lovstvo našičkog kraja, Knjižnica obitelji Pejačević
19:00 - 20:00 h - Otvorenje izložbe "Glazba u jeansu" autora Marijana Slakića u Izložbenom salonu ZMN / IZLOŽBA
Izložba "Glazba u jeanu" autora Marijana Slakića uz glazbenu podlogu predstavit će najpoznatije glazbenike iz svijeta rocka. Pogledajte (i poslušajte) 29 glazbenika i rock sastava iz očiju autora koji je kao glavni materijal za izradu radova koristio - "jeans".
20:00 - 01:00 h - Našički rock maraton @ Night club Bar Code / KONCERT
Nastupit će Put na Istok, Dora, Soulmate i Lordovi.

 

 

ILOK

Muzej grada Iloka - PROGRAM

18:00 - 21:00 h - M kao MUZEJ! / RADIONICA
Dječji edukativni i zabavni program; "MUZEJ ZA NAJMLAĐE" i igre na snijegu; izrađivanje najkreativnijeg snjegovića ispred muzeja te promotivna prezentacija i prodaja radnih bilježnica u izdanju Muzeja grada Iloka.
21:00 - 22:00 h - Svečano otvorenje 12. NOĆI MUZEJA U ILOKU / Predstavljanje edukativne publikacije za djecu "M kao Muzej!" autorice Dubravke Širka rođ. Ulijan, Iločanke i odgojiteljice dječjeg vrtića Crvenkapica Ilok * Otvorenje gostujuće izložbe "Svijet kristala" iz Muzeja Brodskog Posavlja, Slavonski Brod, predstavlja paleontologinja i kustosica Ivana Marušćak * Predstavljanje nalaza paleontološke zbirke iz Mohova * Splet slovačkih narodnih plesova i pjesama u gostovanju Matice slovačke Ilok Slovačkog kulturno-prosvjetnog društva "Ljudevit Štur"
22:00 - 00:00 h - Kroz stalni postav Muzeja grada Iloka / STRUČNO VODSTVO
18:00 - 00:00 h - Promotivna prodaja muzejskih izdanja i suvenira / OSTALO

 

 

POŽEGA

Gradski muzej Požega

PROGRAM
18:00 - 21:30 h - Muzejska depadansa – brijačnica iz 1910. / GLAZBENI PROGRAM
AJMO (SE) BRIJAT! Otvoreni muzej u stilu Vintage barber shopa u muzejskoj brijačnici in situ iz 1910. šišanje i brijanje u pola cijene (prilog za restauraciju inventara i namještaja brijačnice) Glazbena slušaonica „Od 40-tih do 90-tih“- kultni požeški DJ-evi (Hirš, Zec, Pavka, Pejo i Topa) prvi puta zajedno. Kušaonica tradicijskih suhih kolačića muškacona Medenog Srca i voćnih rakija Šimić
18:00 - 21:30 h – „Tko pjeva (i svira), zlo ne misli“ / IZLOŽBA
Izložba Gradskog muzeja Požega u kojoj se odaje počast glazbi i glazbenim velikanima požeške prošlosti.
18:00 - 19:30 h – Radionica izrade vjenčanog nakita (za djecu)
19:30 - 21:30 h - Radionica izrade tiketa ljubavne tombole (sudjeluju požeške likovne udruge)
21:30 - 22:00 h – „U dobru i zlu…vjenčana odjeća od 1865.“ / IZLOŽBA
Svečano otvorenje izložbe Muzeja za umjetnost i obrt „U dobru i zlu…vjenčana odjeća od 1865.“, uz performance iznenađenja.
21:30 - 01:00 h – „Od 40-tih do 90-tih“ / GLAZBENI PROGRAM
Glazbena slušaonica pod nazivom „Od 40-tih do 90-tih“ u kojoj će po prvi puta zajedno sudjelovati kultni požeški DJ-ovi (Hirš, Zec, Pavka, Pejo i Topa).
21:30 - 01:00 h – foto atelje „Marta“ / Slikanje i naslikavanje s kumovima i starim svatima i oživljavanje poznatog požeškog foto-ateljea "Marta".
23:00 - 23:30 h – "Živjeli" / Kušanje svadbene torte Medeno Srce i pjenušca Josipović, mladih i uspješnih domaćih poduzetnika.
18:00 - 01:00 h – Slow food i slow drink Muzeja u loncu / Kušanje oživljenih Jela i pića Muzeja u loncu.

