Kultura / Ostalo-Kultura

Ženska Klapa Neverin ukupan pobjednik prvog Croatia Cantata

Ženska Klapa Neverin ukupan pobjednik prvog Croatia Cantata

Izvrsna ženska Klapa Neverin iz Kaštel Lukšića ukupan je pobjednik prvog Međunarodnog zborskog natjecanja i festivala Croatia Cantat koji je protekloga vikenda (subota i nedjelja, 1. listopada 2016.) održan u Osijeku, a na kojemu se predstavilo više od 30 kvalitetnih pjevačkih zborova s ukupno više od 700 pjevača iz četiri zemlje: Hrvatske, Mađarske, Bosne i Hercegovine te Srbije.



Prvi Croatia Cantat zajednički su organizirali Hrvatska udruga zborovođa (HUZ) i Hrvatsko pjevačko društvo „Lipa“ iz Osijeka, i to u povodu obilježavanja velike obljetnice: 140 godina postojanja HPD-a „Lipa“.

Cijelu subotu publika i četveročlani međunarodni stručni žiri – Irena Kosmač (Slovenija), Alexander Solovyev (Rusija) te Bojan Pogrmilović i Branko Starc (Hrvatska) - slušali su natjecateljske nastupe zborova na sceni Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, raspoređenih u četiri kategorije zborske glazbe: klasična, duhovna, folklorna i popularna. U večernjim satima, na proglašenju pobjednika u prepunom Esseker centru, nakon što su se okupljenima u revijalnom dijelu predstavili VS Akvarel, HKUD „Osijek 1862“ i, naravno, domaćini iz HPD-a „Lipe“, objavljeni su rezultati ocjenjivanja. Najbolji po bodovima po kategorijama bili su: Mecsek Choir (Mađarska) u klasičnoj, Klapa Neverin u duhovnoj i folklornoj te Vokalni sastav Asante iz Zagreba u kategoriji popularne glazbe. Navedena tri ansambla plus Wing Singers Gospel Choir (Mađarska), koji je po bodovima bio drugi iza Klape Neverin u duhovnoj kategoriji, otpjevali su još po jednu pjesmu pred žirijem i publikom u borbi za naslov ukupnog pobjednika prvog Croatia Cantata.

Na kraju Klapa Neverin, uz veliki pljesak, osvojila je Grand Prix, veliki pokal i prvu nagradu u iznosu od 7.500 kuna (osigurao ju je glavni pokrovitelj, Grad Osijek), dok su ostala tri zbora dobila druge nagrade u jednakim iznosima od po 2.500 kuna, koje su osigurali Grad Osijek i HPD „Lipa“. Ostalim pjevačkim ansamblima dodijeljen je niz zlatnih, srebrnih i brončanih nagrada za kvalitetu, kao i nekoliko posebnih priznanja dirigentima. Natjecateljski dio zaključen je velikom zabavom u Esseker centru, uz svirku odličnog osječkog sastava Groove Up. Valja istaknuti da je u subotu niz zborova, u okviru tzv. promenadsnih nastupa, organizirano zapjevao i na ulicama Osijeka, na radost mnogih građana.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Drugi i posljednji dan Croatia Cantata (nedjelja) pak bio je rezerviran za radionice sa zborovima i dirigentima u HNK, kao i za festivalske nastupe ukupno devet pjevačkih zborova iz Hrvatske i Srbije, odnosno iz Zagreba, Subotice, Ivanca, Starog Petrovog Sela, Belišća, Valpova i Osijeka. Radionice su vodili članovi međunarodnog stručnog žirija: Irena Kosmač (Slovenija), Alexander Solovyev (Rusija), Bojan Pogrmilović (Hrvatska) i Branko Starc (Hrvatska), ujedno i predsjednik Hrvatske udruge zborovođa (HUZ) i idejni začetnik Croatia Cantata, te dirigentica HPD-a „Lipa“, Valerija Fischbach. U večernjim satima pak pred brojnom publikom svi zborovi su naizmjence otpjevali svoj program, a posljednji su nastupili članovi domaćina, HPD-a „Lipa“, dobivši prave ovacije. Uslijedilo je zajedničko pjevanje četiri pjesme naučene na radionicama: „Jedan dan“, „Lijepo pjeva za lugom djevojka“, „Lepo mi poje črni kos“ i „Hvalite gospodina“. Potom su članovi vodstva „Lipe“, dopredsjednici Stevan Radovančević i Tomislav Levak, javno zahvalili svima i uručili prigodne poklone, a Croatia Cantat završen je zajedničkom izvedbom pjesme „We Move The World“ Branka Starca.

Valja istaknuti kako je Croatia Cantat definitivno bio pravi zborski spektakl i veliko finale „Dana Lipe u Osijeku“, održanih od 27. rujna do 2. listopada. Svi sudionici pohvalili su organizaciju, što Lipaše čini iznimno zadovoljnima. Svi detaljni rezultati Croatia Cantata, zajedno s pripadajućim bodovima i pojašnjenjima, bit će objavljeni na službenoj internetskoj stranici Hrvatske udruge zborovođa, www.huz.hr

    


Izdvojeno

Reci što misliš!