GDCK Osijek: Akcija Slučajni spasioc
  help
GDCK Osijek: Akcija Slučajni spasioc
Petak, 17. Studeni 2017, 08:00

Gradsko društvo Crvenog križa Osijek u suradnji s Fakultetom za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku u sklopu projekta „Sigurnost na vodi“ provest će seminar „Slučajni spasilac“ za studente 2. godine učiteljskog studija.

Seminar se sastoji od dvije cjeline, spašavanje na vodi i pružanje prve pomoći, a koje će biti obrađene kroz ciklus od tri radionice.
Radionice iz cjeline spašavanje na vodi u trajanju od dva školska sata počet će u petak, 17. studenog 2017. godine u prostorijama Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti, Ulica cara Hadrijana bb u 8,00 sati (učionica 22), a sastoje se od:

SPAŠAVANJE NA VODI
•    Pokret Crvenog križa – HCK – Služba spašavanja života na vodi
•    Lanac utapanja
•    Slučajni spasilac – profesionalni spasilac
•    Tehnike samospašavanja
•    Vodena okruženja i opasnosti
•    Priručna oprema  za spašavanje
•    Kodovi sigurnosti na vodi

Radionice iz cjeline pružanja prve pomoći održat će se u utorak 28. studenog 2017. godine s početkom u 10,00 sati, a sastoje se od:

PRVA POMOĆ
•    temeljni postupak održavanja života (reanimacija) – odrasli i djeca
•    zaustavljanje krvarenja
•    zbrinjavanje ozljeda i ozljeda kostiju

Kako se svatko može naći u situaciji da postanete slučajni spasilac cilj radionice je  podučiti studente, koji će u budućnosti raditi s djecom, o postupcima prevencije nesreća na vodi, uočavanju opasnosti pri boravku uz vodu, općenitim postupcima i priručnim sredstvima spašavanja na vodi te postupcima prve pomoći.

U Hrvatskoj godišnje oko stotinu ljudi umre od utapanja. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo utapanje je četvrti uzrok smrtnosti od nenamjernih ozljeda nakon padova, prometnih nesreća i otrovanja. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, utapanje je treći vodeći uzrok nenamjernih ozljeda u svijetu. Utapanje je među deset vodećih uzroka smrti u djece i mladih. Mala djeca i muške odrasle osobe su pod najvećim rizikom.

Projektom «Sigurnost na vodi» podiže se svijest javnosti o opasnostima i rizicima povezanim s vodom te kodovima sigurnosti na vodi, a što kao prevencija značajno doprinosi smanjenju broju nesretnih događanja na vodi i rizika od utapanja. Edukacija građana ključna je sastavnica Hrvatskog Crvenog križa u strategiji sprječavanja utapanja.

Predavači su instruktor Službe spašavanja života na vodi Hrvatskog Crvenog križa i liječnik. 

 

Pratite SiB.hr bilo kad i bilo gdje! Posjetite naš mobilni portal m.sib.hr

Nazad

Najave događaja

Utorak

Srijeda

Četvrtak