 

 

SLAVONSKI BROD

Muzej Brodskog Posavlja - PROGRAM

18:00 - 01:00 h – Sakupljamo zajedno – prinove 2011.-2015. / IZLOŽBA
Sakupljanje građe jedna je od temeljnih djelatnosti Muzeja Brodskog Posavlja. Tijekom 82 godine postojanja sakupio je fundus koji broji više od 65.000 jedinica raznovrsne građe, raspoređene u 42 zbirke unutar sedam odjela. U minulih pet godina (2011.-2015.) zbirke su obogaćene s više od 3.000 predmeta/jedinica građe.
18:00 - 19:00 h – Glas najljepši instrument / RADIONICA
18:00 - 19:00 h – Tradicijska glazba i baština / PROJEKCIJA - Ministarstvo kulture Uprava za zaštitu kulturne baštine - Konzervatorski odjel u Slavonskom Brodu
18:00 - 24:00 h – Okusi tradicije / specijaliteti Udruge OMRSB Klub Regoč
19:00 - 20:00 h – Dobar glas daleko se čuje / radionica uz projekt Savski šišmiši / Javna ustanova Natura Slavonica
19:00 - 22:00 h – Kul-tura Broda / STRUČNO VODSTVO
Kul-tura Broda razgledavanje grada uz vodstvo turističkog vodiča / polazak ispred Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića, Vukovarska 1/a u 19 sati / udruge LIMA i Zebrica
20:00 - 01:00 h – Glazbena društva u Brodu na Savi / Slavonskom Brodu / IZLOŽBA
20:00 - 21:00 h – Fragmenti brodske glazbene povijesti od 1871. do 1992. / PREDAVANJE / Mihael Ferić, prof.
20:00 - 21:00 h – Notice iz povijesti / Dunja Vanić i Zvonimir Toldi
20:00 - 21:00 h – Glazbeni trenutci / GLAZBENI PROGRAM - Ženski vokalni sastav „Ad astra“
21:00 - 24:00 h – Glazbeni vremeplov / GLAZBENI PROGRAM / voditelj Tomislav Goll
21:00 - 24:00 h – Grafička radionica / RADIONICA / voditelj Igor Čabraja

Državni arhiv u Slavonskom Brodu

SAŽETAK PROGRAMA U NOĆI MUZEJA
18:00-23:00 Izložba:”Arhiv – Domovinski rat – fotografija …”
18:00-23:00 Izložba: „50 godina Brodskog harmonikaškog orkestra »Bela pl. Panthy« (1966.– 2016.)“
Glazbeni program/Slušaonica: Brodski harmonikaški orkestar »Bela pl. Panthy«
00:00 Projekcija filma: „50 godina Brodskog harmonikaškog orkestra »Bela pl. Panthy« (1966.– 2016.)“
00:00 Ženska pjevačka skupina „Viojlice“
00:00 Tamburaški orkestar učenika Gimnazije „Matije Mesić“

