Filozofski fakultet Osijek: Otvoreni četvrtak
  help
Filozofski fakultet Osijek: Otvoreni četvrtak
Četvrtak, 17. Prosinac 2015, 18:00

Pozivamo Vas na predavanje koje će u četvrtak, 17.12.2015. u 18 sati na Filozofskom fakultetu u Osijeku (predavaonica 54, 2. kat) u sklopu Otvorenog četvrtka održati prof. dr. sc. Višnja Pavičić Takač i izv. prof. dr. sc. Gabrijela Buljan.

Predavanje pod naslovom „Evribadi spiks ingliš“ bavit će se vrlo aktualnim problemom razumijevanja prijenosa engleskoga jezičnog materijala u hrvatski jezik u tekstovima informativnih medija, a polazi od činjenice da se engleski i hrvatski jezik sve češće nalaze u kontaktu u različitim sferama društvenoga djelovanja i da se velik dio hrvatske populacije samo uz liberalno tumačenje pojma dvojezičnosti može smatrati minimalno/površno dvojezičnim.

Predavačice će se posebice osvrnuti na situaciju u kojoj se na jednom kraju komunikacijskoga kanala nalazi se novinar koji nekritički/nestručno prevodi vijesti s engleskog na hrvatski, dovodeći u kontakt ta dva jezika s različitim frazeološkim, leksičkim, strukturnim i stilskim repertoarom, uslijed čega kod primatelja takvih sadržaja može biti otežano razumijevanje poruke. Razmatrat će se prijevodi u kojima dolazi do upotrebe anglizma kao kontaktnoga sinonima (npr. indikator za žmigavac) i replikacije u smislu prijenosa značenja (npr. lažni prijatelji: mapa/map) i konstrukcijskih obrazaca bez fonološkoga materijala (sintaktički ili frazeološki kalkovi). Budući da su ovakvi oblici prijenosa u izražajnom smislu nepotrebni i da se mogu smatrati činom (podsvjesne) orijentacije k prestižu engleskog jezika, takva praksa može ugroziti uspješnost komunikacije.

Ulaz na predavanje je besplatan. Poziv slobodno proslijedite svima koji su zainteresirani za ovu temu.

  

Pratite SiB.hr bilo kad i bilo gdje! Posjetite naš mobilni portal m.sib.hr

Nazad

Najave događaja

Srijeda

Četvrtak

Petak