Kino Urania: Monodrama ''Naši dani''
  help
Kino Urania: Monodrama ''Naši dani''
Četvrtak, 3. Prosinac 2015, 19:30

alt

Kinematografi Osijek ovoga tjedna građanima nude još jednu vrhunsku predstavu. Riječ je o kultnoj monodrami “Naši dani”  autora, redatelja i glumca Radoslava Milenkovića koji u ovoj predstavi igra više od trideset likova.  “Naši dani”  premijerno su izvedeni 17. svibnja 1984. godine, a od tada ih je Milenković odigrao više od 1500 puta diljem svijeta.

Unatoč tomu što su od tada prošla više od tri desetljeća, ova humoristična monodrama nije izgubila ništa na svojoj aktualnosti – opće ljudsko i društveno zlo univerzalno se prepoznaje u svakom vremenu. Ona se i dalje moćno ruga zloćudnim bolestima naših prostora - pohlepi, korupciji, mitomanstvu, krvožednosti vlasti, predatorskim jarmovima i gluposti narodnog stada.

Predstava je nastala dramatizacijom satiričnih pjesama Vladislava Petkovića Disa “Naši dani” i “Himna”, i najznačajnijih pripovjedaka najvećeg srpskog satiričara Radoja Domanovića koji je izvanvremenski, oštro, kritički bespoštedno i duhovito slikao vlast svoga vremena, vlast koja se kaljužala u korupciji i nasilju, a kritike nije pošteđeno ni i servilno i poslušničko građansko društvo.

Monodrama “Naši dani” bit će izvedena u četvrtak, 3. prosinca u 19.30 sati u kinu Urania. Ulaznice se mogu rezervirati pozivom na broj telefona 031/205-501 (do 16 sati), na email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript ili Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript , na Facebook grupi ili pageu, te kupiti osobno na blagajni kina Urania. Cijena ulaznice je 60 kuna.

Više o monodrami:
Kroz imaginarno putovanje glavnoga lika, koji se nakon dugogodišnjeg izgnanstva vraća u domovinu, gledatelji svjedoče njegovim urnebesnim susretima s predstavnicima vlasti te rasulu i propasti svih segmenata društva. Najdramatičniju promjenu naš junak doživljava kada se u preispitivanju nacionalnih mitova suočava s razarajućom istinom koja je dijametralno suprotna idealiziranoj i mitomanskoj  slici zemlje njegovih predaka.

Sve to asocira i na današnje vrijeme – susrete običnog građanina s varljivim i promjenjivim pojmovima vlasti, moći i slobode. Mitomanija, slijepo podaništvo, život bez ambicija i nade te vrline i talenti izvrgnuti podsmjehu i ruglu i danas su naša svakodnevica. O 36 karaktera koje tumači u monodrami i cijelom narodu koji se u tome prepoznaje Milenković je rekao: “Kada bi želio nekome pokazati kakav sam glumac u smislu moje vještine, umjetničkog zalaganja, ukusa i estetike, to bi bila ova predstava. Ona je izraz moga stava prema svijetu i potrebe da govorim o našim danima, Disovim “Našim danima” i Domanovićevoj “Stradiji”, genijalnom satiričnom štivu koje bi da je napisano  engleskom jeziku bilo jednako djelima Jonathana Swifta”.

Rezonantan glas Radoslava Milenkovića, koji će se Osječanima predstaviti u stotinu boja i nijansi, kao i njegovi scenski pokreti s jakim primjesama pantomime, publiku će dovesti do suza – onih pravih kada shvate da se sve to I danas događa oko njih, kao I onih izazvanih nekontroliranim smijehom. Ovaj komad odiše karikaturalnošću i satirom te gledatelja duboko šokira i tjera na promišljanje. Milenkovićeve transformacije u likove koji se keze, pljuju nas, viču i plaču od muke nikoga ne ostavljaju ravnodušnima.

 

Pratite SiB.hr bilo kad i bilo gdje! Posjetite naš mobilni portal m.sib.hr

Nazad

Najave događaja

No events