Galerija umjetnina Slavonski Brod - PROGRAM

18:00 - 19:30 h - GALERIJA RUŽIĆ, VUKOVARSKA bb Radionica za najmlađe posjetitelje / Ove će se godine zabaviti izradom različitih glazbala od recikliranih materijala
20:00 - 21:00 h - GALERIJA RUŽIĆ, VUKOVARSKA bb Otvorenje izložbe slika Nade Žiljak, akademske grafičarke i slikarice
21:00 - 23:00 h - GALERIJA RUŽIĆ, VUKOVARSKA bb Druženje s Davorom - glazbeni program
21:00 - 01:00 h - GALERIJA RUŽIĆ, VUKOVARSKA bb Projekcije dokumentarnih filmova: "Peggy Gugenheim, ovisnica o umjetnosti" "Georgia O'Keefe, o sebi" "Najskuplje ukradene umjetnine u svijetu“ "Tko se boji konceptualne umjetnosti“
20:00 - 21:00 h - SPOMEN- DOM DRAGUTINA TADIJANOVIĆA, STARČEVIĆEVA 8/ "Šetnja kroz povijest glazbe" / predavanje učenika i profesora Glazbene škole Slavonski Brod koji će na zanimljiv način prikazati povijest glazbe od Bacha, preko Chopina do Gershwina i sve popratiti glazbenim interpretacijama.
18:00 - 01:00 h - SPOMEN- DOM DRAGUTINA TADIJANOVIĆA, STARČEVIĆEVA 8/ "Poezija totalne ljubavi" / izložba otvorena povodom 111. rođendana Dragutina Tadijanovića početkom studenog 2016.g. može se pogledati još samo u Noći muzeja.
18:00 - 01:00 h - SPOMEN- DOM DRAGUTINA TADIJANOVIĆA, STARČEVIĆEVA 8/ Stalni postav- druženje / Ako još uvijek postoji netko tko nije obišao 400m2 stalnog postava ispunjenog s nekoliko tisuća knjiga i nekoliko stotina umjetnina našeg velikog pjesnika, te bogatim arhivom, intimnim fotografijama i osobnim predmetima koji su činili dom Dragutina i Jele Tadijanović do 2007.g u Gajevoj 2a u Zagrebu, pozvani su da to učine večeras. Budite jedan od naših 800 posjetitelja; dođite na druženje i prigodnu okrjepu!
20:00 - 23:00 h - LIKOVNI SALON "VLADIMIR BECIĆ", Mali salon TRG I.B. MAŽURANIĆ 8 / DRUŽENJE
20:00 "Slavonijo tko te nije volio" - Izložba fotografija Foto kluba Kadar SB 20:00 - 23:00 U suradnji s Foto klubom Kadar SB humanitarno fotografiranje građana koji će svoje fotografije moći preuzeti na web stranicama Fotokluba Kadar SB
18:00 - 01:00 h - LIKOVNI SALON "VLADIMIR BECIĆ", Veliki salon TRG I.B. MAŽURANIĆ 8 / IZLOŽBA
Zimska izložba Odjela dječjeg likovnog stvaralaštva

 

