GISKO: Međunarodni dan materinjeg jezika
  help
GISKO: Međunarodni dan materinjeg jezika
Petak, 17. Veljača 2017, 08:00
Do Četvrtak, 23. Veljača 2017

Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek, već šestu godinu, Festivalom jezika obilježava Međunarodni dan materinskoga jezika nizom aktivnosti. Kreativni susreti, susret s autorom i ilustratorom, otvorenje izložbe te predavanje održavat će se od petka, 17. veljače do četvrtka, 23. veljače 2017. godine u prostoru Igraonice i igroteke Odjela za rad s djecom i mladima i American cornera Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek.

Raspored aktivnosti:

17. 02. 2017.
(petak) Izložba
Otvaranje izožbe ilustracija Dobrosava Boba Živkovića
"Osijek – grad susreta kulture" 12.00 sati

17. 02. 2017.
(petak) Susret s ilustratorom za učenike osnovne i srednje škole
12.30 sati

18. 02. 2017.
(subota) "Čitateljski izazov na materinskom jeziku"
- lijepo čitanje naglas
(hrvatski, mađarski, njemački, albanski, makedonski, češki, slovački, rusinski, romski, slovenski jezik …)
Organizirano za DV I OŠ
10.30-12.30 sati

20.02.2017. (ponedjeljak) Predstavljanje slikovnice Đokić, Ana. "Pjesma za Kasuma = Das Lied für Kasum" za djecu DV i OŠ
12.00-12.00 sati

21.02.2017. (utorak) "Durch Spielen zum Lesen" –
igra i priča na njemačkom jeziku za djecu DV i OŠ
10:00 – 11:00 sati

22.02.2017. (srijeda) Kreativna radionica "Pričom i plesom upoznajemo Rusiju" za djecu OŠ
10.00 – 11.30 sati

Predavanje "Šokački govor" za učenike srednje škole
(predavačice: doc. dr. sc. Silvija Ćurak i Tena Babić Sesar, znanstvena novakinja-asistentica
Katedra za hrvatsku jezičnu povijest i hrvatsku dijalektologiju FFOS i Odjel za hrvatski jezik Ogranka Matice hrvatske u Osijeku)
18.00-19.00 sati

23.02.2017. (četvrtak) Kreativna radionica "Madjarske priče i igre"
za djecu DV i OŠ
10.00-11.30 sati

Želja nam je ovim događanjima pridonijeti kulturnoj razmjeni i čuvanju tradicionalnih vrijednosti, širenju multikulturalnosti te materinski jezik predstaviti igrom, pričom i pjesmom.
21. veljače - Međunarodni dan materinskog jezika
Materinski jezik izraz je kojim označavamo prvi jezik koji neka osoba nauči u svojoj obitelji. Stručnjaci tvrde da je znanje materinskog jezika vrlo važno pri formiranju mišljenja, a istraživanja pokazuju da osoba koja nije svladala svoj materinski jezik ima problema s učenjem, ne samo drugih jezika, već i s učenjem uopće.
Svjesna uloge materinskoga jezika u razvoju komunikacijskih vještina i oblikovanju svijesti i kretivnosti, Organizacija za obrazovanje, znanost i kulturu pri Ujedinjenim narodima (UNESCO) donijela je 1999. godine odluku o proglašenju 21. veljače Međunarodnim danom materinskoga jezika. S ciljem promicanja jezične raznolikosti i višejezičnoga obrazovanja, UNESCO želi podsjetiti da jezici nisu samo vitalan dio civilizacijskoga kulturnog naslijeđa, već i nezamjenjivi izraz ljudske kreativnosti i veličanstvene različitosti. Osim uloge komunikacijskoga sredstva i prijenosnika društvenih vrijednosti i identiteta, jezici mogu utjecati i na gospodarski razvoj. Istraživanja pokazuju kako polovici od šest tisuća svjetskih jezika prijeti nestanak u idućih nekoliko naraštaja jer polovicu svih jezika govori samo deset tisuća i manje govornika, a čak četvrtinu samo tisuću osoba. Obrazovni sustavi širom svijeta i Internet zanemaruju tisuće jezika, što ugrožava i bogatstvo ljudskoga znanja. Nestanak bilo kojeg jezika predstavlja gubitak i osiromašenje za cjelokupni ljudski um i znanje, ističe UNESCO. Stoga, Međunarodni dan materinskoga jezika ima svrhu podsjećati čovječanstvo na niz moralnih i praktičnih obaveza kojima može očuvati lingvističku raznovrsnost kao jedno od najvećih bogatstava koje nam je prošlost ostavila.

Pratite SiB.hr bilo kad i bilo gdje! Posjetite naš mobilni portal m.sib.hr

Nazad

Najave događaja