Crkva Sv Mihaela Osijek: 23. po redu Božićni koncert Hrvatskog pjevačkog društva "Lipa" Osijek
  help
Crkva Sv Mihaela Osijek: 23. po redu Božićni koncert Hrvatskog pjevačkog društva "Lipa" Osijek
Petak, 25. Prosinac 2015, 20:00

alt

Pozivamo vas na tradicionalni, 23. po redu Božićni koncert Hrvatskog pjevačkog društva "Lipa" Osijek, koji se svake godine na sam Božić (25. prosinca) održava u crkvi sv. Mihaela u Tvrđi.

Prvi Božićni koncert u "svojoj" crkvi sv. Mihaela Lipa je održala 1993. godine, pod ravnanjem tadašnje dirigentice prof. Vesne (Bognar) Svaline, i od tada svakoga Božića na tim koncertima okupljaju se brojni ljudi dobre volje, koji zajedno s lipašima kroz glazbu sa svih strana svijeta žele proslaviti rođenje Isusovo. Zbog toga se posebno zahvaljujemo župniku vlč. Ivanu Vidakoviću koji nam svake godine, pa tako i ove, nesebično ustupi prostor crkve za naš Božićni koncert.

I ovaj Božićni koncert dolazi kao "točka na i" još jedne iznimno uspješne godine u dugoj i bogatoj povijesti Društva koje će u nastupajućoj 2016. godini napuniti čak 140 godina postojanja i uspješnog rada. Pri tome valja istaknuti nekoliko velikih postignuća i projekata.
U 2015. godini Lipa je nastupila 50-tak puta. Sredinom ožujka priredila je Koncert u čast Josipu Jurju Strossmayeru, u povodu 200. obljetnice rođenja ovoga hrvatskoga velikana. Koncert je praizveden u osječkoj konkatedrali sv. Petra i Pavla, a ponovljen u đakovačkoj katedrali mjesec dana kasnije. Između ova dva koncerta, lipaši su održali Korizmeni koncert u župnoj crkvi Preslavnog Imena Marijina u Donjem gradu, u suradnji sa zborom mladih iste crkve.
Početkom svibnja lipaši su nastupili u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, na manifestaciji Razglednica Hrvatskog sabora kulture. Poziv na ovaj respektabilni nastup zaslužili su osvojivši titulu pobjednika na državnom natjecanju amaterskih zborova u Novigradu (istarskom), godinu ranije. U studenom 2015. Lipa je gostovala u Virovitici, na poziv prijateljskog zbora Hrvatskog pjevačkog društva "Rodoljub".

Godinu je ipak obilježio glazbeni spektakl Bum! Tres! LIPA ples 2. Nakon šest godina, na oduševljenje mnogih Lipinih pratitelja, lipašice i lipaši su priredili dva koncerta - prvi u srpnju, u okviru OLJK-a (u dvorištu Rektorata), a drugi u listopadu, u velikoj dvorani Gradski vrt. Oba koncerta su bila iznimno posjećena, a uspješno je, uz ovacije, izveden niz poznatih pjesama domaće pop-rock scene u zborskim obradama, uz instrumentalni sastav i brojne atraktivne goste.

"Kruna" uspješne godine upravo je ovaj Božićni koncert. Koncert u petak, 25. prosinca, počinje u 20 sati, a "Lipa će se publici predstaviti izborom od 20-ak raznovrsnih adventskih i božićnih skladbi iz Hrvatske i svijeta, od pučkih popijevki do pjesama poznatih i manje poznatih skladatelja. Zborom će, naravno, ravnati dirigentica prof. Valerija Fischbach, a cijeli koncert je pripremljen uz veliku pomoć kodirigentica, prof. Ozane Tomić i prof. Lidije Neznanović.

Niz lipašica i lipaša prikazat će se i u drukčijem, solističkom svjetlu, i to i na vokalnom i na instrumentalnom planu. Naime, pojedine pjesme imat će klavirsku pratnju Igora Rončevića, a svjetski poznata skladba Stille Nacht (Tiha noć), jedina koja je dio repertoara sva 23 Božićna koncerta, imat će zvukovnu pratnju tamburice (solo bisernice) koju će svirati Mario Mikolčević. Vokalni solisti bit će još Đurđica Tomaš-Grubešić, Snježana Lakotić, Marijana Matijevoć, Filip Krajnović, Leo Staković i Lovro Vukadinović, a mali instrumentalni sastav u dvije pjesme činit će: Kristijana Turalija (flauta), Lovro Vukadinović (flauta), Jakob Triva (violina) i Željko Štrbac (violončelo).

Na ovom koncertu bit će pak izvođene pjesme na čak šest jezika – engleskom, njemačkom, španjolskom, latinskom, ukrajinskom, i, naravno, hrvatskom – no, zapravo preko svih njih progovara se jednim jednim univerzalnim jezikom: glazbom. "Lipaši" će već tradicionalno, na kraju koncerta, svoju vjernu publiku u crkvi darivati sitnim poklonom, od srca, vezanim uz nastupajuću godinu i 140. obljetnicu. Detalji neka ostanu malo iznenađenje za posjetitelje 23. Božićnog koncerta.

Valja istaknuti da Božićni koncert Lipe ove godine, po osmi put, ponovno ima i humanitarnu namjenu. Nakon što smo u proteklih sedam godina pomogli osječkim udrugama "Novi dan", "Moje dijete", Udruzi za promicanje inkluzije - Organizirano stanovanje Osijek i Udruzi obitelji djece s autizmom DAR, zatim Društvu za pomoć mentalno retardiranim osobama Osijek, Skloništu za žrtve obiteljskog nasilja u Osijeku te Caritasovom Centru za prihvat beskućnika u Osijeku, ovaj put koncert namijenjan je za pomoć Udruzi gluhoslijepih grada Osijeka i Osječko-baranjske županije. Iduće godine ova udruga obilježava deset godina svog rada i postojanja, a brine se za pedesetak gluhoslijepih osoba

Ulaz na sam koncert već je uobičajeno slobodan, no posjetitelji će biti pozvani da na izlazu iz crkve daju dobrovoljne novčane priloge u posebno označenu kutiju. Predstavnici Udruge bit će posebni gosti Božićnog koncerta Lipe. Prikupljene novčane donacije bit će iskorištene za financijsku pomoć udruzi u različite svrhe jer im je pomoć prijeko potrebna.

  

Pratite SiB.hr bilo kad i bilo gdje! Posjetite naš mobilni portal m.sib.hr

Nazad