Hrvatski dom Vukovar: Koncert HPD Lipa Osijek
  help
Hrvatski dom Vukovar: Koncert HPD Lipa Osijek
Nedjelja, 27. Prosinac 2015, 19:00

Obavještavamo vas i pozivamo na prigodno glazbeno gostovanje Hrvatskog pjevačkog društva „Lipa“ Osijek u Vukovaru, koje će se pod nazivom „Božićni koncert – Vukovaru na dar“ održati u nedjelju, 27. prosinca 2015., s početkom u 19 sati u Hrvatskom domu Vukovar.

Hrvatsko pjevačko društvo „Lipa“ osnovano je 1876. godine, jedan je od najboljih hrvatskih mješovitih pjevačkih zborova, a u nadolazećoj godini obilježava svoj veliki jubilej - 140. godinu  uspješnog i neprekinutog djelovanja pod istim imenom. Lipa njeguje širok repertoar većinom a cappella skladbi, od renesansne do suvremene glazbe, s naglaskom na klasičnu zborsku literaturu. Danas zbor ima gotovo 80 aktivnih članova, a umjetničko vodstvo čine dirigentica prof. Valerija Fischbach te kodirigentice prof. Ozana Tomić i prof. Lidija Neznanović. Na čelu Društva Upravni je odbor predvođen predsjednikom Željkom Turkaljem, rektorom Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. U povijesti Društva osobito sjaji posljednjih dvadesetak godina u kojima je osvojen pregršt nagrada i priznanja. Među njima izdvaja se čak 18 zlatnih plaketa, medalja i diploma – devet na međunarodnim i devet na državnim natjecanjima pjevačkih zborova. Božićni koncerti u Osijeku i Vukovaru dolaze Društvu kao „kruna“ još jedne iznimno uspješne godine.  
    
Naime, već pune 23 godine HPD Lipa na sam Božić (25. prosinca) održava tradicionalni Božićni koncert u crkvi sv. Mihaela u Tvrđi, što je uspješno učinila i ove godine. U okviru Vukovarskih adventskih svečanosti, koje organiziraju Gradski muzej Vukovar u suradnji s Franjevačkim samostanom, Hrvatskim domom Vukovar, Gradom Vukovarom i Turističkom zajednicom Vukovar, pak Lipa će gotovo istovjetan božićni glazbeni program, izveden na osječkom koncertu, ponoviti i u gradu-heroju Vukovaru, u kojem nastupa nakon niza godina.

„Božićni koncert – Vukovaru na dar“ u nedjelju, 27. prosinca, počinje u 19 sati, a Lipa će se publici predstaviti izborom od 20-ak raznovrsnih adventskih i božićnih skladbi iz Hrvatske i svijeta, od pučkih popijevki do pjesama poznatih i manje poznatih skladatelja.

Niz lipašica i lipaša prikazat će se i u drukčijem, solističkom svjetlu, i to i na vokalnom i na instrumentalnom planu. Naime, pojedine pjesme imat će klavirsku pratnju Igora Rončevića, a a mali instrumentalni sastav u dvije pjesme činit će: Kristijana Turalija (flauta), Lovro Vukadinović (flauta) i Jakob Triva (violina). Vokalni solisti pak bit će Marijana Matijević, Filip Krajnović, Leo Staković i Lovro Vukadinović, Na ovom koncertu bit će izvođene pjesme na čak šest jezika – engleskom, njemačkom, španjolskom, latinskom, ukrajinskom, i, naravno, hrvatskom – no, zapravo preko svih njih progovara se jednim jednim univerzalnim jezikom: glazbom.

  

Pratite SiB.hr bilo kad i bilo gdje! Posjetite naš mobilni portal m.sib.hr

Nazad

Najave događaja