VALPOVO

Muzej Valpovštine - PROGRAM
18:00 - 01:00 h - Poznati glazbeni umjetnici, mecene i glazbeni inovatori iz Valpovštine / IZLOŽBA
Informativna mini izložba na zadanu temu Noći muzeja 2017. Valpovo ima bogatu glazbenu povijest. Poznati su glazbenici i mecene iz obitelji baruna Prandau. Uspješni su glazbeni amateri iz Valpova (puhačka glazba, pjevačko društvo, KUD) kao i učenici Glazbene škole te suvremeni pjevači i glazbenici. Sve njih želimo predstaviti ovom izložbom.
18:00 - 01:00 h – Stih u fotografiji / IZLOŽBA
Izložba fotografija uz recital. Riječi i fotografije čine cjelinu. Izložba je otvorena cijelu Noć a recital započinje u 18,40 i traje pedesetak minuta. Stihove govere članovi Udruge ZUM iz Belišća, koji su i autori fotografija.
18:00 - 01:00 h – Putovima Zrinskog i Sulejmana / IZLOŽBA
Tematski put Zrinski-Sulejman međunarodni je projekt Hrvatske i Mađarske. Jedna točka na tom putu je i Valpovo. Sultan Sulejman je osobno bio pod valpovačkom utvrdom u vrijeme njene opsade od strane turske vojske. Izložba prezentira točke tog tematskog puta u riječi i slici.
18:00 - 01:00 h – Vatrogasni kutak / IZLOŽBA
Valpovo ima zanimljivu povijest vatrogasne službe. Proteklih godina bila je postavljena u Muzeju Valpovštine privremena izložba Vatrogastvo u Valpovu - valpovački sveti Florijan. Zbog svoje vrijednosti kip sv. Florijana trajno je pohranjen u Muzej Valpovštine. U pokrajnjoj sobi uz sv. Florijana izložene su i fotografije iz povijest vatrogastva u Valpovu kao stalni mini kutak iz povijest vatrogastva.
18:00 - 01:00 h – Povijest školstva u Valpovštini u dugom 19.st / IZLOŽBA
Povijest školstva u Valpovštini u dugom 19.st privremena je izložba u Muzeju otvorena u prosincu 2016. za Dan grada Valpova i bit će postavljena do lipnja ove godine.
18:00 - 01:00 h – 220 godina kapele sv. Roka / IZLOŽBA
Izložba je otvorena 16. kolovoza 2016.godine povodon 220 godina kapele sv. Roka. U kapeli udaljenoj oko 1 km od Dvorca Prandau-Normann u kojem djeluje Muzej Valpovštine nalazi se kripta sa 17 grobova članova obitelji baruna Prandau i grofova Normann. U prizemlju kapele uređen je Memorijalni centar Podunavskih Švaba. Kako svi posjetitelji Muzeja nemaju vremena posjetiti i tu kapelu ostavili smo ovu u početku privremenu izložbu, kao stalnu informativnu kako bi posjetitelje mogli upoznati i s tim sadržajem za koji skrbimo.
18:00 - 01:00 h – Soba obrtništva / IZLOŽBA
Soba obrtništva zamišljena je kao edukativna izložba za predškolski i školski uzrast. Izloženi su alati i proizvodi obrtnika. Dio je to izložbe Obrtništvo u Valpovštini- multikulturalna zajednica, privremene izložbe postavljene 2014.godine.
18:00 - 01:00 h – Geološka zbirka / IZLOŽBA
To je stalna muzejska izložba geološke zbirke. Izložba je ponovno svečano otvorena u Noći muzeja 2013. Zbirka je dar INA-e osamdesetih godina prošlog stoljeća i imala je svoje mjesto u tadašnjem stalnom postavu muzeja. Tijekom Domovinskog rata spremljena je privremeno u valpovačku srednju školu. Ponovno postavljanje u Muzeju i adaptaciju dvorske dvorane za tu svrhu omogućila je INA svojim sponzorstvom 2012.godine. Muzej i dvorac su bili znatno oštećeni tijekom Domovinskog rata, tako da je početkom ponovnog otvaranja muzeja za posjetitelje 2006. godine u funkciji bilo samo nekoliko izložbenih soba.
18:00 - 01:00 h – Ostavština plemićke obitelji Prandau-Normann / IZLOŽBA
Ostavština plemićke obitelji Prandau-Normann stalna je izložba Muzeja Valpovštine od 2009. godine. Izložba govori o povijesti utvrde i dvorca, kao i o povijesti stanovnika dvorca do 1945. godine. Prilikom otvorenja zauzimala je četiri izložbene sobe koliko je 2009. godine bilo u funkciji. Poslije je obnovljena još jedna dvorana u kojoj se tematski nastavlja izložba s naglaskom na posljednjeg valpovačkog grofa Rudolfa Normanna. Daljnjom obnovom izložbenih sala izložba je dobila i svoju šestu salu s tiskanom ostavštinom valpovačkih vlastelina.
18:05 - 18:20 h – Mješovita skupina Kikići Dječjeg vrtića Maslačak, Belišće / IGRAONICA
18:20 - 18:35 h – Dječji vrtić Maza, Valpovo / IGRAONICA
19:30 - 20:00 h – Mini koncert učenika Glazbene škole iz Valpova / KONCERT
20:30 - 21:00 h – Ženska vokalna skupina Mursella / GLAZBENI PROGRAM
21:00 - 22:00 h – Ljudevit i Matej / GLAZBENI PROGRAM
Nastup mladih valpovačkih glazbenika Ljudevita Ivića i Mateja Vidranskog s instrumentalnim skladbama.
22:30 - 23:30 h – Biolog i glazbenik / GLAZBENI PROGRAM
Poznati Valpovčanin Zdravko Pavlović osim što je dipl. ing. biologije voli zasvirati i na harmonici za društvo i dušu. Zato će on zatvoriti glazbeni program Noći muzeja, koja je posvećena glazbi.
22:00 - 22:20 h – Ženski vokalni sastav Snaše KUD Kolo Nard /
20:00 - 20:20 h – Zorislav Vidaković -pučki pjesnik i glumac izvodi nekoliko monologa na lokalnom narječju.

