CESPOS: Projekt Zagovaranje prava beskućnika i razvijanje empatije u društvu
  help
CESPOS: Projekt Zagovaranje prava beskućnika i razvijanje empatije u društvu
Utorak, 10. Studeni 2015, 08:00
Do Ponedjeljak, 30. Studeni 2015

Centar za ekonomska i socijalna prava Osijek (CESPOS) provodi projekt Zagovaranje prava beskućnika i razvijanje empatije u društvu, sufinanciran iz proračuna grada Osijeka, Osječko-baranjske županije te vlastitih sredstava, čiji je osnovni cilj promicanje prava beskućnika te podučavanje istih o njihovim pravima, osvještavanje građana o problemu beskućništva u Osijeku i izvan njega (Slavonija i Baranja) te promoviranje alternativnog načina zbrinjavanja. Krajnji nam je cilj destigmatizirati beskućništvo kao osobni izbor i stil života.
 
Dosadašnjim istraživanjem došli smo do spoznaja o temeljnim problemima sustava počevši od neadekvatnih zakonskih propisa (npr.Zakon o socijalnoj skrbi), problema neujednačene prakse glede smještaja beskućnika u prihvatilištima u Hrvatskoj, nedostatak „dnevnog boravka“ beskućnika u prihvatilištima, rješavanje osnovnih statusnih pitanja ili pak neinformiranosti o pravima. Problem vidimo  i u činjenici kako Hrvatska nema izrađenu strategiju o beskućnicima,  niti „protokol“ o postupanju s beskućnicima, pa niti registar beskućnika - osnovu za kreiranje specifične socijalne politike i skrbi. Upravo zbog toga i nastaju poteškoće u shvaćanju broja beskućnika, nastaju manipulacije, neučinkovit i spor odgovor sustava.

CESPOS se stoga odlučio na provođenje ispitivanja javnog mišljenja građana i pravnih osoba (privatnih tvrtki, javnih i državnih institucija) kao i beskućnika i onih koji bi to mogli postati ili nisu formalno beskućnici, kombiniranom sociološkom metodom, putem anketa o problemu beskućništva u gradu Osijeku, Osječko-baranjskoj županiji ali i izvan nje.
 
Rezultati istraživanja bit će potrebni za izradu info-letka te analiza i preporuka prema odgovornima kao i alat za suzbijanje diskriminacije i predrasuda u društvu.
 
Centar za ekonomska i socijalna prava Osijek također provodi razgovore s relevantnim čimbenicima u nadi pronalaska za beskućnike višestrukih rješenja trajnije naravi.

Ovom prilikom pozivamo sve zainteresirane na sudjelovanje u istraživanju kao i one koji žele doprinijeti destigmatizaciji beskućnika i drugih socijalno isključenih osoba, da nas slobodno kontaktiraju na e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript ili preuzmu anketu na našoj web stranici www.cespos.hr ili mogu anketu direktno preuzeti pritiskom na sljedeći link: http://goo.gl/forms/N1uJFKe8up

Pratite SiB.hr bilo kad i bilo gdje! Posjetite naš mobilni portal m.sib.hr

Nazad

Najave događaja