Osijek: Svjetski dan borbe protiv AIDS-a
  help
Osijek: Svjetski dan borbe protiv AIDS-a
Utorak, 1. Prosinac 2015, 12:30

Svjetski dan borbe protiv AIDS-a obilježava se 1. prosinca različitim aktivnostima s ciljem podizanja svijesti javnosti o HIV/AIDS-u, pokazivanja solidarnosti prema oboljelima, utjecanja na smanjenje stigme i diskriminacije i skretanja pozornosti na opasnosti koje donosi rizično ponašanje.

Zaraza virusom HIV-a (virus humane imunodeficijencije) zasad je neizlječiva. Riječ je o kroničnom progresivnom procesu koji nastaje ulaskom HIV-a u organizam. Tijekom vremena može oslabiti imunološki sustav te može doći do pojave raznih bolesti. AIDS je kratica za Sindrom stečene imunodeficijencije (Acquired Immunodeficiency Syndrome) uzrokovan virusom HIV-a. Opisuje stanje u kojem je došlo do takvog slabljenja imuniteta da se javljaju razne bolesti. Od trenutka zaraze HIV-om do nastupa AIDS-a prođe u prosjeku oko 10 godina. Kod osoba koje uzimaju antiretrovirusnu terapiju, životni vijek znatno se produžuje. HIV se prenosi sa zaražene majke na dijete, putem krvi te nezaštićenim spolnim odnosom.

Naime, problem je mladih danas, osim nedostatka informiranosti o zdravom spolnom ponašanju, sve ranije stupanje u spolne odnose bez fizičke, a osobito psihičke zrelosti. Moderno doba u kojemu živimo nažalost ima i negativne posljedice kao što su smanjene društvene vrijednosti. Dosadašnje iskustvo u provođenju programa na ovu temu, kao i mnoge studije, ukazuju da adolescenti, čak i oni koji su dobro informirani, najviše poteškoća imaju u primjeni postojećeg znanja u spolnom ponašanju. Bez edukacije mladih naraštaja nema ni napretka u ovom radu, a s odgojno-zdravstvenim programima za adolescente najbolje je početi prije stupanja u spolne odnose što je vidljivo i iz Kurikuluma građanskog odgoja i obrazovanja.

Mladi „GDCK Osijek“ cijele godine kroz različite preventivne aktivnosti, posebice kroz program edukacije mladih za odgovorno spolno ponašanje daju svoj doprinos podizanju svijesti mladih o opasnostima koje donosi rizično ponašanje te o potrebi solidarnosti s oboljelima od HIV/AIDS-a i suzbijanju njihove diskriminacije i stigmatizacije.

Posebna pažnja usmjerena je unapređenju preventivnih aktivnosti pod geslom: "Getting to zero: zero new HIV infections. Zero discrimination. Zero AIDS related deaths" (Nula HIV infekcija. Nula diskriminacije. Nula AIDS smrti). Upravo zato cilj nam je upoznati mlade osobe na načine prenošenja HIV virusa između ljudima, na korištenje prezervativa kao jednog od načina zaštite, te ukazati na položaj HIV pozitivnih osoba u zajednici.

Ovom prilikom vas pozivamo da se i vaša medijska kuća uključi u obilježavanje dana borbe protiv HIV/AIDS-a praćenjem aktivnosti koje tom prigodom organiziramo u utorak 1. prosinca u Osijeku.

1.    od 12,30 do 14,30 sati na osječkom Trgu Svetog Trojstva članovi Kluba mladih Gradskog društva Crvenog križa Osijek i Terenske jedinice magistra Franje Franka mladih u podjelu edukativnih materijala o HIV/AIDS-u, upozoravati će sugrađane na ispravnu primjenu prezervativa kao jedan od načina prevencije spolno prenosivih bolesti.
2.    u 20,00 sati za učenike Učeničkog doma Hrvatskog radiše u Zagrebačkoj 2 u Osijeku predstavnici mladih osječkog Crvenog križa održati će radionicu ODGOVORNOG SPOLNOG PONAŠANJA. Radionica će se održati u prostorijama Doma.

Za potrebu dodatnih informacija molimo kontaktirajte voditelja za rad s mladima Gorana Latkovića, mobitel: 098 321 224 ili Ivu Vrebac, mobitel: 0992173872.

Pratite SiB.hr bilo kad i bilo gdje! Posjetite naš mobilni portal m.sib.hr

Nazad

Najave događaja

Petak

Subota

Nedjelja