Osijek: Europski dan borbe protiv pretilosti
  help
Osijek: Europski dan borbe protiv pretilosti
Subota, 20. Svibanj 2017, 11:00

Centar zdravlja VAGA u suradnji s Hrvatskim Crvenim križem Gradskim društvom Crvenog križa Osijek  već punih šest godina vodi Savjetovalište za prevenciju pretilosti. Na taj način provodimo program prevencije kroničnih nezaraznih bolesti, među kojima je i debljina (pretilost) ili E66, po međunarodnoj klasifikaciji bolesti i srodnih zdravstvenih problema.

Pretilost/debljina stanje je prekomjernog nakupljanja masnog tkiva u organizmu. To je ozbiljna bolest koja izaziva kliničke komplikacije, zbog čega se umanjuje kvaliteta života, radna sposobnost i životni vijek.
Uzroci nastanka prekomjerne tjelesne težine i pretilosti su višebrojni, no među najvažnijima je prevelik unos hrane u odnosu na potrošnju. Tjelesna aktivnost, nakon uravnotežene prehrane, najvažniji je čimbenik koji pridonosi poboljšanju zdravstvenog statusa, smanjenju potkožnog masnog tkiva, jačanju mišićne mase i održavanju mišićno-koštane strukture tijela te poboljšanju kardiorespiratorne funkcije i lipidnog profila. Uz to, povećava osjetljivost na inzulin, snižava krvni tlak te povećava potrošnju energije i pruža psihičko zadovoljstvo.

Upravo zbog toga ovogodišnji Europski dan borbe protiv pretilosti (EU Obesity day 2017.) obilježavamo rekreativnim programom na otvorenom, Zumba® fitness-om koji se kontinuirano provodi u Centru zdravlja VAGA skoro sedam godina, uvodeći nove programe prilagođene i osobama starije životne dobi (Zumba® Gold) te djeci i mladima (Zumba® kids).

Stoga vas pozivamo da putem svojih medija obavijestite sve zainteresirane građane da nam se pridruže u subotu, 20. svibnja, u 11.00 sati, na poznatom Osječkom kupalištu Kopiki, gdje ćemo se dva sata družiti i vježbati, uz zabavnu glazbu i latino-američke korake.

Želite li se aktivno uključiti i vježbati dva sata s nama ili nas samo podržati kao gledatelji u pratnji članova obitelji i prijatelja, svejedno je. Važno je da nas se skupi dovoljan broj osviještenih građana koji svojim sudjelovanjem poručuju i drugima koliko je važno živjeti zdravo i biti u pokretu. Vožnja biciklom, rolama, lagana šetnja do Kopike te boravak na svježem zraku, sve se broji i ulazi u pozitivnu računicu koja pomaže održati zdravlje i tjelesnu težinu u normali.

Radujemo se zajedničkom druženju uz Zumbu na otvorenom povodom obilježavanja Europskog dana borbe protiv pretilosti, u subotu, 20.5.2017. u 11.00 sati na Kopiki.

Pratite SiB.hr bilo kad i bilo gdje! Posjetite naš mobilni portal m.sib.hr

Nazad

Najave događaja