 

 

VINKOVCI

Gradski muzej Vinkovci

 Mjesto događanja: Galerija likovnih umjetnosti „Slavko Kopač“, Duga ulica 2

18.00 - Predstavljanje doktorata umjetnosti Sakralno slikarstvo Iva Dulčića dr. art. Iris Lobaš Kukavičić
18 .30 - Otvorenje izložbe slika akademske kiparice Iris Lobaš Kukavičić, dr. art iz Dubrovnika. Izložbu će predstaviti redoviti profesor Sveučilišta u Dubrovniku dr. Anto Kajinić
19.00 – 19.30 - Prvi dio jazz – rock koncerta – Petra Marković i gosti
21.00 – Drugi dio jazz – rock koncerta - Petra Marković i gosti

 Mjesto događanja: Gradski muzej Vinkovci, Zgrada bivšeg sudskog zatvora (dvorište iza Suda / kolni prolaz kod Varteksa) Trg bana Josipa Šokčevića 16

Prizemlje: Konzervatorsko – restauratorski odjel
18.00 - 01.00 - Noć otvorenih vrata Konzervatorsko-restauratorskog odjela Gradskog muzeja Vinkovci: demonstracija izrade muzejskih suvenira

1. kat : Stručna knjižnica Gradskog muzeja Vinkovci
18.00 - 01.00 - Izložba: Zavičajni književnici i njihova pismena ostavština u fundusu knjižnice Gradskog muzeja Vinkovci

 Mjesto događanja: Gradski muzej Vinkovci, Trg bana Josipa Šokčevića 16

Prizemlje:
18.00 – 01.00 - Kontinuirane projekcije dvaju dokumentarnih filmova:
Veliki muzej (Das Große Museum) redatelja Johannesa Holzhausena (portretira jedan od najčuvenijih svjetskih hramova kulture – Das Kunsthistorisches Museum (povijesno-kulturni muzej) u Beču
i
Muzej nevinosti (The Museum of Innocence) redatelja Granta Geeja (prema istoimenom romanu slavnog Nobelovca Orhana Pamuka)

 Mjesto događanja: Gradski muzej Vinkovci, Trg bana Josipa Šokčevića 16, Potkrovlje - Stalni etnološki postav:

19.30 – Otvaranje izložbi:

• Glazba svuda oko nas / Autorica: mr. sc. Ljubica Gligorević, muzej. savjetnica

Uz gradnju orkestralnih tambura izloženu već 15 godina u Etnološkom postavu, na ovoj izložbi posvećenoj glazbi predstavljena su različita tradicijska glazbala iz Etnološkog odjela s područja Slavonije, Baranje i Srijema, ali i cijele Hrvatske: rog, dvojnice, frule, samice, dvije Jankovićeve tambure, gusle, citre, dječje glazbene igračke – klepetala, mala keramička i drvena glazbala, šargije i drugo. Predstavljena je foto dokumentacijska građa vezana uz gajde i samicu, općenito literatura vezana uz tradicijsku glazbu, među kojima i Jankovićeve Pismice, Njikoševa Gori lampa nasrid Vinkovaca, literatura o gradnji gajdi, samica, orkestralnih tambura, naši autorski katalozi o tamburi i objavljeni radovi na glazbene teme, notni zapisi, nosači zvuka i drugo.


