Vijesti / Ostalo

"Orao" proslavio 20. godišnjicu

U najranijim danim stvaranja Republike Hrvatske i pred sam početak Domovinskog rata u obranu novostvorene države među prvima su stali pripadnici specijalne policije.

Samo par tjedana prije krvavog Uskrsa na plitvicama u Osijeku je ustrojena prva Jedinica specijalne policije «Orao» Osijek. Pripadnici ove jedinice obilježili su jučer dvadesetu godišnjicu svog osnutka održavanjem pokazne vježbe te prisjećanjem na poginule suborce.

Osječkom Tvrđom odjekuju pucnji. Banda pljačkaša banke nakon potjere s policijom utvrđuje se u bastionu. Posao je to za specijalnu policiju koja u svega par minuta rješava situaciju.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Scenarij je to pokazne vježbe koju su pripadnici jedinice specijalne policije Osijek danas pokazali za svoju godišnjicu. U drugom pak scenariju pokazali su svoju sposobnost rukovanja vatrenim oružjem.

Trećeg ožujka 1991.-e godine u Osijeku je osnovana Jedinica za posebne namjene koja je kasnije prerasla u jedinicu specijalne policije «Orao» Osijek. U prvim danima Domovinskog rata sudjelovali su u svim važnijim bitkama, od Vukovara, Borova Naselja, Novog Tenja do Dalja. Članovi jedinci sudjelovali su i u formiranju 1. bojne Zbora narodne garde.

U Domovinskom ratu poginulo je devetnaest pripadnika kojima je danas odana počast svetom misom te otkrivanjem spomen obilježja u policijskoj upravi. Po završetku Domovinskog rata pripadnici jedinice specijalne policije Osijek nastavili su se razvijati u jednu od najelitnijih postrojbi u Republici Hrvatskoj, njeni pripadnici osposobljavaju se za sve moguće zadaće i specijaliziraju se za snajperiste, ronioce, protueksplozivnu zaštitu, helikopterska djelovanja i brojne druge.

Pripadnici specijalne policije i njihovi gosti pozdravili su i zapovjednika Hrvatske specijalne policije iz Domovinskog rata generala Mladena Markača.

Naglašeno je kako su sve akcije koje je specijalna policija poduzimala u vrijeme rata te akcija Bljesak i Oluja bile legalne i legitimne.

{youtube}hwtiLXTVBCg{/youtube}

Tekst i video: STV

RATNI PUT

Nakon prvih demokratskih izbora u Hrvatskoj ali i velikosrpske pobune te „balvan-revolucije", 3. ožujka 1991. godine Ministar unutarnjih poslova zapovjeda osnivanje i ustrojavanje Jedinice za posebne namjene na području PU Osijek.

Specijalna jedinica policije „Orao" Osijek u trenutku osnutka imala je 160 aktivnih pripadnika u koje se ubrajaju i izdvojeni vodovi u Đakovu, Našicama i Orahovici.

Od osnutka do danas 951 djelatnik bio je pripadnikom SJP „Orao" Osijek, 450 aktivnih te 481 djelatnik pričuvnog sastava. Od 1993.godine približno je tri stotine djelatnika aktivnog i pričuvnog sastava.

Za junački otpor i iskazanu hrabrost, Predsjednik RH dr. Franjo Tuđman, jednicu je javno pohvalio putem medija.

Medaljom „Bljesak" - Vojno-redarstvena akcija „Bljesak" odlikovano je 230 djelatnika, za Vojno redarstvenu akciju "Oluja" medaljom "Oluja" odlikovano je ukupno 254 djelatnika.

Djelatnici su odlikovani i slijedećim odličjima:

RED KNEZA DOMAGOJA S OGRLICOM – 3 djelatnika

RED NIKOLE ŠUBIĆA ZRINSKOG – 23 djelatnika

RED PETRA ZRINSKOG I F. KRSTE FRANKOPANA – 2 djelatnika

RED HRVATSKOG KRIŽA – 4 djelatnika

RED HRVATSKOG TROLISTA – 38 djelatnika

RED HRVATSKOG PLETERA – 1 djelatnik

U obrani Domovine, tijekom akcija 19 policajaca je poginulo ili umrlo:

Alen Malij, Damir Furdi, Darko Kušić, Darko Mate, Franjo Majsan, Ivan Majsan, Ivica Repušić, Ivica Tokić, Josip Majsan, Marijan Hnatek, Milan Arambašić, Milan Kruljac, Milan Majić, Mile Grbešić, Miro Mehić, Miroslav Apro, Nedjeljko Kocijan, Vidoje Marić, Nino Varga.

Ranjeno je 66 pripadnika SJP „Orao" Osijek.

Prvi zapovjednik Jedinice bio je inspektor Marijan Ivić i veći broj pripadnika činili su policajci – vježbenici, odnosno dragovoljci. Odmah je organizirana intenzivna obuka i priprema za borbene zadaće.

Brojne su borbene zadaće u kojima su sudjelovali pripadnici SJP „Orao", od uspostave crta obrane u naseljima i na rijeci Dravi do akcija na drugim područjima RH.

Uz najpoznatije vojno-redarstvene akcije „Bljesak" i „Oluja" pripadnici SJP „Orao" sudjelovali su u akcijama: „BOROVO SELO", "TROKUT", „MASLENICA", "POSKOK 2","POSKOK 1","MEDAČKI DŽEP", "KOCKA", "KRUG - POŽEGA", i obnašanje zadaća na prvoj crti obrane u akciji „POVRATAK".

O UDRUZI

Udruga SPECIJALNE POLICIJE IZ DOMOVINSKOG RATA "ORAO" Osijek dragovoljna je udruga hrvatskih ratnih specijalaca MUP-a, PU Osječko – baranjske SJP " ORAO " Osijek i kooptiranih članova, pripadnika drugih ustrojstvenih oblika SJP MUP-a RH iz Domovinskog rata, koji se radi zaštite i promicanja zajedničkih nacionalnih, socijalnih, zdravstvenih, sportskih, kulturnih, ekoloških, gospodarskih, strukovnih i drugih interesa i ciljeva, bez namjere stjecanja dobiti, podvrgavaju pravilima koja uređuju ustroj i djelovanje udruge.

Sve dodatne informacije možete pronaći na njihovoj web stranici www.uspdr-orao.com 

  


Izdvojeno

Reci što misliš!