Kultura / Ostalo-Kultura

Mirovci zlatni i srebrni u Španjolskoj

Mirovci zlatni i srebrni u Španjolskoj

Crkveno pjevačko društvo MIR iz Belišća još je jednom potvrdilo svoje visoko mjesto na državnoj i međunarodnoj zborskoj sceni. Naime, Mirovci, kao jedini predstavnici Hrvatske, vratili su se s međunarodnog natjecanja u Španjolskoj s dvjema plaketama – zlatnom i srebrnom!



Članovi CPD-a MIR protekli tjedan, točnije od 20. do 23. listopada 2016. godine, proveli su na međunarodnom zborskom natjecanju pod nazivom „Canta al Mar – Festival Coral Internacional 2016.“ u španjolskom gradu Calelli koji se nalazi nadomak mnogo poznatije Barcelone. Ovo natjecanje održava se od 2012. godine u organizaciji međunarodnog udruženja „Interkultur“, organizacije koja je odgovorna za najveće glazbene događaje zborskog pjevanja koji se održavaju po cijelom svijetu.
Na natjecanju je sudjelovalo 48 zborova iz 23 države svijeta u 8 kategorija.

Zbor MIR svoje pjevačko umijeće predstavilo je u dvjema kategorijama – folklornoj i kategoriji sakralne glazbe. Folklornu tradiciju Lijepe Naše u zborskoj obradi mirovci su međunarodnom žiriju predstavili kroz skladbe Ej, Slavonijo, zemljo plemenita Julija Njikoša, Konjičku Igora Kuljerića te Čardaš Emila Cossetta. U ovoj kategoriji, koja se odvijala u Sali Mozart u Calelli, CPD MIR osvojio je zlatnu plaketu. Sakralne skladbe izvodile su se u gotičkoj bazilici Santa Maria del Pi u središtu Barcelone. Mirovci su izveli iznimno poznate i zahtjevne skladne Ubi caritas Ole Gjeila, Bogorodice djevo, radujsa Sergeija Rahmanjinova te I hear a voice a-prayin' Houstona Brighta. U teškoj konkurenciji, CPD MIR osvojio je srebrnu plaketu, sa samo 0,35 boda zaostatka do zlata. Članovi zbora na čelu s dirigentom maestrom Želimirom Sušićem iznimno su zadovoljni ovim plasmanom i rezultatom. Dirigent Sušić vrstan je i iskusan zborovođa koji od 1988. godine vodi MIR i, uz najvažniji crkveni angažman zbora, već dugi niz godina postiže velike rezultate na mnogim nacionalnim i međunarodnim zborskim natjecanjima, što je potvrđeno i u Španjolskoj. Mnogim novim i mladim Mirovcima ovo je bilo prvo veliko međunarodno natjecanje, stoga ovi ostvareni rezultati imaju još veći značaj i ljepši sjaj.

Mirovci su ovu prigodu iskoristili i za turistički obilazak nekoliko europskih poznatih destinacija. Posjetili su tako Nicu i Monako na francuskoj Azurnoj obali te talijanske gradove Veronu i Veneciju. Sedmodnevno putovanje rezultiralo je, osim pjevačkim uspjehom, i mnogim lijepim uspomenama i dojmovima te ostvarenim novim i učvršćenim starim prijateljstvima.

Ovim putem Mirovci na čelu s dirigentom Želimirom Sušićem, predsjednicom Višnjom Mihaljević, tajnicom Teom Kozinom te članovima upravnog odbora zbora zahvaljuju svima koji su na bilo koji način doprinijeli i pomogli organizaciji odlaska na natjecanje u Španjolsku, a posebno Gradu Belišću, Župi svetog Josipa Radnika Belišće, Osječko-baranjskoj županiji, Ministarstvu kulture te svim sponzorima koji su dali svoj obol u financijskom smislu.

Mirovci se raduju novim angažmanima, nastupima i koncertima, a njihov rad možete pratiti na Facebook stranici https://www.facebook.com/mir.belisce.

   

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita


Izdvojeno

Reci što misliš!