• Kutak iz ostavštine Slavka Jankovića (1897. - 1971.)

Organizator: Državni arhiv u Vukovaru - Arhivski sabirni centar u Vinkovcima
Autori izložbe: Petar Elez, arhivist i Mirela Baličević, viša arh. teh.

Izložba sadrži izbor arhivskog gradiva iz bogate ostavine istaknutog vinkovačkog i hrvatskog etnomuzikologa, folklorista i melografa Slavka Jankovića (1897. - 1971.). Jankovićeva ostavina se danas čuva u Arhivskom sabirnom centru Vinkovci Državnog arhiva u Vukovaru gdje je registrirana kao osobni arhivski fond „Janković Slavko“ (HR-DAVU-VK-97, 21 arhivska kutija). Spomenuta arhivska cjelina u kulturološkom i povijesnom smislu spada u red najznačajnijih osobnih fondova koje čuva i o kojima skrbi Državni arhiv u Vukovaru.
Osim bogate zbirke narodnih napjeva iz Hrvatske (najviše iz Slavonije), „Šokačkih pismica“ i autorskih glazbenih, dramskih i poetskih uradaka (npr. igrokazi, razni kroničarski i dnevnički tekstovi, autobiografija, portreti suvremenika, pjesme i sl.), fond sadrži i čitav niz vrijednih arhivskih dokumenata (osobni dokumenti, fotografije, plakati, pozivnice i programi kulturnih priredbi, itd.). Oni svjedoče ne samo o bogatom i svestranom Jankovićevom javnom i kulturnom djelovanju nego daju i presjek društveno-političkih prilika, ali i vinkovačke kulturne scene u prvoj polovici 20. stoljeća, napose između dva svjetska rata (1918. - 1941.).


21.00 - Predstavljanje KUD-a Zvonko Ban Iz Jarmine - Nošnjom, pjesmom, svirkom..
Nastupaju: Članovi KUD-a Zvonko Ban iz Jarmine (plesači, pjevači, svirači..)
Predstavljačice: Kristina Haban, predsjednica KUD-a i mr. sc. Ljubica Gligorević, muzej. savjetnica
Društvo je osnovano 1976. godine. Izvode pjesme i plesove Zagorja, iz okolice Zlatara i Bedekovčine, odakle je doselila većina mještana u Jarminu, nakon 1940. godine i kasnije…


18.00 – 01.00 - Ostale stalno otvorene izložbe i prezentacije dostupne posjetiteljima:
Gradski muzej Vinkovci, Trg bana Josipa Šokčevića 16, Vinkovci
• Stalni etnološki postav Etnologija Vinkovaca i okolice
• Stalni arheološki postav Šetnja kroz 8 tisuća godina života Vinkovačkog kraja
• U stalnom etnološkom postavu Etnologija Vinkovaca i okolice predstavljanje etnoloških filmova među kojima i: Zagorci iz Jarmine, Gori lampa 36 (99), VTV, 2007.
Sudjeluju Jarminčani: Đurđa Benko i Vladimir Klarić
• U Stalnom arheološkom postavavu izložba Kasoavarodobno groblje na gradini u Otoku
• Prizemlje Gradskog muzeja Vinkovci izložbe: Militaria & medievalia varia i Prvi nalazi s avarskog groblja na položaju Nuštar
• Autobusni kolodvor Zagreb izložbe: 70 godina Gradskog muzeja Vinkovci i 50 godina Galerije Slavko Kopač te Vinkovački kraj u Velikom ratu (u produkciji Državnog arhiva u Vukovaru - Arhivskog sabirnog centra u Vinkovcima te HPŠD Hrvatski sokol Vinkovci)
• Suvenirnica Gradskog muzeja Vinkovci: - 30 % sniženje na sve suvenire i izdanja Gradskog muzeja Vinkovci

 

 

VIROVITICA

Gradski muzej Virovitica - PROGRAM

21:00 - 22:00 h – Zvučna izložba/koncert: Ritam i zvuk: glazbeno putovanje u Dvorcu / GLAZBENI PROGRAM
Zvučna izložba, odnosno koncert koji koristi više različitih prostorija i ambijenata (za razliku od standardnog klasičnog koncerta, gdje se publika zadržava na jednom mjestu tijekom čitavog koncerta), te time spaja koncept koncerta i muzejske izložbe. Svaka prostorija prilagođena je kompoziciji koja se u njoj izvodi (akustički i vizualno) pružajući slušatelju/gledatelju posebno iskustvo ''putovanja'' kroz prostor i vrijeme. Slušatelj/gledatelj slijedi zvuk od prostorije do prostorije, i time postaje dio ''glazbenog vremeplova''. Putovanje se sastoji od pet potpuno različitih ambijenata, koji prate povijesni razvoj glazbe i reproduciraju izabrane trenutke u kompoziciji zvuka i ritma, odnosno kao niz glazbenih izvedbi prostorno i vremenski vođenih kronološki. ZMaJ Kolektiv: Zrinko Jurić-Čivro, Mario Petrinjak, Jasmin Horak, Iva Gavrilović, Lea Mioković, Barbara Bogojević, Roko Bogojević, Roni Rengel, Zvonimir Gadanec, Tomislav Vrabac, Marina Novosel, Vedran Gorjup, Mirna Mihalković te marimbist Filip Merčep i Nicolas Sinković.
Program će biti izveden dva puta tijekom večeri, u 21 i u 23 sata, kroz prazne prostorije Dvorca Pejačević, koji je pred obnovom, te pruža idealan ambijent za eksperimentalan pristup glazbenom putovanju i sasvim jedinstvenu Noć muzeja u začaranom Dvorcu.

 

 

VUKOVAR

GRADSKI MUZEJ VUKOVAR

SAŽETAK PROGRAMA U NOĆI MUZEJA
19:00 NA LIJEPOM PLAVOM DUNAVU – svečano otvorenje
– Glazbom od prapovijesnih udaraljki do jazza
glazbeno – scenska izložbena trilogija
20:00 IZ NOĆI MUZEJA NA SVJETLO DANA
– Stalni Postav Zbirke Bauer – ponovno otvorena nakon 25 godina
– Vukovarski kompozitor tamburaške glazbe – Dragutin Karel Hruza (1858. – 1915.)
– VIS Basketi – prvi vukovarski sastav električnih gitara
– Divni Vukovar, vukovarska himna iz 60-ih Ace Škrinjara
21:00 – 01:00 GLAZBA U SRCU – GLAZBA U MUZEJU
– Jazzeri u dvorcu Eltz – Slavnic jazz kvartet
– U ritmu rock΄n΄roll-a – Tribute to crazy 60ʼs and 70ʼs
– After party u klubu Quo Vadis

MUZEJ VUČEDOLSKE KULTURE - SAŽETAK PROGRAMA U NOĆI MUZEJA 2017.:

U manifestaciji „Noć muzeja 2016.“ Muzej vučedolske kulture prezentirao se kroz bogati program, a posjetilo ga je 4214 posjetitelja. Program u Noći muzeja 2017. godine održat će se u skladu s ovogodišnjom temom koja se odnosi na glazbu, a stalni muzejski postav izlaže i čuva arheološke predmete koji su u vremenu 3. tisućljeća pr. Kr. služili kao instrumenti.
Iz razdoblja vučedolske kulture poznata su nam tri instrumenta – zvečke, diple (gajde) i žlaborače. Glazba je u vremenu prije 5000 godina služila kao magijsko sredstvo i bila je vezana uz šamanističke ceremonije, ali je također tijekom obavljanja dnevnih poslova u pokrete unosila radost, red i ritam. Među ovim instrumentima sigurno su se nalazili i oni izrađeni od drveta (frule, bubnjevi, udaraljke) za koje nemamo arheološke dokaze, a sve je instrumente pratio onaj najljepši i najsavršeniji – ljudski glas.
U sklopu gostujuće izložbe „Školski muzej otkriva Bertuchovo carstvo Vučedolu“ priredit će se pedagoška radionica za djecu zbora Vukovarski Golubići. Djeca će za vrijeme trajanja radionice izrađivati instrumente – šuškalice. U suradnji s Dubravkom Lemac i Tomislavom Livajom održat će se predavanja na temu utjecaja glazbe kroz povijest i na temu arhaične glazbe. Također će se održati i pokazna radionica izrade arhaičnih glazbala od trske.
Tijekom čitave večeri posjetitelji će moći vidjeti stalni muzejski postav, a muzejski vodič i interpretatori Muzeja vučedolske kulture pružit će im potrebne informacije i priče o vučedolskoj kulturi.
Korisnici programa su svi posjetitelji u Noći muzeja s posebnim osvrtom na učenike i studente. Rezultati programa je popularizacija Muzeja vučedolske kulture i podizanje svijesti o visoko razvijenom stupnju civilizacije 3. tisućljeća pr. Kr.

Muzej vučedolske kulture - PROGRAM

18:00 - 01:00 h - Stručno vodstvo kroz stalni postav Muzeja vučedolske kulture
18:00 - 19:00 h - Pedagoška radionica za djecu zbora Vukovarski Golubići
19:00 - 19:30 h - Nastup dječjeg zbora Vukovarski Golubići koji će prezentirati arhaičnu glazbu na glazbalima koje su sami izradili na radionici.
20:00 - 21:00 h - Utjecaj glazbe na čovjeka kroz povijest / Predavanje Dubravke Lemac o razvoju glazbe kroz povijest i njezinom današnjem utjecaju na suvremenog čovjeka.
21:00 - 22:00 h - Arhaična glazbala od trske / Multimedijalno predavanje Tomislava Livaje o arhaičnim glazbalima i njihovoj izradi.
22:00 - 23:00 h - Izrada arhaičnih glazbala od trske / Pokazna radionica Tomislava Livaje o načinu izrade arhaičnih glazbala.
23:00 - 24:00 h - Prezentacija studentskih projekata Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu: Umjetnost vatre i zemlje – eksperimentalna arheologija i Arheološka topografija između Dunava i Bosuta – terenski arheološki pregled
19:00 - 00:30 h - Druženje uz tople napitke / U prostoru muzejskog kafića koji se nalazi unutar zgrade Muzeja vučedolske kulture, organizirano je druženje djelatnika i posjetitelja uz šaroliku ponudu toplih napitaka.

 

 

ŽUPANJA

Zavičajni muzej Stjepana Grubera

SAŽETAK PROGRAMA U NOĆI MUZEJA
18:00 – 01:00 Otvorenje izložbe ŽUPANJSKI GLAZBENI VELIKANI
18:00 – 20:00 Glazbeni program UČENICI OSNOVNE GLAZBENE ŠKOLE SREĆKO ALBINI IZ ŽUPANJE
21:00- 22:00 Nastup KOMORNOGA TAMBURAŠKOGA ORKESTRA Glazbene škole Josipa Runjanina, Vinkovci
23:00 – 01:00 Projekcija IZBOR ARHIVALIJA IZ OSTAVŠTINE SREĆKA ALBINIJA

18:00 – 01:00 STALNI POSTAV PALEONTOLOŠKE, ARHEOLOŠKE I KULTURNO-POVIJESNE ZBIRKE MUZEJA U ŽUPANJI – STRUČNO VODSTVO
Ostali programi:
18:00 – 01:00
SLUŠAONICA – IZBOR IZ GLAZBE – „DUJETON“
PRODAJA PRIGODNIH SUVENIRA NOĆ MUZEJA I SUVENIRA MUZEJA U ŽUPANJI
PRIGODNO SNIŽENJE MUZEJSKIH PUBLIKACIJA ZMSG ŽUPANJA I DVD-a
KUŠANJE SLASTICA I TOPLIH NAPITAKA

 

Izvor: Radio Osijek

 


Izdvojeno

Reci što misliš!